Članci i enciklopedije

Hmelj (Humulus lupulus)

Hmelj (Humulus lupulus)

Hmelj (Humulus lupulus)

Hmelj sadrži kemikalije slične ženskom hormonu estrogenu koje mogu utjecati na zdravstvena stanja vezana uz hormonalne promjene. Koristiti ga možemo i za olakšavanje simptoma menopauze.

Opis

Hmelj

Latinsko ime:

Humulus lupulus

Upotrebljivi dio:

Ženski cvatovi, izdanci korijena

Druga imena:

Falon, hmeljina, melj, melika, hmel

 

Opći opis i povijest:

Hmelj je penjačica za koju je značajan okomiti rast. Može narasti i do 10 metara visine. Prepoznajemo ga po dlakavim stabljikama i tamnozelenim listovima u obliku srca koji imaju nazubljene rubove. Značajnog je gorkog okusa. Potječe iz Europe i zapadne Azije, a u komercijalne se svrhe uzgaja po čitavom svijetu. Postoji puno različitih vrsta hmelja. Na proljeće možemo skupljati jestive izdanke korijena koji su odlični za detoksikaciju tijela.

Prva poznata upotreba hmelja za proizvodnju piva potječe iz 9. stoljeća. Prije tog razdoblja pivo je već bilo poznato, no proizvodili su ga od drugih biljaka koje su mu davale gorak okus (korijen običnog čička, maslačak, puzava dobričica, obični vrijes, obična crna metvica i neven). Hmelj je ubrzo nakon prve upotrebe postao najomiljenija aroma za pivo. U srednjem su vijeku bili značajni vrtovi ječma i hmelja.

Kao biljku su ga poznavali već stari Rimljani koji su u svrhu liječenja prije svega koristili mlade izdanke biljke.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Hmelj možemo koristiti na različite načine. Komercijalno se uzgaja u svrhu proizvodnje piva. Kao što smo već spomenuli, izdanke korijena možemo upotrijebiti kao sredstvo za detoksikaciju, uz pomoć kojih na proljeće možemo pročistiti čitavo tijelo. Pripremiti ih možemo na isti način kao i šparoge.

Od češera koji su zapravo cvjetovi na ženskim biljkama možemo pripremiti uvarak ili pak tinkturu.

Također ga možemo osušiti i smrviti u prah kojeg pak zatim možemo dodati različitim namirnicama kod kojih želimo postići gorak okus.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Listovi hmelja sadrže kemikalije koje imaju umirujuće učinke. Upotrijebiti ih možemo za olakšavanje stresa, opuštanje i uklanjanje nesanice.

Gorke kiseline u hmelju imaju protuupalan učinak.

Hmelj sadrži kemikalije slične ženskom hormonu estrogenu koje mogu utjecati na zdravstvena stanja vezana uz hormonalne promjene. Koristiti ga možemo i za olakšavanje simptoma menopauze.

U kineskoj se medicini hmelj koristi kao sredstvo za liječenje infekcija.

Antibakterijsko djelovanje hmelja možemo upotrijebiti i za liječenje akni.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Flavonoid iz hmelja smanjuje tjelesnu težinu i glukozu u plazmi kada se koristi natašte, zbog čega bi se isti mogao iskoristiti u svrhu mršavljenja.

U australskoj je studiji iz 2010. godine utvrđeno da kombinacija hmelja i odoljena pouzdano liječi nesanicu jer poboljšava kvalitetu sna i smanjuje vrijeme koje je potrebno da pojedinac utone u san.

Hmelj je bogati izvor antioksidanata koji imaju važnu ulogu kod održavanja zdrave, elastične i mladenačke kože. Koži daje mladenački sjaj.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.