Članci i enciklopedije

Garcinija (Garcinia Cambogia)

Garcinija (Garcinia Cambogia)

Garcinija (Garcinia Cambogia)

Jedna od najvećih prednosti garcinie cambogie je sposobnost stvaranja učinkovitijeg metabolizma. Metabolički je proces zapravo niz kemijskih reakcija. HCA pomaže uravnotežiti te reakcije, a posljedica čega je učinkovitiji proces.

Opis

Garcinija

Latinsko ime:

Garcinia Cambogia

Upotrebljivi dio:

Plod

Druga imena:

Kambođanska garcinija

 

Opći opis i povijest:

Garcinia Cambogia je tropski grm čiji plod poznajemo kao omiljeni dodatak za mršavljenje. Pripada porodici Clusiaceae koja potječe iz Indonezije. Plod je zanimljivog oblika koji na prvi pogled podsjeća na manju tikvu, žute je boje i približne veličine kao jabuka. U Aziji ga i Indiji koriste kao začin koji jelima podaje ponešto kiselkasti okus.

Ljekovita svojstva garcinije poznavali su i iskorištavali već u prošlosti ayurvedske medicine. Unatoč tome što se u većini slučajeva koristila za liječenje artritisa, poznato je da su njezine sposobnosti koje omogućuje zdravo mršavljenje poznavali već tada.

Do većeg je proboja došlo 1965. godine kada su znanstvenici otkrili da je glavni sastojak garcinije koji potiskuje apetit HCA, odnosno hidroksicitrična kiselina. Djelovanje HCA iz biljke prvi je puta potvrđeno i zabilježeno na temelju testiranja na životinjama. Kasnije su učinci garcinije testirani i na ljudima.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Na tržištu je dostupan dodatak prehrani koji sadrži garciniju. Najbolje je da se kod konzumacije dodatka pridržavamo uputa na ambalaži koje u većini slučajeva preporučaju konzumaciju natašte, odnosno barem pola sata prije obroka.

Pikantan i ponešto kiselkasti okus ploda često se koristi u kuhinji Indije, Burme, Tajlanda i Malezije, gdje uz pomoć soka iz ploda često zamjenjuju limunov sok.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

HCA je neposredno povezana s reguliranjem razine kortizola u krvi, jednim od najčešćih hormona stresa. Smanjenjem razine hormona stresa i kontrolom anksioznosti ovaj dodatak prehrani može pridonijeti poboljšanju zdravlja i rada svih organskih sustava te ujedno smanjiti oksidativni stres u tijelu.

Kada se trudimo izgubiti višak tjelesne težine, pri tome nas često sprječava neprestana želja za međuobrokom, odnosno tzv. grickalice. Uz pomoć garcinije pobrinemo se za osjećaj sitosti i smanjenje apetita, posljedica čega je značajno smanjenje želje za međuobrocima. Na taj način možemo utjecati na zdrav i uspješan gubitak tjelesne težine. Svakako moramo uz konzumaciju dodatka prehrani garcinije uključiti i zdravu prehranu te redovitu tjelovježbu.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Jedna od najvećih prednosti garcinie cambogie je sposobnost stvaranja učinkovitijeg metabolizma. Metabolički je proces zapravo niz kemijskih reakcija. HCA pomaže uravnotežiti te reakcije, a posljedica čega je učinkovitiji proces.

HCA smanjuje količinu lipida u krvotoku, čime smanjuje nastanak lošeg kolesterola i povećava proizvodnju dobrog kolesterola.

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića