Chat with us, powered by LiveChat

Prijava na e-novosti

16. tjedan trudnoće

16. tjedan trudnoće

Pogledajmo nokte na prstima. Srce ploda pumpa mnogo više krvi dnevno nego prethodni tjedan, a količina krvi će se povećavati s razvojem fetusa. Upoznajte 16. tjedan trudnoće i pročitajte cijeli opis ...

16. tjedan trudnoće


Što se događa u 16. tjednu?
Pripremite se za rast. U narednih nekoliko tjedana, plod će udvostručiti svoju težinu, a također će rasti u dužini. Noge su sada razvijene i dulje, a glava je više uspravna nego u prethodnom tjednu. Pogledajmo nokte na prstima. Plodovi srca pumpa mnogo više krvi dnevno nego prethodni tjedan, a količina krvi će se povećavati s razvojem fetusa.


Kako se promijeni život žene?

Vrh maternice sada je u sredini između stidne kosti i pupka, a kružni ligamenti koji ga podupiru rastu istezanjem. Trudnica se osjeća dobro ovaj tjedan, jer trudnoća prati manje slabosti i manje promjene raspoloženja. Također, tijekom tog vremena, žena osjeća kretanje fetusa, što je jedan od najljepših događaja u trudnoći. Ipak, neki ženski fetalni pokreti se ne osjećaju sve do 18. tjedna trudnoće, pogotovo ako je to prvo dijete, osjećaj može biti samo oštar do 20. tjedna trudnoće. Isprva, osjećamo pokrete poput sitnih mjehurića koji nam postavljaju put ispred nas. U narednim tjednima, kretanje ploda će se ojačati i postati sve više i više naglašeno i često.


Koliko težine moram dobiti?

Ako je trudnoća počela s normalnom tjelesnom težinom, pokušajte dobiti 5-6 kilograma do kraja drugog tromjesečja. Stručnjak vam treba savjetovati u skladu s tim, osobito ako je trudnoća započela kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom ili ako žena nosi blizanke ili trojke.
U drugom tromjesečju potrebno je konzumirati najmanje 340 dodatnih kalorija dnevno, ali prirodno, količina kalorija ovisi o fizičkoj aktivnosti i težini trudne žene.

 

Neke trudnice smatraju da je njihova težina previsoka. U tom razdoblju ne bismo trebali koristiti nisku kalorijsku prehranu jer to može biti vrlo opasno za fetus. Također, ne bismo trebali preskočiti obroke tijekom trudnoće. Možemo pokušati s:

  • Započnite dan s hranjivim doručkom koji uključuje dovoljno proteina, ugljikohidrata, vlakana i male količine zdravih masti.
  • Konzumirajmo povrće,žitarice,čisto meso, mlijeko i mliječne proizvode s niskim udjelom masnoće.
  • Izbjegavajte prerađenu hranu, pakirane grickalice i deserte.
  • Uživanje u zallogalčićima je dopušteno, samo moramo odabrati one prave. Dopušteni zalogaji su mrkve, orasi, sir, jogurt i humus. Također možemo liječiti i svježe voće i povrće, a savršeni izbor jabuka i banana. Bit ćemo manje osjetljivi na napade gladi.
  • Umjesto sokova pijemo vodu. Kod kuće također možemo pripremiti vodu s okusom ako nam obična voda ne odgovara. Ali nemojte piti već pripremljenu vodu s okusom koji sadrži puno šećera.
  • Redovita fizička aktivnost tijekom trudnoće bitna je za održavanje zdravlja trudnice i fetusa. Pokušajmo uspostaviti rutinu, ali nemojte pretjerati s vježbanjem.

Možemo hodati ili plivati. 20 minuta hoda s lagano bržom hodom može biti prilično dovoljno za dnevne potrebe za tjelesnim aktivnostima.

Želite li povećati težinu?

  • Uživajte u sušenom voću i hrani koja sadrži puno zdravih masti.
  • Uz redovite obroke, svakodnevno uživajmo u zdravim prigriscima.
  • Za to vrijeme moramo učiniti sve od sebe za vlastito zdravlje i zdravlje ploda. U slučaju poremećaja prehrane, moramo razgovarati s liječnikom.

Drugo tromjesečje je idealno za putovanje ako trudnoća radi glatko. Vi i vaš partner uživajte u ugodnom odmoru, budući da ćete biti prilično umorni u 3. kvartalu i zasigurno ne želite putovati. Također možete planirati druge aktivnosti u prirodi, ali ih morate prilagoditi svojim sposobnostima.

 

Ne propustite! Posebne ponude:

69.00 KN
Omega 3-6-9 je bogat izvor esencijalnih masnih kiselina!   Kapsule sadrže ekstrakt es..
45.00 KN
Folna kiselina s kompleksom B za bolju apsorpciju.   Folna kiselina zvana i vitamin ..
119.00 KN 99.00 KN
B kompleks – za uravnotežen metabolizam i odlično psihofizičko raspoloženje.   B vi..

Slični članci

15. tjedan trudnoće

15. tjedan trudnoće

Iako kapci još uvijek prekrivaju oči, plod sada može otkriti svjetlost. Ako stavite svjetiljku na tr.."

14. tjedan trudnoće

14. tjedan trudnoće

14.tjedan je početak potpuno novog razdoblja - drugog tromjesečja trudnoće. Plod može sisati palac u.."

Upravlja OpenCart
Futunatura.hr © 2020 Mapa stranice