Članci i enciklopedije

Ulje sjemenki grožđa

Ulje sjemenki grožđa

Ulje sjemenki grožđa

Proantocianidini koji se nalaze u sjemenkama grožđa mogu nam pomoći spriječiti razvoj raka kože. Znanstvena su istraživanja pokazala da mogu usporiti rast stanica raka kod bolesnika s rakom – u potpunosti bez nuspojava.

Opis

Ulje sjemenki grožđa dobiva se od:

Ime biljke: Vinova loza
Latinsko ime biljke: Vitis vinifera
Druga imena za ulje: Ulje od koštica grožđa

 

Opći opis biljke i postupak proizvodnje:

Vinova loza potječe iz Sredozemne regije. Na svijetu trenutno postoji između 5000 i 10000 vrsta grožđa koje se koristi u različite svrhe. Riječ je o listopadnom grmu koji se uz pomoć stupova može popeti na visinu od 20 do 30 metara. Plodovi su bobice plave, crvene, zelene ili žute boje, a rastu u snopovima koje nazivamo grožđe. Konzumiramo ga svježeg, obrađenog, u obliku soka ili vina, a osušene plodove nazivamo bobice.

Ulje sjemenki grožđa proizvodi se prešanjem sjemenki grožđa, zbog čega je riječ o bogatom nusproizvodu u proizvodnji vina. Prešanjem bobica ostaju samo pulpe iz kojih izlučujemo pojedinačne koštice grožđa. Iste osušimo, izmeljemo i isprešamo. Ulje je čistog i laganog okusa te sadrži velike količine polinezasićenih masnih kiselina.

 

Upotreba ulja:

Ulje sjemenki grožđa često se koristi u kulinarstvu za pripremu preljeva za salatu i majoneze. Često ga koristimo i za pečenje palačinki i vafli. Ako želimo zadržati odličan okus grožđica, na njih možemo staviti nekoliko kapi ulja sjemenki grožđa.

U kozmetičkim se proizvodima često koristi za njegu osjetljive, zrele i masne kože. Budući da se brzo apsorbira u kožu, ista nakon nanošenja ne ostaje masna.

U zdravstvene se svrhe često koristi za snižavanje visokog krvnog tlaka jer sastojci u ulju mogu raširiti krvne žile i na taj način spriječiti nastanak visokog krvnog tlaka. Jačanje imunološkog sustava samo je jedna od mnogih prednosti upotrebe ulja sjemenki grožđa.

 

Recepti:

Ulje sjemenki grožđa možemo upotrijebiti kod prženja povrća. Zbog blagog okusa odlična je zamjena za maslinovo ulje, a zasigurno će vam se svidjeti u kombinaciji s brokulom i slatkim krumpirom.

Ulje sjemenki grožđa je nježno ulje te ga stoga možemo upotrijebiti kao nosivo ulje kod pripreme ulja za masažu. Posebice je omiljeno kod profesionalnih masera. Pripremimo ga tako da u tamnu staklenku dodamo ¼ ulja sjemenki grožđa, 7 kapi eteričnog ulja lavande, 7 kapi eteričnog ulja ružmarina i 7 kapi eteričnog ulja bergamota. Staklenku dobro protresemo, zatvorimo i do upotrebe čuvamo na tamnom i hladnom mjestu. Ulje je nježno te pogodno za upotrebu na osjetljivoj koži.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:
Proantocianidini koji se nalaze u sjemenkama grožđa mogu nam pomoći spriječiti razvoj raka kože. Znanstvena su istraživanja pokazala da mogu usporiti rast stanica raka kod bolesnika s rakom – u potpunosti bez nuspojava.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića