Sezamovo ulje je slično maslinovom, no stabilnije zbog drugačije strukture. Proizvodi se od indijskog sezama, jedne od najstarijih kultiviranih biljaka na svijetu. Riječ je o jednogodišnjoj biljci sa sjemenkama veličine dva milimetra. Raste prije svega u Kini, Burmi, Indiji te ostalim dijelovima Azije. Upotrebljava se u kulinarske i kozmetičke svrhe još od doba Rimljana. Najkvalitetnije je hladno prešano ulje.
U kulinarstvu se upotrebljava kako za kuhanje, pečenje, pohanje i kuhanje na pari tako i za pripremu svih vrsta hladnih jela. Sezamovo ulje je primjereno za jela na žaru i kao začin u završnoj fazi pripreme jela, a posebice se preporuča za obogaćenje salata i jela iz voka.
U kozmetici se upotrebljava zbog pozitivnog učinka na kožu jer ju hrani i štiti te ima blagotvorno djelovanje na suhu kožu koju uvelike hidratizira. U prirodnoj se kozmetici upotrebljava i za zaštitu kože od štetnih sunčevih zraka te smirenje kože nakon duže izloženosti suncu.
Sezamovo ulje Allguer je hladno prešano ulje neprženih sjemenki bijelog sezama biološke proizvodnje. Može se upotrebljavati u hladnim i toplim jelima. Značajnog je okusa te se upotrebljava u azijskim jelima i za začinjavanje salata.
Sastojci: 100 % sezamovo ulje od bijelog sezama iz kontrolirane biološke proizvodnje.
Hranjiva vrijednost | 100 g |
---|---|
Energijska vrijednost | 3700 kJ/ 900 kcal |
Masti | 100 g |
- od toga zasićene masne kiseline | 15 g |
Ugljikohidrati | 0 g |
- od toga šećeri | 0 g |
Bjelančevine | 0 g |
Neto količina: 250 ml