Origano (Origanum vulgarum)

Origano (Origanum vulgarum)

Origano sadrži antioksidacijske spojeve koji smanjuju oksidativni stres u tijelu. Slobodni radikali su razarajući nusproizvodi staničnog metabolizma koji mogu uzrokovati nastanak raka i mnogobrojnih kroničnih bolesti.

Origano

Latinsko ime:

Origanum vulgarum

Upotrebljivi dio:

Nadzmeni dijelovi biljke

Druga imena:

Mravinac, divlji mažuran

 

Opći opis i povijest:

Origano je cvatuća trajnica iz porodice usnača. Može narasti od 20 do 50 centimetara visine, a prepoznajemo ga po nasuprotno ležećim listovima i ljubičastim cvjetovima. Nadzemni dijelovi biljke imaju na svojoj površini malene dlačice, a stabljika je crvenkaste boje. Biljku prije svega pronalazimo u toplijim krajevima, a kao začin ju uzgajamo i u domaćim vrtovima. Kroz godine su ljudi razvili različite vrste origana koji se međusobno razlikuju po okusima. Ti mogu biti oštri, pomalo ljuti i čak slatki. Biljka cvate u ljetnim mjesecima, od sredine srpnja do kraja rujna. U ljekovite svrhe sakupljamo sve nadzemne dijelove origana, koje zatim osušimo.

Origano potječe iz Grčke. Grci su vjerovali da je biljku stvorila božica Afrodita kao simbol veselja. Naime, riječ origano potječe od grčkih riječi oros (gora) i ganos (veselje). Grcima su slijedili Rimljani koji su u okusu origana iznimno uživali.

Biljka se u srednjem vijeku koristila prije svega u zdravstvene svrhe – žvakanje listova origana navodno je liječilo reumatizam, zubobolju, probleme s probavom i kašalj.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Origano se najčešće koristi u talijanskoj kuhinji. Ključan je sastojak umaka od rajčica i pizze te jela od povrća, a često koristi i kao začin prilikom pečenja na žaru. Uz to je i odlična zamjena za mažuran i timijan.

U svrhu olakšavanja zdravstvenih tegoba možemo od biljke pripremiti čaj, naime tako da u šalicu vrele vode prelijemo 3 žličice origana i ostavimo da djeluje 15 minuta. Iznimka nisu niti uvarak i parna kupelj.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Origano sadrži antioksidacijske spojeve koji smanjuju oksidativni stres u tijelu. Slobodni radikali su razarajući nusproizvodi staničnog metabolizma koji mogu uzrokovati nastanak raka i mnogobrojnih kroničnih bolesti. Dodavanje origana u svakodnevnu prehranu može poboljšati rad imunološkog sustava i zaštititi nas od takozvanih tihih ubojica.

Uz to ima i antibakterijska svojstva zbog kojih nas može obraniti od velikog broja bakterija koje inficiraju našu kožu, crijevo i druge organske sisteme. Povećava nastanak bijelih krvnih stanica i ubrzava metabolizam.

Sadrži omega-3 masne kiseline koje poboljšavaju zdravlje srca te ujedno sprječava rizik od nastanak ateroskleroze te srčanih i moždanih udara.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Origano sadrži i vlakna koja pozitivno utječu na naš probavni sustav. Potiče rad peristaltike koja pomiče hranu kroz probavni trakt i olakšavanje izlučivanje stolice. Ako želimo održati zdravlje crijeva, uključivanje origana u prehranu svakako je pravi način!

 

Ne propustite! Posebne ponude:

12,99 €
97,87 kn
Ulje čajevca za dezinfekciju te njegu kože i noktiju.   Ulje čajevca dobiva se iz bi..
2,99 €
22,53 kn
Biljni čaj divljeg origana za prirodnu potporu probavi.   Rasuti biljni čaj od origa..
19,99 € 17,99 €
150,61 kn  135,55 kn
OREGAMOL Forte - ekstra snažno origanovo ulje.   Origano (Origanum vulgare) biljka j..

Slični članci

Masline (Olea europaea)

Masline (Olea europaea)

Masline su također dio tradicionalnih mediteranskih jela, poput grčke salate, ciabatte i drugih. Zas.."

Noni (Morinda citrifolia)

Noni (Morinda citrifolia)

Noni je u mnogim godinama korištenja priskrbio nadimak 'drvo za glavobolju'. Istraživanja su pokazal.."

Copyright © 2012 - 2023 | Be Healthy d.o.o. |
Mapa stranice