Chat with us, powered by LiveChat

Prijava na e-novosti

2. tjedan trudnoće

2. tjedan trudnoće

Puno se stvari mora dogoditi da dođe do trudnoće. Vrijeme na ovom mjestu znači sve, pa trebamo uzeti dovoljno vremena i ne trčati. Upoznajte drugi tjedan trudnoće i pročitajte cijeli opis ...

2. tjedan trudnoće

 

Što se događa u tijelu?

U prethodnom tjednu trudnoće došlo je do povećanog izlučenja estrogena i progesteron asekrecija, koji se prenose kroz krvotok do vrata maternice. Tamo je tkivo obogaćeno krvlju i omogućava razvoj potencijalnog oplođenog jajašca. Istodobno, u jajnicima, sazriju jajašca u malim vrećicama, koje nazivamo folikulima.Ovulacija se može pojaviti početkom tjedna. Kada se to dogodi, jaje iz svog folikula  prolazi od jajnika do jajovodne cijevi (dan ovulacije se razlikuje od pojedinca do pojedinca, kod žena s 21-dnevnim ciklusom može se javiti između 9 i 21 dan).

U idućih 24 sata, jaje će biti oplođeno ako barem jedna od gotovo 250 milijuna spermija u ejakulaciji uspije ploviti kroz vaginu, cerviks i maternicu u jajovodnu cijev kako bi prodrla u jaja. Samo oko 400 spermija preživi naporan put od 10 sati do jajeta, samo jedan prolazi kroz membranu.


U idućih 10 do 30 sati, jezgra sperme kombinira se s jajnim stanicama, stvarajući genetički materijal. Ako sperma nosi Y kromosoma, dijete će biti dječak ako nosi X kromosom,  dijete će biti djevojka.


Između tri i četiri dana putovanja od ulkusa do maternice, oplođeno jaje, sada zvanog zigot, podijelit će se na 16 identičnih stanica. Kada zigos ulazi u maternicu, naziva se morula. Dan ili dva nakon, počeo je nevjerojatan rast i preobrazba.

 

Do tada, dijete u razvoju je mala lopta stanica koje stručnjaci nazivaju blastocitima. "Lopta" ima unutarnju masu stanica koja će se pretvoriti u fetus i šupljinu napunjenu tekućinom koja će postati amnionska vrećica. Vanjska stanična masa postaje placenta, organ kroz koji se fetus opskrbljuje kisikom i hrani se, a kroz posteljicu se otpadni proizvodi također ispuštaju iz fetusa.

Svaki fetus razvija u maternici malo drugačije.


Kako se život žene mijenja tijekom tog razdoblja?

Puno se stvari mora dogoditi da dođe do trudnoće. Vrijeme na ovom mjestu znači sve, pa moramo uzeti vremena, ne smijemo se nagaziti i naglasiti. Da biste povećali vjerojatnost da ćete zatrudnjeti, imorate imati seksualni odnos 2 dana prije ovulacije i na dan ovulacije. Partneri bi trebali provesti dosta vremena zajedno.

Provjerite kako prepoznati ovulaciju i saznati koliko vremena je potrebno za trudnoću. Za većinu parova potrebno je više nego nekoliko pokušaja prije nego što dijete bude u na putu.


Preporučljivo je konzultirati osobnog liječnika i ginekologa kako biste provjerili je li vaše tijelo zdravo i spremno za trudnoću. Moguće je unaprijed provjeriti jesu li partneri nositelji nasljednih bolesti. Ako uzimate bilo koji recept ili lijek bez recepta, provjerite trebate li nastaviti uzimati lijek.

Većina dojenčadi rođena je otprilike 38 tjedana nakon oplođenosti jajašca, ali često je teško točno odrediti kada se to dogodilo, ginekolog će izračunati datum rođenja poštivanjem standardnog pravila. Naegeleova formula može se koristiti kod žena koje imaju redoviti 28-dnevni ciklus i znaju datum prvog dana posljednje menstruacije.


Razbijanje mitova:

Ima li određeni položaj veći utjecaj na mogućnost trudnoće tijekom spolnog odnosa?Nema dokaza da bi bilo koji od položaja mogao izazvati veće šanse za trudnoću. Inače, kao takav, dugo godina mit je bio klasičan misionarski položaj, jer je sperma navodno dostavljena bliže vratu maternice nego pri drugim položajima. Studije nisu potvrdile ovu tvrdnju.


Dali orgazam utječe na trudnoću?

Neki pojedinci vjeruju i tvrde da postoji veća mogućnost trudnoće kada oba partnera doživljavaju orgazam, ali za to nema dokazanih dokaza.Ženski orgazam nije bitan za trudnoću, iako je moguće da grčevi uterusa koji se javljaju tijekom orgazma pogone spermu prema jajovodnim cijevima.


Ostati u ležećem položaju još 15 minut nakon spolnog odnosa?

Semenčice naj bi ostale v nožnici dalj časa, če bi ženska po spolnem odnosu ostala v ležečem položaju še vsaj 15 minut. O tej trditvi žal ne obstajajo utemeljeni dokazi, saj je v vsaki ejakulaciji na milijone semenčic in jih veliko ostane v nožnici tudi, če takoj po spolnem odnosu vstanemo. 
Ne pozabite pričeti jemati prehranska dopolnila z vsebnostjo folne kisline. Dnevni odmerek naj vsebuje vsaj 400 mikrogramov folne kisline, da se zmanjša tveganje za nastanek prirojenih okvar ploda. Ne pozabite vzeti svojega dnevnega odmerka, zato posodico postavite na vidno mesto. 

Spermske stanice trebale bi dugo ostati u vagini ako žena nakon spolnog odnosa ostane u ležištu najmanje 15 minuta. Nažalost, ne postoje potkrijepljeni dokazi o toj tvrdnji, jer u svakoj ejakulaciji milijuni spermija i mnogi ostaju u rodnici, čak i ako se odmah ustajemo nakon spolnog odnosa.

Nemojte zaboraviti početi uzimati dodatke sa sadržajem folne kiseline. Dnevna doza mora sadržavati najmanje 400 mikrograma folne kiseline kako bi se smanjio rizik nastanka kongenitalnih oštećenja fetusa. Nemojte zaboraviti uzeti dnevnu dozu.

 

Ne propustite! Posebne ponude:

45.00 KN
Folna kiselina s kompleksom B za bolju apsorpciju.   Folna kiselina zvana i vitamin ..
135.00 KN 115.00 KN
3 x Folna kiselina s kompleksom B za bolju apsorpciju.   Folna kiselina zvana i ..
119.00 KN 99.00 KN
B kompleks – za uravnotežen metabolizam i odlično psihofizičko raspoloženje.   B vi..
Upravlja OpenCart
Futunatura.hr © 2020 Mapa stranice