Chat with us, powered by LiveChat

Prijava na e-novosti

8. tjedan trudnoće

8. tjedan trudnoće

Mnogo toga se događa ovaj tjedan. Na dlanovima i nogama sada se razvijaju sitni prsti, a kapci gotovo potpuno pokrivaju oči. Upoznajte 8. tjedan trudnoće i pročitajte cijeli opis ...

8. tjedan trudnoće


Što se događa u 8. tjednu?
Mnogo toga se događa ovaj tjedan. Na dlanovima i nogama sada se razvijaju sitni prsti, a kapci gotovo potpuno pokrivaju oči. U mozgu embrija živčane stanice su razgranate kako bi se povezale i formirale neuronske putove. Pitate se hoće li vas dječak ili djevojka iznenaditi? Nažalost, ovaj tjedan vanjska genitalija još nije dovoljno razvijena da identificira seks. Zametak je sada veličina graha, neprestano se kreće i kreće, iako to još uvijek ne možemo osjetiti.


Do 8. tjedna trudnoće, novi život naziva se fetusom, a onda ga zovemo plod.


Kako se promijeni život žene?
Žena u 8. tjednu obično primjećuje da je grudnjak umoran. Uskoro će trebati veći grudnjak s pojačanim nosačem. Raste razine hormona uzrokuju promjene dojke i drugih tkiva, dok se dojenje puši. Oni mogu cijelo vrijeme rasti kroz trudnoću, stoga nemojte biti iznenađeni ako imate kraće grudi na 2 ili 3 košara na kraju trudnoće, pogotovo ako ste to vaše prvo dijete. Imajte to na umu i ostavite mjesta za rast pri kupnji novog grudnjaka.


Osjećaš se umorno? Hormonalne promjene također utječu na promjene u blagostanju. Rast progesterona može doprinijeti nižoj koncentraciji. Slabost i povraćanje također su česti sljedbenici 8. tjedna trudnoće. Problemi sa spavanjem i osjećaj žeđi mogu se pojaviti noću, tako da trudnica na noćnom ormaru uvijek treba pripremiti čašu hladne vode.


Što sa testovima?

Vaš liječnik će vas obavijestiti o svim testovima kako bi se utvrdilo da li dijete ima Downov sindrom ili druge poremećaje. Neki su testovi relativno jednostavni (krvni testovi), dok su drugi invazivni. Do 8. tjedna trudnoće, istraživanja su kako slijedi:

  • Potvrda trudnoće traje od 6 do 10 tjedana,
  • dvojni hormonski test se radi između 8. i 14. tjedna trudnoće.
  • Ispitivanje skeniranja Downovog sindroma ima smisla u određenim slučajevima. Ako je rizik od poremećaja visok, amniocentezu ili punkciju fetusa treba preporučiti u trudnica starijoj od 37 godina. Postupak nam omogućuje dijagnosticiranje 30% svih trisoma.
  • Ispitivanje kod prvog tromjesečja uključuje krvne testove, mjerenje koncentracije dva proteina u krvi, a također se izvodi posebni ultrazvuk koji se naziva nokalna svjetlost.

 

Downov sindrom je najčešći kromosomski nedostatak u novorođenčadi, što može uvelike potkopati život djeteta, a roditelji su također opterećeni. Downov sindrom je rezultat dodatne kopije genetskog materijala na 21. kromosomu, što znači da kromosom 21 nije dvostruko veći nego trostruki. Iz tog razloga također zovemo sindrom trisomiju 21. Ovaj sindrom utječe ne samo na mentalno nego i na tjelesno zdravlje novorođenog djeteta, ali je snažno izražen tijekom života. Još uvijek ne znamo uzrok poremećaja, usprkos brojnim studijama koje su provedene. Dijete s Downovim sindromom mentalno je usporeno, ima veći rizik od kongenitalnog zatajenja srca i nižeg mišićnog tonusa, a osim toga dolazi do nepravilnog funkcioniranja imunološkog sustava, usporenog rasta, gastrointestinalnih poremećaja razvoja i sl. Poznato je da ljudi s Downovim sindromom također imaju znatno kraće trajanje života.


Nažalost, u većini slučajeva ne možemo utjecati na Downov sindrom, pa je potrebno provesti sve testove kako bismo odredili prisutnost poremećaja na vrijeme.

Ne propustite! Posebne ponude:

409.00 KN 259.00 KN
3 x B kompleks – za uravnotežen metabolizam i odlično psihofizičko raspoloženje.   ..
177.00 KN 119.00 KN
Folna kiselina + B kompeks - za normalno stvaranje krvi.    Folna kiselina ..
45.00 KN
Folna kiselina s kompleksom B za bolju apsorpciju.   Folna kiselina zvana i vitamin ..

Slični članci

7. tjedan trudnoće

7. tjedan trudnoće

Još uvijek govorimo o fetusu koji ima mali rep. Ona će nestati za nekoliko tjedana, do tada će posta.."

6. tjedan trudnoće

6. tjedan trudnoće

Srce ploda kuca brzinom od 100 do 160 otkucaja u minuti, što je gotovo 2 puta brže od normalne vrije.."

Copyright © 2012 - 2020 | Be Healthy d.o.o. |
Mapa stranice