Moringa (Moringa oleifera)

Moringa (Moringa oleifera)

Moringa sadrži antioksidanse zvane flavonoidi i polifenoli te askorbinsku kiselinu u listovima, cvjetovima i sjemenkama. To znači da sprječava ozljede koje uzrokuju slobodni radikali u stanicama različitih organa u tijelu te uz to održava stanice zdravima.

Moringa

Latinsko ime:

Moringa oleifera

Upotrebljivi dio:

Listovi, kora, korijenje, sjemenke

Druga imena:

/

 

Opći opis i povijest:

Moringa oleifera najčešće je uzgajana vrsta iz roda Moringa koji je jedini rod iz porodice Moringaceae. Brzo je rastuće drvo koje je iznimno otporno na sušu, a potječe iz južnih obronaka Himalaje u sjeverozapadnoj Indiji. Često ju uzgajaju u tropskim i suptropskim područjima gdje se listovi i mlade sjemenke koriste kao povrće. Koristiti se može za čišćenje vode i umivanje, a ponekad i u biljnoj medicini.

Biljka je listopadna i može narasti u visinu do 12 metara, a promjer stabljike iznosi do 45 centimetara. Kora je bijele ili sive boje. Mladi su izbojci grimizne boje. Ima krhke grane i pernato lišće. Cvjetovi su žuto-bijele boje i karakterističnog mirisa. Cvate između travnja i lipnja.

Afrikanci moringu nazivaju "Nebedaye", što znači "nikada ne umrijeti". U Egiptu su ju koristili za zaštitu kože od iznimno suhog podneblja u pustinji. Većinu biljnih svojstava moringe otkrili su Grci koji su biljku predstavili i Rimljanima. Isti su ju koristili za pripremu kozmetičkih sredstava i parfema.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Moringu možemo koristiti na različite načine. Možemo ju konzervirati, a koristiti možemo i svježe listove. Odlično se slaže s curryjem, makom, senfom, kokosom, a dodati ju možemo i kotletima.

Mlade listove možemo dodati škampima, od njih pripremiti juhu, dodati miješanoj salati ili pak ukrasiti povrtna jela i salate. Često se koristi u kombinaciji s korijanderom.

U nekim krajevima listove poprže i konzumiraju u kombinaciji s rižom. Zeleni se češnjevi, listovi i cvjetovi koriste u različitim tajlandskim jelima.

Kora, sok, korijenje, listovi, sjemenke i cvjetovi koriste se u tradicionalnoj medicini.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Moringa je bogati izvor vitamina, minerala i aminokiselina. Sadrži veliku količinu vitamina A, C i E, a uz to sadrži i kalcij, kalij i bjelančevine.

Moringa sadrži antioksidanse zvane flavonoidi i polifenoli te askorbinsku kiselinu u listovima, cvjetovima i sjemenkama. To znači da sprječava ozljede koje uzrokuju slobodni radikali u stanicama različitih organa u tijelu te uz to održava stanice zdravima.

Upala može dovesti do kroničnih bolesti, kao što su dijabetes, bolesti dišnih putova, bolesti srca i krvožilnog sustava, artritis i pretilost. Moringa smanjuje upale smanjenjem upalnih enzima i proteina u tijelu.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Zbog visokog udjela vitamina E i C poboljšava rad mozga. Također može normalizirati vrijednost neurotransmitera: serotonina, dopamina i noradrenalina u mozgu koji igraju ključnu ulogu kod pamćenja, raspoloženja i normalnog rada organa.

 

Ne propustite! Posebne ponude:

25,99 € 23,99 €
195,82 kn  180,75 kn
Ulje moringe 100 % hladno prešano – odličan izvor nezasićenih masnih kiselina. ..
9,99 € 9,49 €
75,27 kn  71,50 kn
Moringa – jedna od najkorištenijih biljaka na svijetu – superhrana godine za 2018..
25,99 € 22,99 €
195,82 kn  173,22 kn
Moringa – Odličan izvor vitamina, minerala, bjelančevina i vlakana.   Drvo Moringa ..

Slični članci

Mangostin (Garcinia mangostana)

Mangostin (Garcinia mangostana)

Znanstvena su istraživanja pokazala da mangostin sadrži prirodne polifenolne spojeve, poznatije kao .."

Maca (Lepidium meyenii)

Maca (Lepidium meyenii)

Maca je bogati izvor proteina, minerala, enzima i aminokiselina. Maca se već dugo koristi za potican.."

Copyright © 2012 - 2023 | Be Healthy d.o.o. |
Mapa stranice