Gorka dinja ili karela – ayurvedska biljka s dugom tradicijom korištenja.
Gorka dinja ili gorka tikvica, odnosno krastavac (latinski Momordica charantia) je biljka koja potječe iz tropskih područja Azije, Afrike i Kariba. Poznata je po svojim duguljastim plodovima koji podsjećaju na krastavac – izrazito naborane površine i karakterističnog gorkastog okusa.
U Indiji i drugim dijelovima Azije na različite je načine uključuju u svoju prehranu, a osim u kulinarstvu, važan je dio i ayurvedske tradicije, gdje je poznatija pod imenom karela.
U ayurvedi se karela upotrebljava za regulaciju 2 od 3 doša* u tijelu. Te 2 doše su:
- pitta – povezana vatrom i metabolizmom,
- kapha – povezana s težinom i kretanjem tvari kroz tijelo.
**Doše su ayurvedski principi koji nemaju odgovarajući ekvivalent u suvremenoj znanosti.
S dodatkom kroma za prirodno održavanje razine šećera u krvi.
Osim ekstrakta gorke dinje, kapsule robne marke HealthyWorld sadrže i mineral krom koji savršeno nadopunjuje gorku dinju jer doprinosi:
- održavanju normalne razine glukoze u krvi i
- normalnom metabolizmu makronutrijenata.
S 2 kapsule dobivate čak 900 mg ekstrakta gorke dinje i 40 µg kroma.
Gorka dinja je u kapsulama prisutna u obliku ekstrakta koji također osigurava bogat udio chrantina - biljne tvari koja se svrstava u glikozide i jedna je od brojnih spojeva karele koji joj daje karakterističan gorak okus.
Proizvod je dodatak prehrani.