Chat with us, powered by LiveChat

Prijava na e-novosti

28. tjedan trudnoće

28. tjedan trudnoće

Fetus često trepće očima, a zbog brzog razvoja vizije može otkriti svjetlost koja prodire u maternicu. Upoznajte 28.tjedan i pročitajte cijeli opis..

28. tjedan trudnoće


Što se događa u 28 tjednu?

Fetus često trepće očima, a zbog brzog razvoja vizije može otkriti svjetlost koja prodire u maternicu. Njegov mozak već razvija na milijarde neurona - živčanih stanica i ubrzava stvaranje tjelesne masti. Fetus se priprema za život u vanjskom, nepoznatom svijetu.


Kako se promijeni život žene?

Ovaj tjedan počinje treće tromjesečje trudnoće! U ovom trenutku posjetit ćete svog liječnika ili primalje svaka dva tjedna, a 36. tjedna idete na tjedne posjete. Rh negativne trudnice dobivaju injekciju Rh imunoglobulina kako bi spriječile tijelo da razviju protutijela protiv vlastitog fetusa. Ako je Rh pozitivan, dobit ćete još jednu dozu imunoglobulina nakon poroda.


U tom razdoblju, većina trudnica osjećaju neugodnosti u svojim nogama i neizbrisivom potrebom za pomicanjem nogu tijekom spavanja. Radi se o sindromu nemirnih nogu, što je vrlo česta pojava u trudnoći. Razlog pojave sindroma nemirnih nogu je nepoznat. Možemo vam pomoći u ustajanju i istezanju, ili često masiramo noge. Smanjeni unos kofeina u tijelu može spriječiti stvaranje sindroma nemirnih nogu.


Što je preeklampsija?
Preeklampsija je ozbiljno stanje koje utječe na oko 5% trudnica. Dijagnoza se obavlja trudnoj ženi koja ima visoki krvni tlak i barem jedan od simptoma nakon 20. tjedna trudnoće - prisutnost proteina u mokraći ili abnormalno funkcioniranje jetre ili bubrega.


Teška preeklampsija može utjecati na mnoge organe i uzrokovati ozbiljne ili čak opasne situacije. Čini se iznenada, pa je vrlo važno znati njegove simptome::

 • Oicanje lica, ruku i stopala ili gležnjeva,
 • Brzo povećanje tjelesne težine,
 • Jaka glavobolja,
 • Promjene u vidu (zamegljen ili dvojni vid, osjetljivost na svjetlost),
 • intenzivna bol ili osjetljivost u gornenjem dijelu trbuha
 • slabost i povraćanje

 

Rani simptomi preeklampsije izgledaju kao normalni problemi trudnoće i često se previdi. Ako se preeklampsija pojavljuje u prvoj trudnoći, postoji velika opasnost da će se pojaviti iu svim naknadnim trudnoćama.

 

Čimbenici rizika za pojavu preeklampsije su::

 • Kronična hipertenzija (povišen krvni tlak),
 • smetnje zgrušavanja krvi, šećerna bolest, bubrežne bolesti i autoimune bolesti, kao što je lupus,
 • obiteljska povjest preeklampsije,
 • pretilost (indeks telesne mase 30 ali več),
 • blizanci,
 • staros  iznad 40 godina.

 

Stručnjaci još nisu otkrili postoji li način da se spriječi pojava preeklampsije i korisno je uzimati niske doze aspirinina. Tijekom trudnoće nikada ne smijemo uzimati lijekove osim ako nam liječnik ne savjetuje.

 

Potrebna je dobra prenatalna skrb i redoviti posjeti savjetovanjima. Praćenje krvnog tlaka ključno je u pravodobnom otkrivanju mogućih zdravstvenih problema, a također je važno testirati urin zbog prisutnosti proteina.


Jeste li već izabrali pedijatra za svojega djeteta?

Pripremite popis pedijatara i saznajte više o ljudima koji idu  pedijatrima i kakva iskustva imaju s njima. Ako je moguće, prije toga možete razgovarati s pedijatrom kako biste odlučili da li mislite da je to prikladno. Moramo poštovati dječjeg pedijatra, jer ćemo u narednih nekoliko godina često biti u kontaktu s njim.

 

Ne propustite! Posebne ponude:

189.00 KN
Krema od puževe sluzi – potpuno obnavljanje kože.   Puževa krema je odlična derma..
69.00 KN
Omega 3-6-9 je bogat izvor esencijalnih masnih kiselina!   Kapsule sadrže ekstrakt es..
159.00 KN 129.00 KN
Imun kompleks – za zdrav i snažan imunološki sustav.   Imun kompleks kapsule..

Slični članci

27. tjedan trudnoće

27. tjedan trudnoće

Tijekom ovog tjedna plod spava i budi se u redovitim intervalima, kao i otvara i zatvara oči ili čak.."

26. tjedan trudnoće

26. tjedan trudnoće

Vaš fetus može čuti vaš razgovor s vašim partnerom, prijateljima i rođacima. Inhalira i izdahnjuje m.."

Upravlja OpenCart
Futunatura.hr © 2020 Mapa stranice