Članci i enciklopedije

Br. prikazanih članaka: 1 - 6 od 8

Kim (Carum carvi)

Kim (Carum carvi)

Sjemenke kima sadrže velike količine željeza. Jedna žličica kima sadrži 1,4 mg željeza i dovoljna je za 17,5 % dnevnih potreba za željezom. Potreban je prije svega djeci za potporu rastu i mladim ženama kao nadomjestak izgubljene krvi za vrijeme menstruacije.

Kopriva (Urtica dioica)

Kopriva (Urtica dioica)

Čaj od koprive tradicionalno se koristi za njegu kože jer analgetičke i protuupalne tvari u čaju olakšavaju simptome akni, ekcema i drugih tegoba povezanih s kožom. Antioksidansi u čaju mogu ubrzati cijeljenje rana i sprječavaju ožiljke.

Kokos (kokosova palma)

Kokos (kokosova palma)

Proizvodi od kokosa (ulje, mlijeko, brašno) pozitivno utječu na naše zdravlje. Sastojci u kokosu djeluju antibakterijski, antigljivički i antiparazitski te su stoga odlična potpora radu imunološkog sustava. Uz to su i odličan izvor energije.

Kamilica (Matricaria chamomilla)

Kamilica (Matricaria chamomilla)

Riječ kamilica potječe iz antičke Grčke gdje "chamomaela" znači "samljevena jabuka". Naime, Plinije Stariji spominje sličnost mirisa kamilice i mirisa cvjetova jabuke. Rimljani su kamilicu koristili kao dodatak pićima i kao ljekovitu biljku. U Španjolskoj se biljka naziva "manzanilla", što znači "mala jabuka".

Javor (Acer)

Javor (Acer)

Antioksidanti potiču rad imunološkog sustava i omogućuju mu da se bori protiv infekcija. Konzumacija javorovog sirupa može pomoći našem tijelu izgraditi snažan imunološki sustav koji će nas štititi od bolesti.

Islandski lišaj (Cetraria islandica)

Islandski lišaj (Cetraria islandica)

Često čujemo da je islandski lišaj prirodni antibiotik jer sprječava, odnosno smanjuje upale, zbog čega nam može pomoći kod prehlada, gripe, upale pluća, bronhitisa, astme, promuklosti i drugih tegoba povezanih s dišnim putovima. Protuupalno djelovanje pripisujemo tvari zvanoj lihenin, a koju možemo pronaći u islandskom lišaju.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića