Članci i enciklopedije

Noni (Morinda citrifolia)

Noni (Morinda citrifolia)

Noni (Morinda citrifolia)

Noni je u mnogim godinama korištenja priskrbio nadimak 'drvo za glavobolju'. Istraživanja su pokazala da smanjuje bolove jednako učinkovito kao i lijek, zvan Tramadol. Koristiti ga možemo za olakšavanje bolova u zglobovima.

Opis

Noni

Latinsko ime:

Morinda citrifolia

Upotrebljivi dio:

Plod, cvijet, kora, korijenje, listovi

Druga imena:

Morinda

 

Opći opis i povijest:

Noni je zimzeleno drvo koje potječe iz jugoistočne Azije, Australije i Oceanije. Svrstavamo ga u porodicu broćevki. Može narasti i do 8 metara visine, no unatoč tome neki ga stručnjaci svrstavaju među grmlje. Plod kojeg nazivamo isto kao i drvo postiže veličinu krumpira, a njegov oblik možemo usporediti oblikom nezrelih klipova. Može biti žute, bijele ili zelene boje, a prepoznajemo ga po gorkom okusu i izrazitom mirisu koji podsjeća na miris sira. Drvo cvate i može uroditi plodom kroz čitavu godinu.

Plod su poznavali već prije 2000 i 3000 godina, a koristili su ga prije svega u medicinske svrhe i kao izvor prehrane. Svaki dio drveta koristi su u drugu svrhu. Tradicionalna medicinska upotreba nonija bila je povezana liječenjem rana, upala i šećerne bolesti, vrućice te kožnih oboljenja. Istraživači tvrde da postoji više od 40 različitih vrsta lijekova koji su pripremljeni na osnovi ploda noni.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

U listovima drveća na Fidžiju pirjaju se ribe ili meso koje se nakon toga pojede zajedno s listovima. Plod se često koristi za pripremu soka.

Danas su na tržištu dostupni sokovi, praški od zrelog ili nezrelog ploda, kozmetički pripravci (sapuni i losioni), ulje pripremljeno od sjemenki te prah od listova koji se koristi za pripremu različitih lijekova.

Jugoistočni Azijci i australski Aboridžini konzumiraju slano sirovo voće, a često ga koriste s curryjem. Sjeme prije konzumacije poprže.

U tajlandskoj se kuhinji listovi nonija koriste kao zeleno povrće, a plod se dodaje i u voćne salate.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Noni je u mnogim godinama korištenja priskrbio nadimak 'drvo za glavobolju'. Istraživanja su pokazala da smanjuje bolove jednako učinkovito kao i lijek, zvan Tramadol. Koristiti ga možemo za olakšavanje bolova u zglobovima.

U organizmu aktivira makrofage i na taj način jača imunološki sustav koji započinje proizvoditi veći broj limfocita. Uz to sadrži i antibakterijska sredstva koja se bore protiv infektivnih bakterija.

Stimulira djelovanje serotonina i melatonina koji u našem organizmu imaju vrlo važne funkcije. Serotonin utječe na raspoloženje, osjećaje i spavanje, dok melatonin regulira cirkadijani ritam koji pomaže kod spavanja.

Nonijeva ljekovita svojstva možemo iskoristiti i kod tegoba s kožom, kao što su ekcemi, prhut i prerano starenje kože.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Noni sadrži uvelike topiva vlakna koja pomažu olakšati probavu. Sadrži i važne minerale i vitamine koji su nužno potrebni za održavanje zdravih crijeva.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića