Chat with us, powered by LiveChat

Prijava na e-novosti

13. tjedan trudnoće

13. tjedan trudnoće

Tijelo polako počinje uhvatiti glavu u rastu. Ako je beba fetus, sada ima više od 2 milijuna jajnih stanica u jajnicima. Upoznajte 13. tjedan trudnoće i pročitajte cijeli opis

13. tjedan trudnoće


Što se događa u 13. tjednu?
U 13. tjednu otisci prstiju počinju nastajati iz sitnih prstiju vašeg fetusa. Žile i organi fetusa jasno su vidljivi kroz vrlo tanku kožu, a tijelo polako počinje uhvatiti glavu. Ako je beba fetus, sada ima više od 2 milijuna jajnih stanica u jajnicima.


Kako se promiijeni život žene?

Ovo je posljednji tjedan prvog tromjesečja, a rizik pobačaja znatno je niži u tom razdoblju nego što je to bio u prethodnim tjednima. Sljedeći tjedan, dolazi do drugog tromjesečja trudnoće, vrijeme relativne udobnosti za većinu trudnica, kao simptomi trudnoće u drugom tromjesečju bit će mnogo blaži. Mnoge žene u drugom tromjesečju primjećuju znatno povećanje seksualne želje.


Prošlo je nekoliko mjeseci prije rođenja djeteta, ali grudi se već pripremaju za njega. U njima se počinje razvijati kolostrum, hranjiva i bogata tekućina koja prvo dijete dobiva prvih nekoliko dana nakon rođenja, prije nego grudi počinju proizvoditi mlijeko.


Održavanje zdravlja za vrijeme trudnoće

 

  • Koliko više moram pojesti i popiti

Iako je žena sada za dvije, ne treba dvaput više hrane. Smjernice se jako razlikuju, a zdrava težina trudnica ne povećava unos hrane u tijelu tijekom prvog tromjesečja. U drugom tromjesečju trudnica konzumira 340 dodatnih kalorija dnevno, dok je u trećem tromjesečju oko 450 dodatnih kalorija dnevno. Trudnice s prekomjernom tjelesnom težinom, s niskom tjelesnom masom, blizancima ili trojkama, trebaju više ili manje kalorija od gornje vrijednosti, pa je u ovom slučaju potrebno razgovarati s liječnikom.
Ne uživajte hitro pripravljene hrane, temveč namesto tega raje izbirajte zdrava živila.


Moramo popiti dovoljno vode dnevno. Trudnice koje žive u toplijim klimatskim područjima trebaju piti još više. Također je potrebno zamijeniti zalihe vode u tijelu nakon tjelovježbe, čak i ako nije previše stresno. Svaka trudnica razlikuje se od druge, stoga mora shvatiti koliko joj dnevna količina treba. Možete pomoći promatranjem boje urina. Ako je previše žuta, to znači da trebamo više vode. Ako je urin, međutim, čist i nema posebnog mirisa, onda smo dovoljno hidratizirani.

  • Što sa važnim hranjivim tvarima?

Proteini, željezo i kalcij su tri hranjive tvari koje hitno trebamo promicati rast fetusa. Trudnica bi trebala uzimati 71 g bjelančevina dnevno. Čisto meso, jaja i mliječni proizvodi izvrstan su izvor bjelančevina, kao i orašasti plodovi, grah i proizvodi od soje (tofu). Ribe su također dobar izvor proteina, ali moramo biti posebno oprezni u njihovom izboru.
Trudnica mora unijeti 27 miligrama željeza dnevno u svoje tijelo. Nedostatak željeza je vrlo česta pojava u trudnica, što se može uspješno izbjeći. Željezo se nalazi u hrani životinjskog podrijetla i hrani biljnog podrijetla, ali istina je da životinje lakše apsorbiraju naše tijelo od povrća. Najbolji životinjski izvor željeza je crveno meso, a biljka je špinat .Vitamin C poboljšava apsorpciju željeza, tako da uživamo u jagodama, citrusima, slatkoj paprici ili čaši soka od naranče.

Svakodnevno nam je potrebno 1000 mg kalcija, što se posebno može naći u mliječnim proizvodima. Plod treba kalcij da stvori jake kosti i zube. Ako ga ne dovedemo u tijelo dovoljno kroz hranu, tijelo će si pmoći tako da koristi kalcij iz kostiju.


Prenatalni vitamini u obliku dodataka prehrani izvrstan su izbor, ali oni nisu zamjena za zdravu i uravnotežena prehrana.

U ovom trenutku, partner može razgovarati o načinu podizanja djeteta tako da kasnije neće biti neslaganja. Zajedno odlučuju koje će vrijednosti cijeniti i poticati, a koje će pokušati potisnuti ili promijeniti. Ako se oba partnera dogovore o određenom načinu odgoja, kasnije, kada dijete dođe na svijet, neće imati velikih problema. Često, jedan partner je blaži, dok se drugi strogo pridržavaju dogovorenih pravila obiteljskog ponašanja.

 

Ne propustite! Posebne ponude:

119.00 KN 99.00 KN
B kompleks – za uravnotežen metabolizam i odlično psihofizičko raspoloženje.   B vi..
45.00 KN
Folna kiselina s kompleksom B za bolju apsorpciju.   Folna kiselina zvana i vitamin ..
90.00 KN
Vitamin B12 Supra – odlična prirodna potpora živčanom sustavu.   Vitamin B12 Supra ..

Slični članci

12. tjedan trudnoće

12. tjedan trudnoće

Najveća dramatična promjena ovog tjedna su refleksi. Plodovi prstiju uskoro će se početi kretati, pl.."

11. tjedan trudnoće

11. tjedan trudnoće

Plod se širi i rasteže, a kretanje se izvodi tako bez napora da izgleda kao izvrsna baletna izvedba..."

Upravlja OpenCart
Futunatura.hr © 2020 Mapa stranice