Članci i enciklopedije

Bakar

Bakar

Bakar

Wilsonova bolest je vrlo rijetka pojava koja pogađa približno jednog na 30,000 ljudi. Riječ je o naslijeđenom poremećaju kod kojeg se u mozgu ili jetrima sakupljaju prekomjerne količine bakra. Osoba s Wilsonovom bolešću ne smije konzumirati dodatke prehrani koji sadrže bakar te mora redovito ispitivati udio bakra u tijelu.

Opis

Bakar

Prednosti konzumacije i uloga u tijelu:

Bakar je element u tragovima koji je od ključnog značaja za održavanje zdravlja svih živih bića. Riječ je o relativno maloj skupini metala koji zajedno s amino i masnim kiselinama te vitaminima sudjeluju u odvijanju metaboličkih procesa. Našem je tijelu potreban za normalan rad mozga, a koristi se i u sintezi kolagena. Čovjekovo tijelo bakar ne može proizvesti samo, zato ga moramo unositi odgovarajućom prehranom.

Bakar se u tijelu pohranjuje u jetrima i bubrezima, dok se apsorpcija odvija u tankom crijevu i želucu. U našem je tijelu pohranjena vrlo mala količina bakra (manje od 150 mg), a izlučuje se prije svega putem žuči.

 

Manjak i simptomi:

Manjak bakra vrlo je rijetka pojava. Najčešće se javlja u slučaju pothranjenosti odnosno kod ljudi s lošom ishranom. Simptomi manjka bakra su sljedeći:

  • slabokrvnost,
  • umor,
  • smanjeni broj bijelih krvnih stanica u tijelu,
  • osteoporoza,
  • trnci, gubitak osjećaja u stopalima i rukama,
  • zbunjenost,
  • razdražljivost,
  • depresija,
  • loša koordinacija,
  • manjak vitamina B12,
  • manjak željeza,
  • siva kosa,
  • proširene vene,
  • hemoroidi.

 

Preporučena dnevna doza:

Preporučena dnevna doza bakra ovisi o starosti.

  • Djeci (1–6 godina) je potrebno 0,5–1,0 mg bakra dnevno.
  • Djeci (7–14 godina) je potrebno 1,0-1,5 mg bakra dnevno.
  • Mladeži (15–18 godina) je potrebno 1,0-1,5 mg bakra dnevno.
  • Odraslim je potrebno 1,0–1,5 mg bakra dnevno.

 

Nuspojave ili predoziranje:

Bakar je u većim količinama otrovan, dok je akutno otrovanje bakrom vidljivo u obliku slabosti, povraćanja i proljeva. Mogući su i problemi s bubrezima, anemija i smrt.

Wilsonova bolest je vrlo rijetka pojava koja pogađa približno jednog na 30,000 ljudi. Riječ je o naslijeđenom poremećaju kod kojeg se u mozgu ili jetrima sakupljaju prekomjerne količine bakra. Osoba s Wilsonovom bolešću ne smije konzumirati dodatke prehrani koji sadrže bakar te mora redovito ispitivati udio bakra u tijelu.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Odličan izvor bakra su:

  • kamenice i drugi mekušci,
  • grah,
  • orašasti plodovi,
  • krumpir,
  • mesnati proizvodi (bubrezi, jetrica),
  • tamno i lisnato povrće,
  • suho voće,
  • kakao,
  • crni papar,
  • kvasac.

 

Jeste li znali?

Bakar je hranjiva tvar koja igra važnu ulogu u sintezi hemoglobina, mijelina, melanina i kolagena. Pomaže u zaštiti mijelinske ovojnice koja ovija živce te je aktivno uključen u proizvodnju elastina, elementa vezivnog tkiva, koji održava fleksibilnost kože. Našu kožu održava mladolikom i gipkom.

Ima važnu ulogu i u osiguravanju normalnog rada žlijezde štitnjače. Prekomjerna količina bakra jedan je od glavnih uzroka za nepravilan rad štitnjače. Zbog neuravnotežene hormonske aktivnosti mogu se pojaviti hipotiroidizam i hipertiroidizam. 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića