FutuNatura

Članci i enciklopedije

Kako djeci osigurati dovoljno hranjivih tvari za učenje?

Kako djeci osigurati dovoljno hranjivih tvari za učenje?

Kako djeci osigurati dovoljno hranjivih tvari za učenje?

Roditelji su djetetovi uzori. Zato se prehrambene navike roditelja uvijek odražavaju na dijete. Roditelji su ti koji djetetu moraju osigurati sve potrebne hranjive tvari za učenje.

Opis

Kako djeci osigurati dovoljno hranjivih tvari za učenje?

 

Uravnotežena zdrava prehrana od ključnog je značaja za očuvanje zdravlja i dobrog raspoloženja djeteta. Međutim, školska prehrana često je prepreka tome, što ograničava djetetove sposobnosti učenja. Hrana u školi često je previše zašećerena, u njoj se možda nalaze kemikalije i natrij, što kod djeteta prouzrokuje umor, neusredotočenost, živčanost i slabost – što sve utječe ne samo na ocjene njega kao učenika i njegovu uspješnost u školi, već i općenito na djetetove sposobnosti usvajanja znanja i njegovo raspoloženje.

Prehrana s visokim udjelom zasićenih masnih kiselina dokazano slabi sposobnost za učenje i pamćenje. Namirnice bogate zasićenim masnim kiselinama i te kako su dostupne te se brzo pripremaju, zato se puno puta nalaze na djetetovom jelovniku. Među takvu hranu spadaju pomfrit, slastice, burgeri i pileći nuggetsi.

 

Što možemo učiniti kao roditelji?

Roditelji su djetetovi uzori, zato se njihove prehrambene navike odražavaju na dijete. Roditelji su ti koji djetetu moraju osigurati sve potrebne hranjive tvari za učenje i pobrinuti se da ima redovite obroke.

  • Za očuvanje koncentracije u razredu neka dijete svako jutro pojede zdrav doručak. Tipičan doručak morao bi uključivati žitarice, namirnice bogate bjelančevinama (jaja ili čaša mlijeka) te svježe voće. Preskakanje doručka negativno utječe na razinu energije kod školske djece.
  • Kako bi dijete unijelo sve hranjive tvari koje treba možemo mu ponuditi što bogatiju i raznovrsniju prehranu, s dovoljno vitamina i minerala.
  • Ne zaboravimo na odgovarajuću količinu kalcija i željeza, koji će zadovoljiti potrebe djetetovog tijela koje se raste i razvija.
  • Mozak za pravilno djelovanje treba energiju. Kognitivno zahtjevne zadaće, kao što je školski rad, zahtijevaju redovito dostavu glukoze u mozak kako bi se poboljšale kognitivne sposobnosti, pamćenje i raspoloženje.
  • Potporu pri učenju nude magnezij i afrička griffonia.
  • Manjak nezasićenih masnih kiselina može utjecati na školski uspjeh.

 

Prehrana školske djece ima trajni utjecaj na njihovo zdravlje. Zbog toga roditelji moraju uspostaviti pozitivnu kulturu prehrane pomoću planiranja obroka, održavanja hrane raznolikom i dobrog izgleda. Odgovarajuća prehrana djetetu će pomoći u potpunom razvoju sposobnosti te dobrog raspoloženja.
 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. |