Chat with us, powered by LiveChat

Prijava na e-novosti

Što trenutno čitate

35. tjedan trudnoće

35. tjedan trudnoće

35. tjedan trudnoće
Što se događa u 35.tjednu?
Plod v 35. tednu nema puno prostora za manevriranje. Budući da je vrlo ugodno u maternici, to mu ne smeta. Ipak, broj njegovih pokreta mora ostati isti kao i prethodnih tjedana. Njegovi bubrezi su sada potpuno razvijeni i jetra može već procesirati neke otpadne proizvode. Većina njegovog osnovnog fizičkog razvoja je sada završen. U sljedećih nekoliko tjedana dobit će težinu.
  Kako se promijeni život žene?
Maternica je sada znatno veća, a vrh se prostire odmah ispod rebara. Ako biste mogli zaviriti u njezin unutrašnjost, primijetit ćete da u njoj ima vrlo malo amnionske tekućine, jer većina prostora zauzima plod. Kako maternica vrši pritisak na druge unutarnje organe, trudnica ima češće potrebe za uriniranjem, a suočena je sa žgaravicama i drugim probavnim problemima.
Od 35. tjedna svaki tjedan ćemo posjetiti liječnika ili primalje. Za to vrijeme se uzme bris vaginalnih i rektalnih kultura kako bi se provjerila prisutnost bakterijskog soja pod nazivom Streptococcus B. Streptococcus je obično bezopasan kod odraslih, ali nažalost se može prenijeti djetetu tijekom poroda, a zatim uzrokuje ozbiljne komplikacije, uključujući upalu pluća, meningitis i infekcije krvi. Čak 10-30% svih trudnica zaraženo je, ali to i ne zna.   Sada je vrijeme za odlučivanje za prisustvo koga želimo tijekom rođenja. Kakve tehnike upravljanja bolovima su one s kojima ćemo si pomoći tijekom poroda?
Pripremimo se za put na porod Da bismo izbjegli kasnije neugodnosti, moramo unaprijed provjeriti koji su putovi najbolji i najbliži. Razmislimo o tome gdje možemo parkirati. Na recepciji jednostavno slijedimo upute koje smo primili. Moramo organizirati sve potrebne dokumente za prijem. Sestra će nas potom zatražiti uzorak urina, a također se možemo preobući. Medicinska sestra će htjeti znati sve o grčevima - koliko često se javljaju, kada počnu, da li je vaginalno krvarenje prisutno i da li je voda već nestala. Razgovarat ćemo o pitanjima kako se bavimo boli, a mi ćemo također morati reći kada smo posljednji put konzumirali obrok hrane.
Nakon provjere brzine otkucaja srca fetusa provodi se abdominalni ili vaginalni pregled. Također je prijem u rodiljni odjel vrijeme da predložimo naš plan rođenja te da bude predan osoblju. Medicinska sestra će nam predstaviti rodne sobe i reći nam gdje možemo pohraniti osobne stvari koje smo donijeli sa sobom.  

Ulje pasiflore

Ulje pasiflore

Ulje pasiflore dobiva se od: Ime biljke: Pasiflora
Latinsko ime biljke: Passiflora incarnata
Druga imena za ulje: Ulje marakuje
Opći opis biljke i postupak proizvodnje:
Ljekovita pasiflora je biljka koju svrstavamo u porodicu pasiflora. Riječ je o penjačici koju prepoznajemo po čudesnim i privlačnim cvjetovima različitih boja i plodovima narančaste boje. Postoji više vrsta pasiflore koje se uzgajaju prije svega zbog ljekovitih plodova koje nazivamo marakuje. Ulje pasiflore je biljno ulje koje se dobiva od sjemenki marakuje koju poznajemo kao plod ljekovite pasiflore. Proizvodi se hladnim prešanjem sjemenki. Kvalitetno ulje pasiflore prepoznajemo po oznaci 100 % prirodno i hladno prešano, a također mora biti u potpunosti bez aditiva. Ulje je lagane teksture i ima specifičan miris po sjemenkama marakuje. Bogato je vitaminom C, kalcijem i fosforom. Visok udio esencijalnih masnih kiselina i lagana tekstura omogućuju upotrebu ulja u brojne ljekovite svrhe. Neki izvori navode da su ulje pasiflore koristili već Azteci u središtu amazonske prašume.   Upotreba ulja:
Ulje pasiflore odlično je sredstvo za hidrataciju kože koje smanjuje upale, zbog čega je pogodno i za njegu osjetljive i suhe kože. Budući da poništava djelovanje slobodnih radikala, može nas zaštititi od preranog starenja. Olakšava svrbež, djeluje antistresno, potiče iskašljavanje, smanjuje simptome anksioznosti i depresije, a pomaže nam i u brzom oporavku nakon opeklina. Na koži ne ostavlja mastan sloj, zbog čega ga možemo koristiti i izravno na koži ili u kombinaciji s drugim uljima koja su pogodna za njegu kože. Često se koristi u pripremi kozmetičkih proizvoda za njegu kože i kose te u sredstvima za masažu.   Recepti:
Ulje pasiflore možemo jednostavno umiješati u šampon kojeg koristimo za njegu kose. Dodati ga možemo i u kreme za njegu kože. Za pripremu iznimno bogatog ulja za kožu koje sadrži i ulje pasiflore potrebno nam je: ●      10 ml ulja acai bobica, ●      10 ml maslinovog ulja, ●      10 ml ulja pasiflore, ●      10 kapi eteričnog ulja po vlastitom odabiru. Sva ulja međusobno dobro promiješamo. Spremimo u zatvorenu staklenku. Upotrijebimo nakon tuširanja ili kupke te nanesemo na lagano vlažnu kožu.   Jeste li znali? Novija istraživanja:
Istraživanja su pokazala da ekstrakti plodova ljekovite pasiflore sadrže jedinstvenu kombinaciju bioflavonoida koji imaju sedativna i umirujuća svojstva na dišni sustav, zbog čega stručnjaci ulje pasiflore često povezuju sa smanjenjem broja astmatičnih napadaja i snažnog kašlja. Sljedeći puta kada ćete biti suočeni s iritantnim kašljem probajte udisati aromu ulja pasiflore.
 

Glukomanan

Glukomanan

Glukomanan Latinsko ime: / Uporabni del: Korenina Druga imena: /   Splošni opis in zgodovina: Glukomanan je naravna, vodotopna vlaknina, ki jo pridobivamo iz rastline, imenovane konjak (Amorphophallus konjac). Prodaja se kot prehransko dopolnilo in  kot aditiv za živila - emulgator in zgoščevalec, označen z E-številko 425-II. Glukomanan ima izjemno sposobnost, da absorbira vodo in je ena izmed najbolj viskoznih prehranskih vlaknin. Absorbira toliko tekočine, da če izpraznimo kapsulo glukomanana v majhnem kozarcu vode, celotno »stvar« spremenimo v gel. Ljudje v Vzhodni Aziji ga uporabljajo že tisoče let – vključujejo ga v prehrano, hkrati pa je tudi zelo pomemben del njihove tradicionalne medicine. Avtohtoni prebivalci Kitajske so uporabljali konjak za zdravljenje astme, bolečine v dojkah, kašlja, kile, opeklin in različnih kožnih bolezni. Kot prvi so ga za primer študije uporabili Kitajci. Njegove zdravilne lastnosti so prvič opisali v zahodni dinastiji Han. Verjeli so, da ima glukomanan zdravilne lastnosti zaradi vsebnosti serotonina, njegove liste pa so uporabljali kot repelent za odganjanje različnih vrst insektov.   Raba v prehrani in uporaba: Izvleček rastline konjak se uporablja tudi pri pripravi hrane in sicer kot želirno sredstvo. Na voljo je v obliki moke. Glukomanan v prahu lahko dodamo najljubši pijači ali hrani trikrat dnevno, pred vsakim obrokom. Primešamo ga lahko tudi ovseni kaši, jogurtu in omakam. Zelo znani so tudi shirataki rezanci, ki vsebujejo glukomanan. Rezance skuhamo in jih postrežemo z omako za testenine in z zelenjavo. V trgovinah z zdravo prehrano najdemo tudi gumijaste bombone, ki so izdelani na osnovi glukomanana.   Uporaba v zdravstvene namene: Ker lahko absorbira toliko vode in tvori gel, nam omogoča, da smo po obroku dalj časa siti. To pomeni, da lahko jemo manj, vendar pa se počutimo siti dalj časa. Ta učinek lahko izkoristimo v namen zdravega načina hujšanja. Vpliva tudi na prebavo, s čemer izboljša splošno počutje. Prav tako vpliva tudi na povečanje koristnih bakterij v črevesju. Znižuje raven trigliceridov, skupnega holesterola in LDL ali slabega holesterola, ne da bi pri tem vplival tudi na dober holesterol.   Ali ste vedeli? Novejša dognanja: Nekatere zgodnje raziskave kažejo, da lahko glukomanan izboljša krvni tlak pri posameznikih z visokim krvnim tlakom. V študiji je sodelovalo 63 moških. Uporaba glukomanana je njihov krvni tlak znižala v povprečju za 2,5%. Glukomanan se lahko uporablja tudi za povečanje izboljšanje receptov kot zdrav zgoščevalec, ki nam pomaga ustvariti nižje-kalorično hrano z manj maščobami in sladice, ki imajo odličen vpliv na splošno zdravje.  

Posljednji savjeti

Kim (Carum carvi)

Kim (Carum carvi)

Kim Latinsko ime: Carum carvi Upotrebljivi dio: Plod Druga imena: Kumin, karum, kiml, kimlin, kimelj, tmin, divlji kim, obični kim, livadni kim   Opći opis i povijest: Kim je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini stvara rozetu listova, a u drugoj godini stabljiku. Može narasti u visinu jednog metra. Potječe iz istočnog Sredozemlja i Južne Amerike. Ima razvijenu stabljiku sive ili tamno zelene boje. Listovi su dugački 5-10 cm, a cvjetovi su maleni, bijele ili ružičaste boje. Plod je izdužen i žuto-smeđe boje. Svrstavamo ga u istu porodicu biljaka kao i peršin. Poznavali su ga već u antičko doba. Sjemenke koje su iskopali u sirijskom gradu Tell ed-Der potječu iz drugog tisućljeća prije naše ere, a o pronalasku su sjemenki izvještavali i u Velikoj Britaniji. U drevnoj egipatskoj civilizaciji kim su koristili kao začin i konzervans kod mumifikacije. Prvobitno su ga uzgajali u Iranu i Sredozemlju, a spominje se i u Svetom Pismu, kako u Starom tako i u Novom zavjetu. Stari su Grci posudu s kimom uvijek imali na stolu, a tu su praksu nastavili i u Maroku. Veliki značaj ima i u rimskoj kuhinji. U Indiji se već tisućljećima koristi kao sastojak u brojnim receptima te je osnova za pripremu ostalih mješavina začina.   Korištenje u prehrani i upotreba: Zbog karakteristične se arome i okusa sjemenke kima koriste kao začin koji je omiljen u cijelom cvijetu. Možemo ga čak pronaći u nekim sirevima, kao što su sir leyden te u nekim tradicionalnim francuskim kruhovima. Može biti sastojak u čili prahu, a često ga pronalazimo i u kombinaciji s korijanderom. Koristimo cijele ili samljevene sjemenke. Dodati ga možemo u variva i juhe, a može biti i jedan od sastojaka koje koristimo kod kiseljenja krastavaca ili pak dio deserta.   Upotreba u zdravstvene svrhe: Najčešća tradicionalna upotreba kima je upotreba za liječenje probavnih smetnji. Kim povećava rad probavnih enzima, što pak ubrzava probavu. Također povećava oslobađanje žuči iz jetara. Žuč nam pomaže probaviti masti i neke hranjive tvari u crijevima. Sjemenke kima sadrže velike količine željeza. Jedna žličica kima sadrži 1,4 mg željeza i dovoljna je za 17,5 % dnevnih potreba za željezom. Potreban je prije svega djeci za potporu rastu i mladim ženama kao nadomjestak izgubljene krvi za vrijeme menstruacije. Sadrži sastojke koji sprječavaju nastanak nekih dugotrajnih posljedica šećerne bolesti.   Jeste li znali? Novija istraživanja: Kim je odlično sredstvo za detoksikaciju koje tijelu pomaže ukloniti suvišnu mokraćnu kiselinu i sintetičke kemikalije. U tu se svrhu preporuča korištenje ulja dobivenog od kima.  

Kopriva (Urtica dioica)

Kopriva (Urtica dioica)

Kopriva Latinsko ime: Urtica dioica Upotrebljivi dio: Listovi, korijenje Druga imena: Obična kopriva, velika kopriva, pitoma, pasja kopriva   Opći opis i povijest: Koprivu svrstavamo u porodicu kopriva. Biljka je trajnica. Poznajemo više vrsta kopriva. Beremo listove velike koprive koju prepoznajemo po uglatoj stabljici i koja, za razliku od mrtve koprive, peče na dodir. Osjećaj peckanja stvara histaminska kiselina koja doduše nije opasna. Kopriva cvate od svibnja do kolovoza. Tih mjeseci također beremo listove i izdanke, dok korijenje beremo u svibnju i srpnju. Biljka ima dugačku povijest korištenja. U prošlosti su vlakna iz stabljiki koprive koristili za izradu krpa, a listove za pripremu salate. Od antičke Grčke pa sve do danas zabilježena je tradicionalna upotreba koprive kod liječenja kašlja, tuberkuloze i artritisa te za poticanje rasti kose. Vlakna iz stabljiki koprive pronađena su na nalazištima iz brončanog doba kada su koprivu koristili za izradu užadi i struna. Od vlakana su također izrađivali papir. Rimljani su uz pomoć koprive poticali cirkulaciju u nogama te učinkovito uklanjali i reumu. U Irskoj su vjerovali da koprive rastu tamo gdje žive patuljci, a uvjereni su bili i da su iste učinkovita zaštita od vještica.   Korištenje u prehrani i upotreba: Listove koprive možemo koristiti kao ukusnu salatu ili s njima nadomjestiti špinat. Za kuhanje je najbolje odabrati mlade listove jer su stariji listovi gorki. Koristiti ih možemo i u pripremi pesta, palente i kaše. Koprivu možemo dodati u ukusne povrtne smoothije, a ukusan je i čaj od posušenih ili svježih listova koprive. Uz pomoć čaja možemo odagnati proljetni umor.   Upotreba u zdravstvene svrhe: Kopriva pozitivno utječe na povišeni krvni tlak, zbog čega se preporuča za liječenje hipertenzije. Uz njezinu pomoć možemo spriječiti nastanak bolesti srca i krvožilnog sustava. Dokazano je da usporava rast stanica raka prostate. Također je korisna kod liječenja benigne hiperplazije prostate. Prirodan je lijek za alergije. Čaj od koprive tradicionalno se koristi za njegu kože jer analgetičke i protuupalne tvari u čaju olakšavaju simptome akni, ekcema i drugih tegoba povezanih s kožom. Antioksidansi u čaju mogu ubrzati cijeljenje rana i sprječavaju ožiljke. Korist čaja od koprive koja najviše obećava i dobro je istražena povezana je s njegovim djelovanjem na bubrege. Kao snažan diuretik čaj od koprive može potaknuti zdrav protok urina. Uz to je i odlično sredstvo za detoksikaciju jer čisti krv.   Jeste li znali? Novija istraživanja: Bor je važan mineral u našem tijelu, a možemo ga pronaći i u koprivama. Povezujemo ga s održavanjem udjela kalcija u kostima, što znači da kopriva može spriječiti nastanak osteoporoze.  

Kokos (kokosova palma)

Kokos (kokosova palma)

Kokos (kokosova palma) Latinsko ime: Cocos nucifera Upotrebljivi dio: Cvijet, plod Druga imena: Drvo života   Opći opis i povijest: Kokos je plod kokosove palme koja može narasti i do 30 metara visine. Potječe iz jugoistočne Azije, a biljku možemo pronaći na većini tropskih plaža. Prepoznajemo ju po velikim listovima čija dužina može iznositi i do 5 metara. U prvoj su godini listovi okrenuti prema gore, u drugoj godini rastu vodoravno, u trećoj godini vise, a u četvrtoj otpadnu i za sobom ostave brazde prema kojima je moguće odrediti starost biljke. Na Filipinima se biljka smatra drvom života jer ju ljudi koriste u svakodnevnoj prehrani te u mnoge druge svrhe. Drvo je odličan materijal za gradnju, a od velikih se i snažnih listova palme izgrađuju i metle. Počeci i povijest biljke nisu jednoglasni. Do nesuglasica dolazi kod izvora biljke jer neki tvrde da potječe iz jugoistočne Azije, dok su ostali uvjereni da kokos potječe iz Južne Amerike. Fosilni ostaci iz Novog Zelanda pokazuju da su male biljke slične kokosu na području Novog Zelanda rasle već prije više od 15 milijuna godina.   Korištenje u prehrani i upotreba: Kokos ima više različitih načina upotrebe. Kokosovo je ulje zdrav nadomjestak uljima koje koristimo kod kuhanja i pečenja, a prigodno je i za njegu kože. Od kokosovog se mesa proizvodi kokosovo brašno koje se prije svega koristi za pripremu deserta i napitaka, kao što su smoothiji. Kokosovo mlijeko također sadrži zdrave masti, a od njega se mogu pripremiti mnogobrojna jela. Kokosov šećer ima niski glikemijski indeks i odlična je zamjena za bijeli šećer.   Upotreba u zdravstvene svrhe: Proizvodi od kokosa (ulje, mlijeko, brašno) pozitivno utječu na naše zdravlje. Sastojci u kokosu djeluju antibakterijski, antigljivički i antiparazitski te su stoga odlična potpora radu imunološkog sustava. Uz to su i odličan izvor energije. Kokos poboljšava probavu i apsorpciju hranjivih tvari, vitamina i minerala, poboljšava izlučivanje inzulina te umanjuje simptome povezane sa šećernom bolesti. Uništavanjem slobodnih radikala sprječava nastanak preranog starenja i razvoj degenerativnih bolesti. Smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava jer povećava razinu dobrog kolesterola (HDL) u krvi. Podupire rad štitnjače, štiti od razvoja oboljenja bubrega i upale mjehura, podupire gubitak tjelesne težine te pomaže održati zdravu i lijepu kožu jer sprječava nastanak bora, smanjuje vidljive bore te sprječava naboranu kožu i nastanak staračkih pjega.   Jeste li znali? Novija istraživanja:  Kokosovo nam ulje može pomoći spriječiti nastanak truljenja zubi jer se bori protiv bakterija.  

Upravlja OpenCart
Futunatura.hr © 2019 Mapa stranice