Sjemenke crnog kima dobivaju se od crnog kima (Nigella sativa), jednogodišnje biljke koju prepoznajemo po dekorativnim plavo-ljubičastim cvjetovima zvjezdastog oblika i jakog mirisa koji podsjeća na anis. U Hrvatskoj smo crnom kimu nadjenuli i imena pitoma crnjika te švalerovo oko. Biljka je podrijetlom iz Indije, ali je danas raširena po cijelom svijetu.
Prve zapise o uporabi crnog kima pronalazimo u islamskim svetim knjigama, u kojima se spominje da je još prorok Muhamed poticao njegovu uporabu među ljudima.
Zahvaljujući slatkom te djelomično pikantnom okusu pomoću sjemenki crnog kima bez problema možete nadomjestiti crni papar. Pored toga, sjemenke nakon konzumacije ne nadražuju probavni sustav. Njihovim korištenjem možemo obogatiti okus brojnih jela.
Uporaba: sjemenke pospite po kruhu prije pečenja ili il dodajte tijestu za kruh. Pogodne su i kao dodatak kuhanju mesnih i jela od povrća. Možete ih koristiti cijele ili zdrobljene u mužaru. Karakterističan okus sjemenki može se dodatno pojačati prženjem.
Hranjiva vrijednost | 100 g |
---|---|
Energetska vrijednost | 1570 kJ / 375 kcal |
Masti | 22,3 g |
- od kojih zasićene masti | 1,5 g |
Ugljikohidrati | 44,2 g |
- od kojih šećeri | 2,3 g |
Prehrambena vlakna | 10,5 g |
Bjelančevine | 17,8 g |
Sol | 0,42 g |
Sastojci: 100% sjemenke crnog kima.
Neto količina: 200 g
Čuvati u čvrsto zatvorenoj ambalaži, u hladnom, suhom i dobro prozračenom prostoru. Zaštitite od svjetlosti i mirisa.