Ugodno umirujući sirup od trputca pripremljen je od listova trputca koji sadrže tanine i korisnu sluz koja služi kao zaštitna folija na nadraženoj sluznici u ustima i ždrijelu.
Uskolisni trputac (Plantago lanceolata) je vrsta trputca koja je česta i u Hrvatskoj te cvate od travnja do listopada. Iznimno je svestrana i korisna biljka koja se i danas često koristi za pripremu čajeva, sirupa i drugih pripravaka. Sadrži mnogo učinkovitih tvari koje na prirodan način podupiru zdravlje usne šupljine i ždrijela.
Sirup je ugodnog okusa i ne sadrži alkohol te je stoga prikladan kako za odrasle tako i za djecu od 1. godine starosti nadalje.
Prijedlog za konzumaciju: 1 čajnu žličicu (4 ml = približno 5 g) pomiješajte s čajem, jogurtom, žitnim pahuljicama ili konzumirajte zasebno.
Hranjiva vrijednost | na 100 ml = 126 g |
---|---|
energetska vrijednost | 1167 kJ / 274 kcal |
masti | < 0,1 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | < 0,1 g |
ugljikohidrati | 67 g |
- od kojih šećeri | 67 g |
bjelančevine | 0,4 g |
sol | 0,03 g |
Sastojci: šećer, voda, ekstrakt listova trputca (15%), sirup od ječmenog slada (2%), kalijev sorbat (konzervans).
Napomena za dijabetičare: 4 ml sirupa sadrži 3 g šećera.
Sadržaj: 250 ml
Neto količina: 315 g
Upozorenje: Nakon otvaranja čuvati u hladnjaku te iskoristiti u 4 mjeseca.