Ulje šafranike – kulinarska posebnost s visokim udjelom linolne kiseline (omega-6).
Ulje šafranike dobiva se od sjemenki šafranike, odnosno bojadisarskog bodlja. Riječ je o biljci s cvjetovima žute, narančaste ili crvene boje. Osušeni cvjetovi upotrebljavaju se kao zamjena za šafran jer uvelike liče na šafran i jela također obojaju nježnom zlatnom bojom.
Ulje šafranike ima blagu aromu po oraščićima i zlatno je žute boje. Neutralnog je okusa, odnosno ne mijenja okus jela. Iznimno velik udio ovog ulja temelji na višestruko nezasićenim mastima. U kulinarstvu se upotrebljava kako za pripremu hladnih jela (npr. preljevi za salate) tako i za kuhanu hranu jer dobro podnosi visoke temperature. Ima visoku dimnu točku.
Uz to se upotrebljava i u kozmetici jer omekšava suhu i hrapavu kožu te blagotvorno utječe na kožu tako što poboljšava njezinu strukturu i štiti je od isušivanja.
Prednosti ulja šafranike Allgäuer:
- primjereno za pripremu hladnih jela i toplinsku obradu,
- iznimno visok udio linolne kiseline (> 70 %),
- iz biološkog uzgoja,
- neutralnog, odnosno blagog okusa po oraščićima,
- omekšava suhu kožu te ju štiti od isušivanja.
Ulje šafranike Allgäuer je hladno prešano bio ulje od sjemenki šafranike. Sa svojim iznimno visokim udjelom linolne kiseline (> 70 %) i blagim okusom po oraščićima predstavlja pravu rijetkost jer se može upotrebljavati kako za hladna tako i za topla jela.