Članci i enciklopedije

Br. prikazanih članaka: 1 - 6 od 32

Amigdalin (vitamin B17)

Amigdalin (vitamin B17)

Amigdalin, poznatiji i kao vitamin B 17, u našem tijelu ima važne funkcije. Istraživanja su potvrdila da uništava stanice raka, jača imunološki sustav i sprječava nastanak stanica raka.

Bakar

Bakar

Wilsonova bolest je vrlo rijetka pojava koja pogađa približno jednog na 30,000 ljudi. Riječ je o naslijeđenom poremećaju kod kojeg se u mozgu ili jetrima sakupljaju prekomjerne količine bakra. Osoba s Wilsonovom bolešću ne smije konzumirati dodatke prehrani koji sadrže bakar te mora redovito ispitivati udio bakra u tijelu.

Beta-karoteni

Beta-karoteni

Beta-karoten je, kao i svi drugi karotenoidi, antioksidans. To je tvar koja usporava oksidaciju molekula i tijelo štiti od slobodnih radikala. Slobodni radikali uništavaju stanice, a s vremenom mogu uzrokovati štetu koja vodi do ozbiljnih kroničnih bolesti. Više je istraživanja pokazalo da antioksidansi iz hrane smanjuju rizik od razvoja karcinoma i nastanka kardiovaskularnih bolesti, a uz to se brinu i za normalan rad imunološkog sustava.

Biotin (vitamin B7)

Biotin (vitamin B7)

Biotin sudjeluje u uklanjanju suvišnih masti iz tijela, zbog čega nam pomaže u održavanju normalne tjelesne težine. Ljudima koji boluju od pretilosti liječnici često preporučaju svakodnevnu konzumaciju hrane bogate vitaminom B7.

Cink

Cink

Cink ima važnu ulogu u proizvodnji hormona, uključujući povećanje razine testosterona koji ima važnu ulogu kako u muškom tako i u ženskom tijelu. Utječe na ženske spolne hormone, a sudjeluje i u nastanku i otpuštanju jajašca unutar i iz jajnika.

Folat (folna kiselina, vitamin B9)

Folat (folna kiselina, vitamin B9)

Niske vrijednosti folata u tijelu povezujemo s povećanim rizikom od depresije i lošim učinkom na liječenje antidepresivima. Folati nam mogu pomoći spriječiti nastanak depresije tako da spriječe prekomjeran nastanak homocisteina koji može blokirati pristup krvi i drugih hranjivih tvari do mozga. Suvišak homocisteina u tijelu sprječava proizvodnju serotonina, dopamina i norepinefrina koji reguliraju raspoloženje, san i apetit.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića