Članci i enciklopedije

Bosiljak (Ocimum basilicum)

Bosiljak (Ocimum basilicum)

Bosiljak (Ocimum basilicum)

Biljka se pokazala kao učinkovita u liječenju tuberkuloze i različitih dišnih bolesti, zbog čega se trenutno koristi u izradi lijekova za tuberkulozu. Provedena su i istraživanja koja potvrđuju utjecaj bosiljka na smanjenje šećera i slobodnih radikala u tijelu, što pak možemo iskoristiti u liječenju dijabetesa.

Opis

Bosiljak

Latinsko ime:

Ocimum basilicum

Upotrebljivi dio:

Čitava biljka

Druga imena:

Bašelak, bosilje, marijanec, murtila

 

Opći opis i povijest:

Bosiljak prvobitno potječe iz Irana, Indije i drugih tropskih područja Azije. Bujna je jednogodišnja biljka čiji su listovi i sjemenke nevjerojatno popularni za korištenje u medicinske svrhe. Naraste u visinu do 100 cm. Listovi su svjetlo zelene do tamno zelene i ljubičaste boje, glatki i svilenkasti, dok su cvjetovi prilično visoki, bijele ili ljubičaste boje.

Europski "slatki bosiljak" slatkog je okusa koji podsjeća na anis.

Poznajemo ga još iz vremena Egipćana koji su ga koristili u izvođenju vjerskih obreda. Koristio se i kao sastojak u balzamima korištenima za mumifikaciju.

U srednjem se je vijeku vjerovalo da ima magične moći te su ga stoga koristili kao zaštitu basiliska – čudovišta koje je izgledalo kao otrovna zmija.

U Europu su ga doveli Grci i Rimljani.

 

Korištenje i upotreba u prehrani:

Čak i ako nam kuhinja pruža samo nekoliko začina, jedan od njih će zasigurno biti bosiljak. Njegova kombinacija s ružmarinom i timijanom često je dio mesnatih jela, ribe, povrća, sira, juhe i jaja, a također je i glavni sastojak začinskog umaka zvanog pesto, koji uz bosiljak sadrži i pinjole i parmezan.

Dodati ga možemo umacima od rajčice za tjestenine ili pak pomoću njega pripremiti salatu s bosiljkom, mozzarellom i rajčicama, a nasjeckani bosiljak možemo dodati i u rastopljeni maslac kojeg prelijemo preko odrezaka.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Bosiljak sadrži velike količine flavonoida koje svrstavamo među antioksidanse. Sadrži i sastojke koji imaju protuupalna i antibakterijska svojstva.

Sadrži malo kalorija i nimalo kolesterola te je odličan izvor vitamina i minerala koji su potrebni za optimalno zdravlje.

Sadrži iznimno visoke vrijednosti beta karotena, vitamina A, kriptoksantina, luteina i zeaksantina. Ti sastojci djeluju kao lovci na slobodne radikale koji igraju važnu ulogu u starenju i raznim oboljenjima.

Listovi su bosiljka odličan izvor željeza koji je sastavni dio hemoglobina u unutrašnjosti crvenih krvnih stanica.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

U nedavnim je provedenim istraživanjima utvrđeno da bosiljak smanjuje negativan utjecaj bakterija.

Biljka se pokazala kao učinkovita u liječenju tuberkuloze i različitih dišnih bolesti, zbog čega se trenutno koristi u izradi lijekova za tuberkulozu.

Provedena su i istraživanja koja potvrđuju utjecaj bosiljka na smanjenje šećera i slobodnih radikala u tijelu, što pak možemo iskoristiti u liječenju dijabetesa.

Eugenol kojeg pronalazimo u bosiljku poznat je po svojem protuupalnom djelovanju. Dragocjeno je sredstvo za olakšavanje simptoma kod osoba koje se često suočavaju s upalnim procesima.

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića