Triplat ili grčki sijeno (lat. Trigonella foenum-graecum) vrlo je stari proizvod koji najvjerojatnije potječe iz jugoistočne Europe. Biljka je korištena u razne svrhe u antici, ali se danas široko koristi kao začin, jer je također važna komponenta currya. Triplat je prepoznatljiv po malim, bijelim cvjetovima i može narasti do visine do 90 centimetara. Od sjemena ove prekrasne biljke, ljudi su radili kompresije i obloge, što je pomoglo ublažavanju raznih kožnih problema.
Sjeme grčkog sijena sadrži mnogo vitamina (A, B i C) i minerala.
Osim različitih primjena u kulinarstvu, sjeme triplata se sada koriste u mnogim područjima alternativne medicine.
Preporučena upotreba: po potrebi 4-6 g dnevno s puno vode.
Savjet: Prah možemo upotrijebiti kao začin ili od njega možemo pripremiti čaj. Ulijte 18 g praha s 1 litrom kipuće vode i ostavite stajati oko 15 minuta. Podijelite u tri doze dnevno i konzumirajmo prije jela.
Hranjiva vrijednost | na 100 g |
---|---|
energetska vrijednost | 1353 kJ / 323 kcal |
masti | 6,4 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0,7 g |
ugljikohidrati | 58 g |
- od kojih šećeri | 21,7 g |
prehrambena vlakna | 10 g |
bjelančevine | 23 g |
sol | < 0,1 g |
Sestavine: sjemenke piskavice u prahu iz kontroliranog ekološkog uzgoja. SI-EKO-002. Poljoprivreda izvan EU-a.
Neto količina: 250 g.
Upozorenje: Čuvajte na hladnom i suhom mjestu te zaštićeno od svjetlosti.