Članci i enciklopedije

Masline (Olea europaea)

Masline (Olea europaea)

Masline (Olea europaea)

Masline su također dio tradicionalnih mediteranskih jela, poput grčke salate, ciabatte i drugih. Zasigurno ste ih već jednom susreli na pizzi ili u kombinaciji s tjesteninama.

Opis

Maslina

Latinsko ime:

Olea europaea

Upotrebljivi dio:

Plod, listovi, cvijet

Druga imena:

/

 

Opći opis i povijest:

Maslina je plod istoimenog drveta. Biljku svrstavamo u porodicu također istoimenog naziva, maslina. Maslina potječe iz Sredozemlja, a u Hrvatskoj poznajemo dvije vrste: uzgajanu i divlju. Riječ je o manjem zimzelenom drvetu, odnosno grmu. Listovi su srebrno-zimzelene boje, dugački od 4 do 10 centimetara, duguljasti i široki. Cvijet masline je malen i bijele boje. Plod (maslina) je malen, velik od 1 do 2,5 centimetara, a bere se kada postigne zelenu ili ljubičastu boju. Sadrži jedno jedino sjeme.

Maslinovo se ulje u prošlosti smatralo svetim. Grančica masline često je bila simbol izobilja, slave i mira. Lisnate grančice stabla masline u prošlosti su ritualno poklanjali božanskim i iznimno moćnim osobama, a kao simbol blagoslova grančice su se koristile za krunjenje pobjednika prijateljskih igara i krvavih bitaka. Danas se maslinovo ulje još uvijek koristi u mnogobrojnim vjerskim obredima. Tijekom godina maslina je postala simbol mira, radosti, mudrosti, slave, plodnosti, moći i čistoće.

U drevnom Izraelu maslinovo su ulje koristili u kuhinji i u mnogobrojne druge svrhe, poput: za rasvjetu, darivanje i pomast za svećenike.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Maslinovo ulje dobiva se prešanjem maslina i ima široku upotrebu u kuhinji, a uz to se koristi i u kozmetici (za pripremu masti, krema ili za neposredno nanošenje na kožu). Masline možemo koristiti za pripremu zdravih i ukusnih grickalica, dodati ih u martini ili ih ponuditi kao ukras. Nasjeckane masline možemo umiješati u rižoto, dodati ih u mnogobrojne salate, od njih pripremiti umake ili ih ponuditi u kombinaciji s rajčicom i češnjakom čiji se okusi slažu odlično.

Masline su također dio tradicionalnih mediteranskih jela, poput grčke salate, ciabatte i drugih. Zasigurno ste ih već jednom susreli na pizzi ili u kombinaciji s tjesteninama.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Konzumija maslina ima velik utjecaj na opće zdravlje. Pomažu nam kod regulacije krvnog tlaka, smanjuju kolesterol u krvi, bogat su izvor vitamina E, djeluju kao antioksidans, smanjuju učinke degenerativnih bolesti (Alzheimerova bolest, benigni i maligni tumori, proširene vene), štite stanične membrane od bolesti, povećavaju plodnost i poboljšavaju rad reproduktivnog sustava, a ujedno su i odlična zaštita od anemije. Sadrže oleinsku kiselinu koja ima pozitivne učinke na rad srca.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Konzumacija maslina igra važnu ulogu kod održavanja i poticanja rada imunološkog sustava, a iste nas prije svega štite od razvoja kroničnih virusnih oboljenja.

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. |
Mapa stranice