Članci i enciklopedije

Gušterača

Gušterača

Gušterača

Unatoč znanstvenom napretku , rak gušterače ostaje jedan od najsmrtonosnijih oblika raka. Upoznajte gušteraču i pročitajte cijeli opis ...

Opis

Gušterača

Ime organa:

Gušterača

Latinsko ime organa:

Pankreas

 

Opis organa:

Gušterača je žlijezda koja se nalazi u trbušnoj šupljini ispod želuca. Ima sličan oblik kao i ljudski jezik i mjeri duljinu od 12 do 15 cm.

Organ igra važnu ulogu u probavi, jer eliminira enzime koji razgrađuju škrob, proteine i masti. Tako se tripsin, amilaza i lipaza nalaze u popisu enzima koji luče gušterača.

Gušterača ima zanimljiv način djelovanja - djeluje endokrinski i egzokrinski. Žlijezde djeluju sintetiziranjem i izlučivanjem tvari, poput hormona, u krvotok ili u šupljinama tijela. Endokrine žlijezde oslobađaju izlučevine izravno u krvotok, a tijelo ih zatim prolazi do cilja, a egzokrine žlijezde kroz svoje kanale "isporučuju" do cilja. Budući da je gušterača i endokrina i egzokrina, doista je jedinstveni organ.

Gušterača se sastoji  od glave, tijela i repa, a probavni sokovi prolaze kroz gušteračku vodu u duodenum.

 

Bolesti, koje najčešće pogađaju organ:

  • pankreatitis je upala gušterače - rijetka, ali opasna bolest. Može se dogoditi u akutnom ili kroničnom obliku. Akutni pankreatitis može doći zbog žučnih kamenaca ili prekomjerne konzumacije alkohola, a kronični pankreatitis nastaje uslijed akutne upale ili kroničnog oštećenja tijela.
  • Unatoč znanstvenim napretku u zadnjih nekoliko godina, rak gušterače ostaje jedan od najsmrtonosnijih oblika raka. Uzroci karcinoma gušterače nisu sasvim jasni, a istraživanja pokazuju da je rizik od razvoja u pušačima 2-3 puta viši nego kod ljudi koji ne puše. Rak pankreatitisa, kao i izloženost otapalima, naftnim i ugljikovim katranim spojevima, može biti uzrok raka. Kad je tumor koji je karcinom malen i ne širi se na druge organe, može se ukloniti kirurški.

 

Simptomi teškoće s organom:

  • Teška bol u gornjem dijelu trbuha,
  • povišena tjelesna temperatura,
  • gubitak apetita i, posljedično, gubitak tjelesne težine,o
  • osjetljivost trbuha,
  • slabost i povraćanje,
  • zatvorenost ili proljev
  • umor i promjena raspoloženja

 

Hrana, koja ima ugodan utjecaj na organ:

Ako želimo poboljšati zdravlje našeg gušterače, trebamo jesti visoko proteinsku hranu i hranu s niskim udjelom masti. Hrana koja sadrži puno antioksidansa također je izvrstan izbor.

Izaberite čisto meso, grah i leća, čiste juhe, bademovo mlijeko, špinat i borovnice.

Nemojte odabrati prženu hranu, crveno meso, majonezu, margarin i maslac, peciva i slastice s dodanim šećerom.

 

Zanimljivi detalji o organu:

  • U 20. stoljeću gušterača je smatrana skrivenim organom, au 21. stoljeću znamo mnogo o anatomiji i pankreatijskoj fiziologiji. Gušterača više nije misterij.
  • Poremećaji endokrinog dijela gušterače mogu dovesti do dijabetesa tipa 1, koji predstavlja 10% dijabetesa u svijetu.
  • Zbirke stanica gušterače koje predstavljaju 1-2% ukupne tjelesne težine nazivaju se Langerhansovi otočići. 1869. godine otkrio ga je njemački patolog Paul Langerhans.
  • Egzokrinski dio gušterače može proizvesti čak 1200 ml probavnih sokova. Sadrži nekoliko probavnih enzima za distribuciju ugljikohidrata, proteina i masti.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića