Crni papar + krom – za metabolizam i normalan šećer u krvi.
Papar je biljka čiji se istoimeni plod u kulinarstvu koristi kao začin. Riječ je o penjačici koja može narasti do 10 metara visine. Plodovi, koji mogu biti crne, crvene i bijele boje, suše se za upotrebu u kulinarstvu. Suhi crni papar (Piper nigrum) koristi se još od antike. Danas je jedan od najkorištenijih začina, na svim kontinentima i u raznim svjetskim kuhinjama.
Pikantnost papra posljedica je prisutnosti piperina, spoja koji je alkaloid po kemijskom sastavu. Kao dodatak prehrani, piperin se na tržištu može naći u izoliranom obliku. Uz to, sve se češće dodaje drugim sastojcima kako bi poboljšao njihovu apsorpciju.
Krom je mikroelement koji je od esencijalnog značaja za ljudsko tijelo. Nalazi se u mnogim namirnicama, ali se vrlo slabo apsorbira iz hrane – približno tek 3%. Apsorpcija se može pojačati unošenjem piperina u kombinaciji s askorbinskom kiselinom, tj. vitaminom C.
Vrlo je važan za metabolizam. Naime, ima ulogu u razgradnji makronutrijenata. Pored toga, krom doprinosi održavanju normalne razine glukoze u krvi.
Prednosti dodatka prehrani Piperin (crni papar) + krom u kapsulama:
- odličan dodatak prehrani za sve fizički aktivne – preporučuje se prije treninga odnosno tjelesne aktivnosti,
- sportašima omiljena kombinacija za suplementaciju,
- za dijabetičare – krom doprinosi održavanju normalne razine glukoze u krvi,
- piperin osigurava dobru apsorpciju,
- za dobar metabolizam i razgradnju makronutrijenata.
1 kapsula sadrži 25 mg piperina i 6 μg kroma.