Članci i enciklopedije

Graviola (Annona muricata)

Graviola (Annona muricata)

Graviola (Annona muricata)

Graviola ima veliki broj svojstava koja su potrebna za poticanje rada imunološkog sustava. Tvari koje u njoj pronalazimo uništavaju slobodne radikale i brinu za optimalan rad imunološkog sustava. Budući da sadrži puno vlakana, uz njezinu se pomoć možemo riješiti i probavnih smetnji. Redovita konzumacija graviole sprječava nastanak zatvora i hemoroida.

Opis

Graviola

Latinsko ime:

Annona muricata

Upotrebljivi dio:

Svi dijelovi biljke osim sjemenki

Druga imena:

Bodljikava anona

 

Opći opis i povijest:

Graviola odnosno bodljikava anona je brzorastuće, maleno, zimzeleno drvo koje može narasti do sedam metara visine. Točno porijeklo biljke nije poznato, no znamo da uspijeva u tropskim regijama u Americi. Za rast i razvoj treba mu visoka vlažnost i relativno tople zime. Temperature ispod 5 °C mogu oštetiti njegove listove i grane, a temperature ispod 3 °C za drvo mogu biti presudne. Okus ploda mnogi ljudi opisuju kao kombinaciju jagode i ananasa, dok je plod poznat i po svojoj kremastoj strukturi koja podsjeća na bananu ili kokos.

Plod ima dugačku povijest upotrebe u zdravstvene svrhe. U tradicionalnoj su ga medicini koristili u borbi protiv rahitisa, dok su lišće, koru i korijenje biljke koristili za liječenje šećerne bolesti.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Graviolu možemo konzumirati na različite načine. Mesnati središnji dio možemo konzumirati već i sa žlicom, a možemo ga narezati i na komadiće te ga dodati salatama ili desertima. Iznimno popularno je i piće od graviole koje se u Portoriku naziva carato, a u Brazilu champola. Bogati, kremasti sok možemo dobiti prešanjem sočnog središnjeg dijela ploda. U Indonziji se sirovi plod koristi kao povrće, a od njega se može pripremiti i juha. U Brazilu graviolu možemo pronaći i u nešto manje zdravijoj varijanti jer ju ondašnji stanovnici koriste i u pohanom i prženom obliku.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Graviola ima veliki broj svojstava koja su potrebna za poticanje rada imunološkog sustava. Tvari koje u njoj pronalazimo uništavaju slobodne radikale i brinu za optimalan rad imunološkog sustava. Budući da sadrži puno vlakana, uz njezinu se pomoć možemo riješiti i probavnih smetnji. Redovita konzumacija graviole sprječava nastanak zatvora i hemoroida.

Konzumacija mesnatih središnjih dijelova napuni nas energijom i daje nam snagu za fizičku tjelovježbu. Budući da je plod bogat kalcijem i fosforom, pomaže ojačati kosti te sprječava nastanak osteoporoze i oštećenja živaca, a pridonijeti može i boljem zdravlju srca.

Ekstrakt listova graviole može nam pomoći u uklanjanju bolova u leđima i liječenju gihta.

Sprječava nastanak zaraza jer usporava rast virusa, bakterija i parazita.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Dodaci prehrani koji su izrađeni na temelju ekstrakta graviole danas se koriste kod olakšavanja simptoma raka kod bolesnika.  Bolesnici moraju razumjeti da biljni dodaci nisu nadomjestak za tradicionalno liječenje bolesnika oboljelih od raka. Uz pomoć graviole možemo umanjiti i nuspojave liječenja kemoterapijom.

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića