Članci i enciklopedije

Moringa (Moringa oleifera)

Moringa (Moringa oleifera)

Moringa (Moringa oleifera)

Moringa sadrži antioksidanse zvane flavonoidi i polifenoli te askorbinsku kiselinu u listovima, cvjetovima i sjemenkama. To znači da sprječava ozljede koje uzrokuju slobodni radikali u stanicama različitih organa u tijelu te uz to održava stanice zdravima.

Opis

Moringa

Latinsko ime:

Moringa oleifera

Upotrebljivi dio:

Listovi, kora, korijenje, sjemenke

Druga imena:

/

 

Opći opis i povijest:

Moringa oleifera najčešće je uzgajana vrsta iz roda Moringa koji je jedini rod iz porodice Moringaceae. Brzo je rastuće drvo koje je iznimno otporno na sušu, a potječe iz južnih obronaka Himalaje u sjeverozapadnoj Indiji. Često ju uzgajaju u tropskim i suptropskim područjima gdje se listovi i mlade sjemenke koriste kao povrće. Koristiti se može za čišćenje vode i umivanje, a ponekad i u biljnoj medicini.

Biljka je listopadna i može narasti u visinu do 12 metara, a promjer stabljike iznosi do 45 centimetara. Kora je bijele ili sive boje. Mladi su izbojci grimizne boje. Ima krhke grane i pernato lišće. Cvjetovi su žuto-bijele boje i karakterističnog mirisa. Cvate između travnja i lipnja.

Afrikanci moringu nazivaju "Nebedaye", što znači "nikada ne umrijeti". U Egiptu su ju koristili za zaštitu kože od iznimno suhog podneblja u pustinji. Većinu biljnih svojstava moringe otkrili su Grci koji su biljku predstavili i Rimljanima. Isti su ju koristili za pripremu kozmetičkih sredstava i parfema.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Moringu možemo koristiti na različite načine. Možemo ju konzervirati, a koristiti možemo i svježe listove. Odlično se slaže s curryjem, makom, senfom, kokosom, a dodati ju možemo i kotletima.

Mlade listove možemo dodati škampima, od njih pripremiti juhu, dodati miješanoj salati ili pak ukrasiti povrtna jela i salate. Često se koristi u kombinaciji s korijanderom.

U nekim krajevima listove poprže i konzumiraju u kombinaciji s rižom. Zeleni se češnjevi, listovi i cvjetovi koriste u različitim tajlandskim jelima.

Kora, sok, korijenje, listovi, sjemenke i cvjetovi koriste se u tradicionalnoj medicini.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Moringa je bogati izvor vitamina, minerala i aminokiselina. Sadrži veliku količinu vitamina A, C i E, a uz to sadrži i kalcij, kalij i bjelančevine.

Moringa sadrži antioksidanse zvane flavonoidi i polifenoli te askorbinsku kiselinu u listovima, cvjetovima i sjemenkama. To znači da sprječava ozljede koje uzrokuju slobodni radikali u stanicama različitih organa u tijelu te uz to održava stanice zdravima.

Upala može dovesti do kroničnih bolesti, kao što su dijabetes, bolesti dišnih putova, bolesti srca i krvožilnog sustava, artritis i pretilost. Moringa smanjuje upale smanjenjem upalnih enzima i proteina u tijelu.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Zbog visokog udjela vitamina E i C poboljšava rad mozga. Također može normalizirati vrijednost neurotransmitera: serotonina, dopamina i noradrenalina u mozgu koji igraju ključnu ulogu kod pamćenja, raspoloženja i normalnog rada organa.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.