Inulin – prirodni prebiotik koji brine o probavi i apsorpciji hranjivih tvari.
Inulin je vlakno koje se sastoji od mješavine polisaharida iz fruktoznih gradivnih dijelova i služi kao hrana. Nalazimo ga u različitim biljnim vrstama, poput agave, banane, šparoga, pšenice i cikorije, iz koje potječe i inulin robne marke Intenson.
Svrstavamo ga također među prebiotike – vrstu vlakana koje potiču rast i aktivnost korisnih bakterija u probavnom traktu. Izuzetno su važni za naše tijelo budući da brinu o probavi i apsorpciji hranjivih tvari te jačaju imunološki sustav.
Cikorijin inulin – ukusan način za povećanje unosa prehrambenih vlakana.
Inulin spada među prehrambena vlakna, koja se nakon konzumacije u našem želucu ne probavljaju niti apsorbiraju, već služe kao hrana korisnim bakterijama u crijevima.
Možemo ga konzumirati na različite načine, pa najčešće inulin:
- dodajemo u čaj ili kavu,
- umiješamo u pahuljice, kaše ili smoothie,
- koristimo za zgušnjavanje umaka,
- posipamo po salatama i drugim jelima,
- dodajemo različitim receptima (djelomično zamijenjujemo šećerom),
- pomiješamo s malo maslaca i koristimo kao preljev za meso ili povrće.
Inulin je koristan i u kozmetici, gdje je često sastojak krema i losiona za tijelo budući da brine o hidrataciji kože, istovremeno poboljšavajući njezinu strukturu.