je prazna!
Sikavica, latinskog imena Silybum marianum je otporna sredozemna biljka iz obitelji glavočika (Asteraceae). Prepoznajemo je po karakterističnom ljubičastom cvatu i bodljikavim listovima s bijelim žilama. U narodnoj medicini sikavica se upotrebljava već više od 2.000 godina.
Najdragocjeniji dio biljke sikavice su sjemenke, koje su bogate aktivnim sastojkom silimarinom (sylimarin).
Preporuka za uporabu: Sjemenke izmeljite ili zdrobite u mužaru. Prah sikavice možete dodati u juhe, jela s povrćem, müsle, mliječne proizvode (jogurt, kefir, quark), kruh ili voćni smoothie. Možete napraviti i juhu od sjemenki: polako zagrijavajte do razine vrenja 1 šalicu vruće vode i 1 čajnu žličicu praha. Pokrijte i pustite da lagano vrije 5-10 minuta, zatim ostavite da odstoji još 15 minuta i procijedite. Juhu konzumirajte u tri navrata, tijekom 24 sata.
Preporučeni dnevni unos: do 2 čajna žličice.
Hranjiva vrijednost | 100 g |
---|---|
Energetska vrijednost | 1543 kJ / 376 kcal |
Masti | 24 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 4,6 g |
- od kojih jednostruko nezasićene masne kiseline | 7,1 g |
- od kojih višestruko nezasićene masne kiseline | 12 g |
Ugljikohidrati | < 1,0 g |
- od kojih šećeri | < 1,0 g |
Prehrambena vlakna | 49 g |
Bjelančevine | 16 g* |
Sol | 0,02 g |
*32% preporučenog dnevnog unosa za odraslu osobu s prehranom s 8400 kJ / 2000 kcal.
Sastojci: 100% sjemenke sikavice.
Neto količina: 200 g.
Upozorenje: Nije primjereno za dojenčad i malu djecu. Čuvajte u čvrsto zatvorenoj ambalaži.