Članci i enciklopedije

Sikavica (Silybum marianum)

Sikavica (Silybum marianum)

Sikavica (Silybum marianum)

Sikavica pomaže obnoviti stanice jetara, dok iz tijela uklanja toksine koji se obrađuju kroz jetra. Učinkovito je sredstvo kod olakšavanja štetnih učinaka konzumacije alkohola, pesticida u opskrbi hranom, teških metala u vodi, onečišćenosti u zraku kojeg udišemo i drugih otrova.

Opis

Sikavica

Latinsko ime:

Silybum marianum

Upotrebljivi dio:

Plod, listovi, korijenje, sjeme

Druga imena:

gospin trn, ošebalj, bijeli stričak

 

Opći opis i povijest:

Sikavica je biljka koju svrstavamo u porodicu glavočika. Prepoznajemo ju po ljubičastim cvjetovima i svjetlozelenim listovima koji na svojoj površini imaju sitne, bijelo obojene žilice. Jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka koja je danas proširena po čitavom svijetu, a potječe iz južne Europe i Azije. Može narasti od 30 do 200 centimetara visine. Stabljike visokih biljaka u unutrašnjosti su šuplje. Listovi su izduženi, bez dlačica na površini.

Sikavica ima dugačku povijest korištenja. Ljudi su ju koristili već prije više od 2000 godina. O njezinoj je čudesnoj moći pisao i Plinije, a u grčkim je vremenima sikavica spominjana kao lijek protiv uboda insekata i zmija.

U šesnaestom stoljeću John Gerard je u svojoj Anatomiji biljaka napisao da mlijeko sikavice može pomoći kod depresije i duševne boli. Europljani su sikavicu počeli koristiti upravo u tu svrhu. U to su vrijeme ljudi konzumirai sve dijelove biljke, uključujući i korijenje i mlijeko biljaka.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Jestivo korijenje sikavice možemo konzumirati sirovo ili kuhano, odnosno prženo na maslacu. Mladi izdanci koje skupljamo u proljeće prigodni su za kuhanje. Okrugli listovi na cvjetnoj glavici u prošlosti su se koristili u prehrani – konzumirali su ih na sličan način kao i artičoku. Listove možemo pripremiti kao špinat ili ih dodati u salate.

Čaj možemo pripremiti od sjemenki ili listova, a čest način upotrebe je i priprema obloga.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Sikavica pomaže obnoviti stanice jetara, dok iz tijela uklanja toksine koji se obrađuju kroz jetra. Učinkovito je sredstvo kod olakšavanja štetnih učinaka konzumacije alkohola, pesticida u opskrbi hranom, teških metala u vodi, onečišćenosti u zraku kojeg udišemo i drugih otrova.

Antioksidans silibin potiče sintezu proteina i mijenja vanjski sloj zdravih stanica na način da ih štiti od ozljeda i mutacije. Djeluje tako da usporava djelovanje toksina u tijelu; pomaže kod obnove stanica i uklanja štetne učinke onečišćujućih tvari, kemikalija i teških metala koji mogu uzrokovati brojna oštećenja stanica tijela.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Prema mišljenju nacionalnog instituta za zdravlje, postoje neke uvjerljive studije koje upućuju na to da konzumacija silimarina, glavne kemijske tvari pronađene u sikavici, zajedno s konvencionalnim načinima liječenja može pomoći u kontroli simptoma šećerne bolesti uz pomoć kontrole glikemije. U eksperimentalnim i kliničkim ispitivanjima zabilježen je dragocjeni učinak antioksidanata koje možemo pronaći u sikavici na smanjenje razine šećera u krvi kod bolesnika otpornih na inzulin.

 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića