Vitamin C ili askorbinska kiselina je tvar koja je otkrivena zbog skorbuta – jedne od najčešćih i najtežih bolesti pomoraca, do koje dolazi zbog neuravnotežene prehrane s premalo svježih namirnica. Kada su mornari trpjeli sve više fizičkih simptoma, liječnik na brodu »James Lind« podijelio ih je u šest skupina, dajući im različitu hranu. Brzo je zapazio da su simptomi nestali u skupini koja je jela agrume. Nakon tog prijelomnog otkrića bilo je jasno da je vitamin C osnovna tvar, što znači da ga tijelo ne može samo proizvesti.
Vitamin C je iznimnog značaja za normalan rad imunološkog sustava, kao i za zaštitu stanica od slobodnih radikala, poticanje proizvodnje kolagena i normalni energetski metabolizam.
Sportaši, ljudi s neuravnoteženom prehranom, trudnice, dojilje, pušači i ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom morali bi unositi veće količine vitamina C.
Preporučena dnevna doza: Ovisno o tjelesnim potrebama dodajte 1-2 mjerice (1 mjerica odgovara približno 0,5 g praha) dnevno u dosta tekućine (najmanje 200 ml) i popijte. Prašak vitamina C možete dodati i hrani te napitcima (mlijeko, jogurti, sokovi).
1 mjerica* | 2 mjerice* | |
---|---|---|
Vitamin C | 500 mg (625%**) | 1000 mg (1250%**) |
*Preporučena dnevna doza. **PDU = preporučeni dnevni unos.
Sastojci: Askorbinska kiselina (100% vitamin C).
Neto količina: 250 g
Upozorenje: Preporučene dnevne količine odnosno doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu. Čuvati izvan dohvata djece.