Članci i enciklopedije

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Konzumacija maslinovog ulja ne uzrokuje nastanak pretilosti. Mediteranski način prehrane ima pozitivne učinke na tjelesnu težinu. Nedavno je u Španjolskoj provedeno istraživanje u kojem je 7000 studenata redovito konzumiralo maslinovo ulje u razdoblju od dvije i pol godine. Ni jedan od studenata nije se suočio s prekomjernom tjelesnom težinom.

Opis

Maslinovo ulje dobiva se od:

Ime biljke: Maslina
Latinsko ime biljke: Olea europaea
Druga imena za ulje: /


Opći opis biljke i postupak proizvodnje:
Maslina je drvo kojeg svrstavamo u porodicu maslina. Biljka potječe iz istočnog Sredozemlja, a prepoznajemo je po plodovima koje nazivamo masline te su jedan od triju ključnih sastojaka sredozemne kuhinje. U ljekovite se svrhe koriste i listovi masline.

Maslinovo ulje je tekuća mast koja se dobiva od maslina. Berba maslina odvija se ručno. Vrlo je važno da su plodovi zdravi i neoštećeni, što znači da se plodovi sa zemlje ne koriste za proizvodnju maslinovog ulja. Zatim slijedi hladno prešanje. Kvalitetno ulje prepoznajemo po oznakama ekstra djevičansko maslinovo ulje, hladno prešano ulje i ekološki proizvedeno ulje.

Ulje se sastoji prije svega od oleinske kiseline (83 %), linolne kiseline (21 %) i palmitinske kiseline (20 %). Ekstra djevičansko maslinovo ulje ne smije sadržavati više od 0,8 % slobodne kiseline.

80 % maslinovog ulja proizvodi se u Grčkoj, a u Italiji 65 % ulja. U ostalim se državama proizvodi u manjim količinama.

 

Upotreba ulja:
Maslinovo se ulje koristi kao glavno jestivo ulje u sredozemnim državama, dok maslina predstavlja jednu od tri glavne prehrambene biljke Sredozemlja (preostale dvije su pšenica i grožđe). Ekstra djevičansko maslinovo ulje često se koristi kao preljev za salatu i kao sastojak u preljevima za salatu. Zagrijavanjem ugrožavamo njegov okus. Odabir hladno prešanog maslinovog ulja sličan je odabiru vina – aroma ulja međusobno se razlikuje, ovisno o vrsti ulja, načinu proizvodnje, kao i mjestu rasta maslina.

Maslinovo ulje ima bogatu povijest upotrebe za njegu kože. Upotrijebiti ga možemo za masažu i uklanjanje kožnih tegoba, kao što su ekcemi i atopijski dermatitis. Možemo ga nanijeti izravno na kožu.

 

Recepti:
Špagete s maslinovim uljem možemo pripremiti na sljedeći način:
Najprije skuhamo špagete i sačuvamo malu količine vode u kojoj su se špageti kuhali. Zatim stavimo tavu na laganu vatru i pričekamo da se sagrije. Dodamo manju količinu maslinovog ulja i dva mljevena režnja češnjaka. Zagrijavamo dok češnjak ne postane mekan. Dodamo tjesteninu na koju stavimo parmezan i vodu u kojoj su se kuhale špagete. Miješamo dok jelo ne postane kremasto. Na vrh još stavimo i svježe mljeveni crni papar.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:
Konzumacija maslinovog ulja ne uzrokuje nastanak pretilosti. Mediteranski način prehrane ima pozitivne učinke na tjelesnu težinu. Nedavno je u Španjolskoj provedeno istraživanje u kojem je 7000 studenata redovito konzumiralo maslinovo ulje u razdoblju od dvije i pol godine. Ni jedan od studenata nije se suočio s prekomjernom tjelesnom težinom.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića