Članci i enciklopedije

Čaga (Inonotus obliquus)

Čaga (Inonotus obliquus)

Čaga (Inonotus obliquus)

Čagu često koristimo za pripremu čajeva i tinktura. Čaj pripremimo tako da u vruću vodu dodamo žličicu čage u prahu i kuhamo dvije minute te zatim ostavimo stajati 10 minuta. Dodati ju možemo i u jogurt, smoothie ili sok.

Opis

Čaga

Latinsko ime:

Inonotus obliquus

Upotrebljivi dio:

Oba djela (unutarnji i vanjski)

Druga imena:

Sibirska čaga

 

Opći opis i povijest:

Čaga je gljiva koja obično (kao parazit) raste na brezi, bukvi ili johi u hladnijim podnebljima i to po čitavoj sjevernoj polutki. Zapravo uopće ne izgleda kao gljiva, no ima mnoga ljekovita svojstva.

Iz drveta crpi sokove, sazrijeva oko 3-5 godina i i može težiti i do 10 kilograma.

Čagu nazivamo i "dar od Boga" te "kraljica među biljkama". Već ju tisućama godina koriste u Rusiji, Koreji, istočnoj i sjevernoj Europi, SAD-u i Kanadi.

Od 16. je stoljeća u upotrebi u ljudskoj medicini po čitavoj istočnoj Europi.

Ime "čaga" potječe iz ruske riječi za gljivu (czaga).

Gljiva je već tisućama godina poznata i u planinskoj regiji Sibira gdje piju njezin čaj, koriste ju za inhalaciju ili ju jednostavno nanose na kožu.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Čagu često koristimo za pripremu čajeva i tinktura. Čaj pripremimo tako da u vruću vodu dodamo žličicu čage u prahu i kuhamo dvije minute te zatim ostavimo stajati 10 minuta.

Dodati ju možemo i u jogurt, smoothie ili sok.

Isprobajte sljedeći smoothie koji je prava bomba antioksidanata. U blenderu pomiješajte: ½ smrznute banane, šalicu smrznutih jagoda, šalicu hladnog čaga čaja i žličicu kakaa u prahu. Dodati možemo i prstohvat cimeta.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Čaga je vrlo snažan antioksidans koji neutralizira štetu uzrokovanu od strane slobodnih radikala. Na taj nas način štiti od bolesti i usporava proces starenja.

Snažan i zdrav imunološki sustav od temeljnog je značaja za dobro opće zdravlje i zaštitu od bolesti. Čaga potiče rad imunološkog sustava.

Sadrži betulinsku kiselinu koja pridonosi smanjenju upala u tijelu. Upale mogu biti vrlo štetne i uzrokovati ozbiljne bolesti, kao što su bolesti srca, moždani udar, visoki krvni tlak i reumatoidni artritis.

Tradicionalno se koristi za potporu zdravim crijevima i za liječenje čireva.

Betulinska kiselina pomaže u razgradnji lošeg (LSD) kolesterola.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Studije su pokazale da čaga može spriječiti napredak nekih oblika raka i aktivirati dijelove imunoloških stanica. Naravno, potrebno je obaviti još dodatna istraživanja, no čaga se pokazala kao vrlo učinkovita prednost u potpori standardnih načina liječenja raka, kao što su kemoterapija i zračenje. Zbog njezine sposobnosti jačanja imunološkog sustava može umanjiti neke nuspojave spomenutih oblika liječenja (umor, slabost, nesanica, loš apetit).

Antioksidansi u čagi imaju anti-aging učinak, što znači da uz njihovu pomoć možemo održati mladoliku kožu.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića