Chat with us, powered by LiveChat

Prijava na e-novosti

20. tjedan trudnoće

20. tjedan trudnoće

Plod je otprilike dug kao duga banana. U prvih 20 tjedana noge ploda su skupljeni protiv trupa, tako da je duljina fetusa teško procijeniti. Upoznajte 20.tjedan i pročitajte cijeli opis..

20. tjedan trudnoće


Što se događa u 20. tjednu trudnoće?
Plod je otprilike dug kao duga banana. U prvih 20 tjedana noge ploda su skupljeni protiv trupa, tako da je duljina fetusa teško procijeniti. Tek nakon dvadesetog tjedna počinjemo mjeriti plod od glave do pete. Ovaj tjedan blizanci su vrlo vidljivi u maternici.

U 20. tjednu beba troši znatno više nego prethodnih tjedana, što je izvrsno za njegov probavni sustav koji radi punom parom. Fetus već proizvodi mecconi, crni, ljepljivi nusproizvod probave. Ova tvar se akumulira u svojim crijevima i vidljiva je u prvoj punoj peleni. Neki plodovi mekonij izluče već u maternicu tijekom poroda.


Kako se promijeni život žene?

Iskrene čestitke! Prva polovica trudnoće je iza vas. Cerviks se sada nalazi ispod pupčane vrpce i najvjerojatnije ste već dobili oko 5 kilograma do 20. tjedna. Očekujte da će vaša tjelesna težina i nadalje povećavati u nadolazećim tjednima. U prehrani, fokus bi trebao biti na željezo, važni minerali korišteni za stvaranje hemoglobina (dio crvene krvne stanice koja nosi kisik).

Tijekom trudnoće, žena treba više željeza jer može izdržati povećanje krvnog tlaka, a željezo također treba fetus i placentu. Jedan od najboljih izvora željeza za trudnice je crveno meso. Perad, osobito tamnija, sadrži i željezo. Biljni izvori željeza su mahunarke, proizvodi od soje, špinat, grožđice i žitarice obogaćene željeza.


Kako si pružiti lijep odmor?

Za vrijeme trudnoće spavanje je pravi izazov. Od tjedan dana do tjedan spavanje može biti gore, jer se mnoge promjene događaju u tijelu. Mnoge trudnice doživljavaju hrkanje prvi put tijekom trudnoće kao posljedica povećane razine estrogena u tijelu. Estrogen doprinosi oticanju sluznice. Pojavljuju se gastrointestinalni poremećaji, koji postaju posebno neugodni kada leže u krevetu. Izbjegavajte hranu koja uzrokuje žgaravicu, ali spavanje se preporučuje u lagano povišenom položaju.


Trudnice često pate od grčeva, koje su naročito aktivni noću. U ovom slučaju, najbolje je hodati nekoliko minuta dok grč ne nestane.

Kada pronađemo udobnu poziciju, pokušajmo staviti dijelove tijela pod jastuke, jer će ovaj odmor biti ugodniji i mirniji. Postoje ogromni jastuci za trudnice i majke za njegu.

Jeste li se upoznali sa znojem tijekom noći? Hormonalne promjene, promjene metabolizma i izmijenjena tjelesna težina mogu ubrzati znojenje. Držite svoju spavaću sobu svježom i obuću i ogrtače spremne pored kreveta.

 

Izlazak iz kreveta može biti posebno naporan. Polako se dižemo, tako da nismo uvijeni.
Možemosi pomoći s ugodnim mirisima. Posebno prikladno je esencijalno ulje lavande, koje se može staviti na jastuk prije odlaska u krevet.

 

Ne propustite! Posebne ponude:

189.00 KN
Krema od puževe sluzi – potpuno obnavljanje kože.   Puževa krema je odlična derma..
159.00 KN 129.00 KN
Imun kompleks – za zdrav i snažan imunološki sustav.   Imun kompleks kapsule..
99.00 KN 89.00 KN
Željezo za smanjenje umora i iscrpljenosti.   Nedostatak željeza jedan je od najče&s..

Slični članci

19. tjedan trudnoće

19. tjedan trudnoće

U 19. tjednu, senzorni razvoj ploda eksplodira! U mozgu se formiraju posebna područja za miris, okus.."

18. tjedan trudnoće

18. tjedan trudnoće

Tijekom 18. tjedna trudnoće, fetus je puno zaposlen s kretanjem ruku i nogu. To su pokreti koji će p.."

Upravlja OpenCart
Futunatura.hr © 2020 Mapa stranice