Popularan sastojak u veganskoj kuhinji - prehrambeni kvasac.
Prehrambeni kvasac (engleski nutritional yeast) je neaktivan oblik suhog kvasca. Upotrebljava se kao dodatak različitim jelima, a ne kao sredstvo za dizanje jer stanice kvasca nakon postupka obrade više nisu aktivne.
Ima poseban orašasti kremasti okus koji podsjeća na sir, osobito na parmezan. Upravo se zbog specifičnog okusa i strukture upotrebljava kao zamjena za sir.
Uporaba prehrambenog kvasca raširena je prvenstveno među veganima, no primjeren je i u LCHF i KETO načinu prehrane jer sadrži manje ugljikohidrata.
BIO prehrambeni kvasac je odlična zamjena za sir i stoga savršen dodatak različitim jelima!
Prehrambeni kvasac - BIO robne marke Dragon Superfoods je kvasac žute boje s nebrojenim mogućnostima uporabe u kulinarstvu. Može se upotrijebiti:
- kao zamjena za sir u veganskim receptima,
- jednako kao i ribani sir - za posipanje (kvasac za posipanje) po tjestenini, rižotu, salati,
- za zgušnjavanje umaka, juha i ostalih jela,
- pri pečenju i kuhanju hrane koja sadrži sir (npr. lazanje),
- za izradu domaćih namaza, biljnog sira ...,
- umiješan u mlijeko, voćni sok ili povrtni sok.