Chat with us, powered by LiveChat

Prijava na e-novosti

5. tjedan trudnoće

5. tjedan trudnoće

Tijekom tog vremena možete osjetiti osjećaj nelagode. Mnoge žene zahvati upaljena prsa, umor i učestalo mokrenje. Mogu se pojaviti jutarnja mučnina. Upoznajte 5. tjedan trudnoće i pročitajte cijeli opis

5. tjedan trudnoće


Što se događa u 5. tjednu?

Duboko u maternici, fetus raste velikom brzinom. Tijekom tog razdoblja to je slično sjemenu sezama i nije slično čovjeku. Sastoji se od tri sloja - ektoderma, mezoderma i endoderma. Svi slojevi kasnije će oblikovati tkiva i organe.

 

Neuronska cijev iz koje se razvijaju mozak, leđna moždina, živci i kralježnica, razvija se u sloju koji se zove ektoderm. Ovaj sloj će također biti odgovoran za razvoj kože, kose, noktiju, sebacea i znojenja, te zubnih zubaca.


Srce i cirkulacijski sustav razvijaju se iz srednjeg sloja nazvanog mesoderm. Tijekom ovog tjedna, embrionsko sićušno srce počinje se razdvojiti u komore i privući krv. Mesoderm je odgovoran za razvoj mišića, hrskavice, kostiju i potkožnog tkiva.

 

Endoderm je odgovoran za razvoj pluća, crijeva i urinarnog trakta, kao i bolesti štitnjače, jetre i gušterače. Tijekom tog vremena posteljica i pupčani vrh počinju obavljati svoj zadatak.


Kako se promjeni život žene?

Tijekom tog vremena možete osjetiti osjećaj nelagode. Mnoge žene izvješćuju upaljenu prsa, umor i učestalo mokrenje. Mogu se pojaviti jutarnja mučnina koja je češća u nadolazećim tjednima trudnoće.

 

Okolno područje neće primijetiti promjene. U ovom trenutku žene se bore za fizičku aktivnost, jer se kasnije pojavljuju slabosti i umor pa je tjelovježba u to vrijeme teška. Vježba pomaže u razvijanju snage i izdržljivosti potrebne za prijenos dodatne težine jedni s drugima. Vježba također pomaže u ublažavanju boli, ublažavanju stresa i poboljšanju dobrobiti.

 
Žene koje redovito rade tijekom trudnoće mogu se vratiti na težinu trudnoće prije trudnoće. Vježba bi trebala biti sigurna, umjerena, no ipak bi ta aktivnost trebala biti u kojoj trudnica uživa. Odličan izbor je brza hodanja i plivanje. Ako je moguće, partner bi trebao biti uključen u trening.


Kako održavati zdravu trudnoću?

Početni mjeseci trudnoće ključni su za zdrav rast i razvoj bebe. Neke ključne korake mogu pomoći trudnicama da zaštite vlastito, kao i zdravlje djeteta. Već prije isporuke potrebni su redoviti pregledi, jer je dobra prenatalna njega nužna za zdravlje trudnica i djeteta. U prvom prenatalnom posjetu (obično oko 8. tjedna trudnoće), žena će biti provjerena kako bi otkrila određene uvjete koji bi mogli uzrokovati komplikacije.

Preporuča se uzimati prehrambene dodatke s sadržajem folne kiseline, željeza i kalcija, jer trudnice trebaju znatno više od tih hranjivih tvari. Također ne valja pretjerivati s vitaminima, jer se mogu pojaviti nove komplikacije.
Ključnega pomena je, da ženska dobi dovolj folne kisline že takrat, ko želi zanositi in v prvem tromesečju nosečnosti. Tako zmanjšamo tveganje za razvoj defektov nevralne cevi, kot je spina bifida. 


Trudnica treba konzultirati svog liječnika o uzimanju lijekova. Mnogi lijekovi, uključujući one koji se dobivaju bez recepta, nisu sigurni za prehranu tijekom trudnoće. Ako trudnica uzima bilo koji lijek za ublažavanje kroničnih problema, trebala bi razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što je i dalje uzme.


Odlučivanje o pušenju je ključno. Pušenje povećava rizik od mnogih problema, uključujući pobačaj i prerano rođenje. Pušenje također usporava rast fetusa i povećava rizik od mrtvorođenih. Neke su studije povezale pušenje trudnicama s usnama kunića u djece. Nikada nije prekasno zaustaviti štetne deluzije. Svakom cigaretom ne pušimo, dajemo plodu više šanse da ostanemo zdravi. Potrebno je uzeti u obzir odstupanje od pušenja tijekom trudnoće.


Prestanak konzumiranja alkohola je nešto što bi svaka trudnica trebala raditi. Potrošnja alkohola tijekom trudnoće povećava rizik od niske težine porođaja i dječjih problema u učenju, govoru, očuvanju i koncentraciji. Djeca alkoholičara često su hiperaktivna. Mala količina alkohola u trudnoći može uzrokovati ozbiljne probleme, a bolje je apsolutno suzdržati od alkohola.


Dom i radno okruženje trebaju biti sigurni za trudnicu koja ne smije biti izložena kemikalijama, teškim metalima kao što su olovo i živa, biološka sredstva i zračenje.

 

Neki proizvodi za čišćenje, pesticidi, otapala i olovo u pitkoj vodi iz starih cijevi također su štetni. Treba izbjegavati opasnosti na radnom mjestu i domaće opasnosti.


Za to vrijeme vrijedi razgovarati s vašom bakom. Trudnica treba pripremiti popis pitanja na koja mora dati odgovore. Razgovor s rodbinom je potreban, jer će liječnik željeti znati jesu li u obitelji prisutne kronične ili genetske bolesti.

U 5. tjednu, dobro je da trudnica dobije odgovore na sva svoja pitanja i počnu pripreme za dolazak novog člana.

 

Ne propustite! Posebne ponude:

409.00 KN 259.00 KN
3 x B kompleks – za uravnotežen metabolizam i odlično psihofizičko raspoloženje.   ..
85.00 KN 69.00 KN
Vitamini B ili skupina vitamina B preimenovana je u B-kompleks.   Skup vitamina B-komplek..
45.00 KN
Folna kiselina s kompleksom B za bolju apsorpciju.   Folna kiselina zvana i vitamin ..

Slični članci

4. tjedan trudnoće

4. tjedan trudnoće

Budući da neki testovi trudnoće nisu dovoljno jak za otkrivanje trudnoće u 4. tjednu, pričekajte 1 t.."

3. tjedan trudnoće

3. tjedan trudnoće

Sperma je prodrla kroz čvrstu membranu jaja i oplodila. Nekoliko dana kasnije, oplođeno jaje stiglo .."

Upravlja OpenCart
Futunatura.hr © 2020 Mapa stranice