Članci i enciklopedije

Aditivi i emulgatori

Aditivi i emulgatori

Aditivi i emulgatori

Aditivi i emulgatori uključuju tisuće sastojaka koji se koriste u proizvodnji i skladištenju hrane. Pogledajte sjajni popis svih dodataka i emulgatora u nastavku.

Opis

Već stoljećima, mnogi sastojci služili su različite funkcije u skladištenju hrane. Naši preci koristili su sol za konzerviranje ribe i mesa, a hrani je dodano začina kako bi se poboljšao okus hrane. Danas možemo uživati u prehrani koja je aromatizirana, hranjiva, sigurna za uživanje, prikladna, šarena i pristupačna. Sve to olakšavaju aditivi i emulgatori u kombinaciji s tehnološkim napretkom.

Aditivi i emulgatori uključuju tisuće sastojaka koji se koriste u proizvodnji i skladištenju hrane. Ipak, mnogi potrošači su zabrinuti zbog tih aditiva, budući da ih često zbunjuju duga, nepoznata imena koja nalikuju kompliciranim kemijskim spojevima. Zapravo, svaka hrana koju jedemo sastoji se od kemijskih spojeva koji se brinu o ukusu, boji, teksturi i hranjivoj vrijednosti. Svi aditivi za hranu pažljivo su regulirani i kontrolirani od strane različitih međunarodnih organizacija koje osiguravaju da su hrana sigurna za jesti i da su jasno označene. 

 

Zašto su aditivi i emulgatori dodani u prehranu?

Hranjivi aditivi i emulgatori nose u hrani mnoge važne funkcije koje potrošači često uzimaju zdravo za gotovo.

Održavati ili poboljšati sigurnost i svježinu

Konzervansi mogu štititi hranu od plijesni, zraka, bakterija, gljivica i kvasaca. Pored održavanja kvalitetne prehrane, oni pomažu kontrolirati onečišćenje s tim čimbenicima rizika. Skupina konzervansa, zvanih antioksidanti, sprečava formiranje oksidacije (smeđi madeži se javljaju u voću pri izlaganju zraku).

Očuvanje ili poboljšanje prehrambene vrijednosti

Vitamini i minerali se često dodaju u hranu kako bi se povećala njezina nutritivna vrijednost. Proces se zove obogaćivanje hrane. Svi proizvodi koji su obogaćeni vitaminima i mineralima moraju biti pravilno označeni.

Poboljšanje okusa, teksture i izgleda

Da bismo poboljšali okus hrane, dodajemo začine, prirodne i umjetne okuse i zaslađivače. Boje se pobrinu za  atraktivniji izgled. Emulgatori, stabilizatori i zgušnjivači daju hrani prikladnu teksturu. Neki aditivi pomažu u kontroli kiselosti i lužnatosti namirnica, dok ostali sastojci pomažu u održavanju okusa hrane. 

 

Što su uistinu aditivi i emulgatori?

Aditiv je svaka tvar koja se dodaje određenoj hrani za određenu svrhu. Pojam se stoga odnosi na bilo koju supstancu koja postaje sastavni dio odabrane hrane, čime se utječe na njegova svojstva. Aditivi i emulgatori se koriste u proizvodnji, preradi, obradi, pakiranju, transportu ili skladištenju namirnica.

Neposredni aditivi za hranu su oni koji se dodaju u hranu za određenu svrhu, na primjer ksantanska guma, koja se koristi u umacima za salatu, čokoladnom mlijeku, pekarskim proizvodima, pudinzima i drugim namirnicama. Njegova je svrha dodavanje teksture.

Posredni aditivi za hranu su oni koji postaju dio hrane za traga, radi ambalaže, skladištenja ili drugih metoda rukovanja hranom. Minimalne količine ambalažnog materijala također se mogu prenijeti u hranu. Proizvođači ambalaže moraju dokazati da su svi materijali koji dolaze u dodir s hranom sigurni za jesti. 

 

Što su boje ili bojni aditivi?

Bojni aditivi su boje, pigmenti ili tvari koje mrlje hranu ili kozmetiku. Bojni aditivi nalaze se u hrani iz raznih razloga. Koriste se u slučaju gubitka boje zbog izlaganja svjetlu, zraku, ekstremnim temperaturama i vlažnosti. Oni omogućuju popravak prirodnih razlika u boji, a koriste se i za pojačavanje prirodnih boja hrane. Bez upotrebe aditiva u boji, automobil neće biti smeđi, margarin neće biti žut, a sladoled metina ne bi bio zelen. Dodatci u boji su stoga vrlo važan dio gotovo svih namirnica koje uživamo. 

 

Je li dozvoljena upotreba svih aditiva?

Danas aditivi se pažljivo proučavaju prije upotrebe, zbog čega se njihovu upotrebu nadzire više nego ikad prije. Konkretno, uzimaju se u obzir sastav i svojstva aditiva, količinu potrebnu za proizvodnju željenog učinka, neposredne i dugoročne učinke na zdravlje i razne druge čimbenike sigurnosti. Ako je određeni aditiv odobren od strane Uprave za hranu i lijekove, može se koristiti kao aditiv za hranu, ali njegova prisutnost mora biti zabilježena na ambalaži. U određenim zemljama zabranjeno je korištenje određenih vrsta aditiva, dok je u drugim zemljama dopušteno. Također, upotreba određenih aditiva zabranjena je još u 19. stoljeću. 

 

Kako prepoznamo aditive u hrani?

Aditivi za hranu označeni su slovom E, popraćeni određenim brojem. Na taj način poznajemo nekoliko vrsta aditiva koje prepoznajemo po broju::

  • Boje (E100-E181),
  • konzervansi (E200-E290),
  • kiseline, antioksidanti i mineralne tvari (E296-E385),
  • emulgatori, stabilizatori i gustila (E400-E495),
  • sredstva proti zgušnjivanja (E500-E585),
  • pojačivači arome (E620-E640),
  • ostalo (E1000-1599).

 

Jesu li svi aditivi u hrani štetni?

Sigurno ne. Istina je da je bolje izbjegavati određene aditive jer mogu imati negativan utjecaj na naše zdravlje, ali svakako postoje aditivi koji nisu štetni. U većini slučajeva, to su prirodni aditivi. Posebnu pozornost treba posvetiti aditivima za koje se smatra da su kancerogeni. Najbolje je usporediti sastojke na pakiranju s tablicom aditiva kako bi se utvrdilo je li određeni aditiv siguran za upotrebu ili je bolje izbjeći.

Aditivi su bez sumnje važan dio naše prehrane, jer bez njihove prisutnosti, određena hrana ne bi bila prikladna za konzumiranje Neki aditivi su manje sigurni od drugih, stoga, kada konzumiraju hranu koja sadrži aditive, potrebna je izvanredna mjera opreza. 

 

 

POPIS SVIH ADITIVA I EMULGATORA

Aditivi i emulgatori su napisani od najmanjeg do najvećeg broja. Ako želite brže pronaći određeni aditiv, upišite ključnu riječ ili broj u tražilicu desno (iznad popisa), a popis će se skratiti prema vašoj pretplati.

 

Broj

Kemijsko ime

Englesko ime

Kategorija

Štetnost

Proizvodnja

Upotreba

Opis

E100

Kurkumin

Curcumin

Bojilo

U tijeku istraživanja.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kurkumin je začin i siguran za konzumaciju. Najviše se koristi kao žuto-narančasto bojilo u raznovrsnim jelima. Aktivna tvar kurkumin potiče izlučivanje žuči, bilirubina i kolesterola.

E101

Riboflavin

Riboflavin (vitamin B2)

Bojilo

Neštetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Riboflavin je vitamin koji se koristi kao prirodno bojilo u prehrambenim proizvodima. Namirnicama daje žutu boju. Od temeljnog je značaja za proizvodnju antitijela i nastanak crvenih krvnih stanica.

E101a

Riboflavin 5'-fosfat

Riboflavin-5'-Phosphate

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Riboflavin 5’-fosfat je skuplji, no bolje topivi oblik riboflavina. Dodaje se u namirnice kao što su marmelade, mliječni proizvodi i slatki proizvodi. Najvjerojatnije je riječ o genetski izmijenjenom aditivu.

E102

Tartrazin

Tartrazine

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Tartrazin se koristi kao sintetičko bojilo u prehrambenim proizvodima. Proizvodima daje žutu boju. Njegova je upotreba zabranjena u Austriji i Norveškoj. Uzrokuje migrene i nadraženost kože.

E103

Krizoin resorcinol

Chrysoine Resorcinol

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Krizoin resorcinol je zbog toksičnosti zabranjen već u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Riječ je o bojilu koje je proizvedeno iz ekstrakta biljaka koje se nalaze na jugu Francuske.

E104

Kinolinsko žuto

Quinoline Yellow WS

Bojilo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kinolinsko žuto se koristi u prehrambenim proizvodima i kozmetici. Uzrokuje dermatitis (upala kože). Njegova je upotreba zabranjena u Australiji, Norveškoj i SAD-u.

E105

Brzo žuto AB

Fast Yellow AB

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Brzo žuto AB je bojilo žute boje koje se nekada koristilo za bojanje hrane. Njegova je upotreba zabranjena u Europi i SAD-u jer je riječ o štetnom bojilu. Može uzrokovati astmu.

E106

Natrijev riboflavin 5'-fosfat

Riboflavin-5-Sodium Phosphate

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Natrijev riboflavin 5’- fosfat pronađen je u nekim prehrambenim proizvodima u Norveškoj. Riječ je o žuto-zelenom bojilu. Iznimno je osjetljiv na svjetlost.

E107

Žuto 7G

Yellow 2G

Bojilo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Žuto 7G je bojilo žute boje. Uzrokuje nastanak alergija, hiperaktivnosti i astme. Stručnjaci predviđaju da će upotreba istog u budućnosti biti zabranjena. U Austriji je upotreba već zabranjena.

E110

Sunčano žuto FCF

Sunset Yellow FCF

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Sunčano žuto FCF je bojilo žute boje. Koristi se u fermentiranim namirnicama koje se moraju toplinski obraditi. Može uzrokovati želučane tegobe, urtikariju i proljev.

E111

Narančasto GGN

Orange GGN

Bojilo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Narančasto GGN je bojilo koje potječe iz dinatrijeve soli. Često se je dodavalo u sladolede, konzervirani grašak i živežne namirnice u staklenim posudama. Njegova je upotreba zabranjena od 1978. godine.

E120

Karminska kiselina

Cochineal (Carminic acid, Carmine)

Bojilo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Karminska kiselina je bojilo crvene boje. Proizvodi se od insekata koji se hrane kaktusima. Pronalazimo ga u sirevima, žvakaćim gumama i sladoledu. Može uzrokovati anafilaktički šok kod ljudi koji su alergični na istu.

E121

Orcein

Orcein, Orchil

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Orcein je sintetičko bojilo narančasto-žute boje. Često se je dodavao u sladolede, umake i grašak. Bojilo je odobreno u SAD-u za bojenje kore naranče.

E122

Azorubin

Azorubine (Carmoisine)

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Azorubin je bojilo crvene boje. Riječ je o jednom od najstarijih i najraširenijih bojila. Pronalazimo ga u slasticama i nekim alkoholnim pićima. Može uzrokovati urtikariju i otekline kože.

E123

Amarant

Amaranth, FDC Red 2

Bojilo

Štetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Amarant je bojilo crvene do ljubičaste boje. Proizvodi se od istoimene biljke. U SAD-u je zabranjen još od 1976. godine. Sumnjiva je, možda i karcinogena tvar koja može pojačati simptome astme.

E124

Crveno 4R

Ponceau 4R

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Crveno 4R je sintetičko bojilo crvene boje. Pronalazimo ga u pivu, umacima od soje i slasticama. U nekim se državama smatra karcenogenim. Može pojačati simptome astme.

E125

Purpurno GN

Scarlet GN

Bojilo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Purpurno GN je sintetički proizvedeno bojilo crvene boje. Koristilo se kao dodatak u bezalkoholnim pićima. Kod osjetljivih pojedinaca može uzrokovati alergijske reakcije. Njegova je upotreba u EU zabranjena od 1978. godine.

E126

Košenil crveno A

Ponceau 6R

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Košenil crveno A je sintetičko bojilo crveno boje. Topivo je u vodi i blago topivo u etanolu. Njegova je upotreba u EU zabranjena od 1978. godine.

E127

Eritrozin

Erythrosine, FDC Red 3

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Eritrozin je bojilo crvene boje. Istraživanja pokazuju da u visokim dozama uzrokuje rak. Može utjecati na štitnu žlijezdu i uzrokovati hipertireozu. Njegova je upotreba zabranjena u SAD-u i Norveškoj.

E128

Crveno 2G

Red 2G

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Crveno 2G je sintetičko bojilo crvene boje. Nedavno provedena istraživanja pokazuju da potiče nastanak raka. Mora se ukloniti iz prehrane (prije svega iz prehrane djece).

E129

Allura crveno AC

Allura Red AC (FD&C Red 40)

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Allura crveno AC je bojilo crvene boje. Upotrebljava se za bojenje nekih prehrambenih proizvoda. Može pojačati simptome astme. Njegova je upotreba zabranjena u Švicarskoj.

E130

Antrakinon plavo

Anthraqunone blue

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Antrakinon plavi je sintetički proizvedeno bojilo. Njegova je upotreba u EU zabranjena još od 1978. godine.

E131

Patent plavo V

Patent Blue V

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Patent plavo V je sintetičko bojilo ljubičasto-plave boje. Pronalazimo ga u čokoladnim kolačima, mlijeku, sirevima i jogurtu. Može uzrokovati alergijske reakcije.

E132

Indigotin

Indigo carmine (Indigotine, FD&C Blue 2)

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Indigotin je sintetičko bojilo izrazito plave boje. Može uzrokovati alergijske reakcije. Zabranjen je u Norveškoj jer se smatra karcenogenim.

E133

Briljant plavo FCF

Brilliant Blue FCF (FD&C Blue 1)

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Briljant plavo FCF je sintetičko bojilo. Proizvodi se od katrana kamenog ugljena. Može uzrokovati hiperaktivnost kod djece. Kod nekih ljudi uzrokuje alergijske reakcije.

E140

Klorofil

Chlorophylls (Clorophyllins)

Bojilo

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Klorofil je zeleni pigment koji sadrže skoro sve biljke, alge i cijanobakterije. Teško se dobiva u čistom obliku. Pronalazimo ga u koprivama, špinatu i travi. Nuspojave nisu poznate.

E141

Bakrov kompleks klorofila

Copper complexes of chlorophylls and clorophyllins

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Bakrov kompleks klorofila proizvodi se od klorofila. Štetni učinci bojila nisu poznati. Prilikom zagrijavanja bojila dolazi do otpuštanja bakra. Udio bakra iz tog bojila ne dostiže toksičnu razinu.

E142

Zeleno S

Green S

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Zeleno S je sintetičko bojilo zelene boje. Ne preporuča se u prehrani djece. Može uzrokovati alergijske reakcije. Njegova je upotreba zabranjena u Kanadi, SAD-u, Japanu i Norveškoj.

E143

Zeleno FCF

Fast green FCF

Bojilo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Zeleno FCF je prirodan aditiv za koji se smatra da utječe na razvoj tumora. Njegova je upotreba zabranjena u EU i nekim drugim državama.

E150a

Karamel

Plain caramel

Bojilo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Karamel se najčešće dodaje u alkoholna pića, prije svega viski. Često se upotrebljava kao dodatak namirnicama koje sadrže laktozu i škrob. Riječ je o najraširenijoj skupini bojila.

E150b

Alkalno sulfitni karamel

Caustic sulphite caramel

Bojilo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Alkalno sulfitni karamel najčešće se dodaje u konjak. Pronalazimo ga i u proizvodima s laktozom i škrobom. Ljudi alergični na laktozu i škrob trebaju izbjegavati alkalno sulfitni karamel.

E150c

Amonijev karamel

Ammonia caramel

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Amonijev karamel nalazi se u pivu, umacima i slastičarskim proizvodima. Riječ je o bojilu smeđe boje. Nakon konzumacije velikih količina moguća je pojava probavnih tegoba.

E150d

Sulfitni amonijev karamel

Sulphite ammonia caramel

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Sulfitni amonijev karamel je sintetičko bojilo smeđe boje. Nakon konzumacije velikih količina moguća je pojava probavnih tegoba, prije svega kod pojedinaca koji ne podnose laktozu.

E151

Briljantno crno BN

Brilliant Black BN

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Briljantno crno BN je sintetičko bojilo ljubičasto-crne boje. Može pojačati simptome astme jer usporava djelovanje histamina. U kombinaciji s benzoatima uzrokuje hiperaktivnost kod djece.

E152

Crno 7984

Black 7984

Bojilo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Crno 7984 je bojilo smeđe boje. Njegova je upotreba u EU i SAD-u zabranjena još od 1984. godine. Bojilo se također upotrebljavalo u pripremi kozmetike.

E153

Biljni ugljen

Vegetable carbon

Bojilo

Štetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Biljni ugljen je bojilo crne boje. Upotrebljava se kao sredstvo za zaustavljanje proljeva. Istraživanja pokazuju da bi bojilo moglo biti kancerogeno.

E154

Smeđe FK

Brown FK, Kipper brown

Bojilo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Smeđe FK je bojilo smeđe ili crne boje. Njegova je upotreba u EU zabranjena. Bojilo može pojačati simptome astme, a u kombinaciji s benzoatima uzrokuje hiperaktivnost kod djece.

E155

Smeđe HT (čokolada)

Brown HT, chocolate brown HT

Bojilo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Smeđe HT je bojilo smeđe boje. Može pojačati simptome astme. Upotreba je zabranjena u Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u, Norveškoj, Švicarskoj i Švedskoj.

E160a

Karoten

Carotene

Bojilo

Neštetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Karoten je prirodno bojilo narančaste boje. Proizvodi se prije svega od mrkve. Sastav ovisi o vrsti biljke. Visok udio karotena u prehrani može uzrokovati narančastu obojenost kože.

E160b

Anato

Annatto (Bixin, Norbixin)

Bojilo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Anato je prirodno bojilo narančaste boje. Proizvodi se od sjemenki drveta Bixa orellana. Može uzrokovati pojavu alergija i ekcema. Nije poznato koji sastavni dio u tvari uzrokuje neželjene učinke.

E160c

Ekstrakt paprike

Paprika extract (Capsanthin, Capsorubin, Oleoresin)

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Ekstrakt paprike je prirodno bojilo crvene boje. Ekstrahira se iz paprike Capsicum annum. Neželjene nuspojave ekstrakta paprike nisu poznate.

E160d

Likopen

Lycopene

Bojilo

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Likopen je prirodno bojilo. Prisutan je u brojnim žutim i crvenim biljkama te u voću. Komercijalno se ekstrahira iz rajčice. U velikim količinama može uzrokovati proljev.

E160e

Beta-apo-8'-karotenal

Beta-apo-8'-carotenal

Bojilo

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Beta-apo-8’-karotenal je prirodno bojilo crveno-žuto-narančaste boje. Prisutan je u brojnim biljkama. U namirnicama je prisutan u manjim količinama, zbog čega nuspojave istog nisu poznate. Sumnja se da je kancerogen.

E160f

Etil ester beta-apo-8'-karotenal (C30)

Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic
acid (C 30)

Bojilo

Neštetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Etil ester beta-apo-8’-karotenal (C30) je prirodno bojilo narančaste boje koje je prisutno u brojnim biljkama. Nuspojave bojila nisu poznate.

E161a

Flavoksantin

Flavoxanthin

Bojilo

Neštetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Nije dopuštena.

Flavoksantin je prirodni ksantofilni pigment zlatno-žute boje. Koristi se kao sastojak u živežnim namirnicama u Australiji i na Novom Zelandu. Sintetički se proizvodi iz E160, a prirodno ekstrahira iz biljaka.

E161b

Lutein

Lutein

Bojilo

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Lutein je prirodno bojilo crveno-žuto-narančaste boje. Pronalazimo ga u zelenom lisnatom povrću, nevenu i žumanjku. Tradicionalno se proizvodi od koprive. Neželjeni učinci nisu poznati.

E161c

Kriptoksantin

Cryptoxanthin

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Kriptoksantin je prirodno bojilo proizvedeno od brojnih biljaka. Sadrži vitamin A. Nuspojave bojila nisu poznate. Njegova je upotreba zabranjena u EU i SAD-u. Koristi se prije svega u Australiji i na Novom Zelandu.

E161d

Rubiksantin

Rubixanthin

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Rubiksantin je prirodni ksantofilni pigment koji se pronalazi u ružama. Bojilo je crveno-narančaste boje. Njegova je upotreba odobrena u Australiji i na Novom Zelandu.

E161e

Violaksantin

Violaxanthin

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Nije dopuštena.

Violaksantin je prirodni pigment narančaste boje. Nuspojave bojila nisu poznate. Može se proizvesti i iz zeaksantina. Njegova je upotreba odobrena u Australiji i na Novom Zelandu.

E161f

Rodoksantin

Rhodoxanthin

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Rodoksantin je ksantofilni pigment ljubičaste boje. U brojnim je biljkama prisutan u manjim količinama. Nalazi se i u perju nekih ptica. Nuspojave bojila nisu poznate.

E161g

Kantaksantin

Canthaxanthin

Bojilo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kantaksantin je prirodno bojilo koje se proizvodi od gljiva, rakova i riba. Komercijalno se dobiva sintetskim putem iz karotena. Česta neželjena nuspojava su tegobe s očima.

E161h

Zeaksantin

Zeaxanthin

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Zeaksantin je prirodna bojilo koje se nalazi u mnogim biljkama. Komercijalno se proizvodi od osušenih biljaka. Proizvodima daje žutu boju.

E161i

Citranaksantin

Citranaxanthin

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Citranaksantin je prirodno bojilo koje se nalazi u brojnim biljkama. Komercijalno se proizvodi od osušenih biljaka. Žute je boje.

E161j

Astaksantin

Astaxanthin

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Nije dopuštena.

Astaksantin je prirodno bojilo. Nalazi se u kvascu, rakovima, pastrvama, ptičjem peru, a komercijalno se proizvodi od sintetičkih tvari.

E162

Betalain

Beetroot Red (Betanin)

Bojilo

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Betalain je prirodno bojilo crvene boje. Upotrebljava se prije svega kao dodatak u zamrznutim namirnicama. Pronalazimo ga u umjetno zašećerenim konzervama i u želeu. Nuspojave nisu poznate.

E163

Antocijanin

Anthocyanins

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Antocijanini su velika skupina prirodnih bojila koja se proizvodi od brojnih vrsta voća, bobičastog voća i cvijeća. Komercijalno se proizvodi od crvenog zelja. Nuspojave nisu poznate.

E164

Šafran

Saffron

Bojilo

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Šafran je biljno bojilo čija uporaba nije štetna. Žute je boje. Uporaba u obliku aditiva nije dopuštena.

E170

Kalcijev karbonat

Calcium carbonate (Chalk)

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalcijev karbonat je prirodni materijal bijele boje. Najčešći je oblik vapnenca. Pronalazimo ga i u mramoru i koraljima. U prehrani se koristi kao sredstvo protiv zgušnjavanja.

E171

Titanijev dioksid

Titanium dioxide

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Titanijev dioksid je prirodni materijal bijele boje. Zbog svoje svjetline je najrašireniji bijeli pigment. Često se dodaje u kreme za sunčanje, kao i u brojne namirnice.

E172

Željezovi oksidi

Iron oxides (Iron hydroxides)

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Željezovi oksidi su prirodni mineral. Komercijalno se proizvode od željeza u prahu. Mogu biti žute, crvene, narančaste, crvene ili smeđe boje. Koriste se samo za površinsku zaštitu. Ne apsorbiraju se u tijelu.

E173

Aluminij

Aluminium

Bojilo

Štetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Aluminij je prirodni metal srebro-bijele boje. Kao aditiv za namirnice upotrebljava se isključivo za vanjsku dekoraciju slastica i tableta. Nakupljanje aluminija u stanicama tijela je toksično. Velike količine aluminija pronađene su u mozgu ljudi oboljelih od Alzheimerove bolesti.

E174

Srebro

Silver

Bojilo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Srebro je prirodni materijal koji se dobiva mljevenjem rude srebra. Koristi se samo za površinsku zaštitu. Konzumacija srebra može uzrokovati oštećenje bubrega i plavo-sivu obojenost kože.

E175

Zlato

Gold

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Zlato je plemeniti metal koji se dobiva drobljenjem stijena. Pronalazimo ga u mliječnim proizvodima, prerađenom voću, žitaricama za doručak i unaprijed pripremljenim tjesteninama. Nije štetno, no također nije ni potrebno našem tijelu.

E180

Litolrubin BK

Pigment Rubine (Lithol Rubine BK)

Bojilo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Litolrubin BK je sintetičko bojilo crvenkaste boje. Dodan je u brojne proizvode kao što su žele, jogurti, sir i tablete za mršavljenje. Često se nalazi u ambalaži za sir koju ne konzumiramo. Njegova je upotreba u nekim državama zabranjena.

E181

Tanin

Tannin

Bojilo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Tanin je bojilo prirodnog izvora. Može biti žute ili bijele boje. Ne preporuča se dugotrajna upotreba biljaka koje sadrže tanin, izuzev čaj. Ne svrstavamo ga među aditive, već u sastojke namirnica (zbog čega njegova uporaba u obliku aditiva u EU nije dopuštena).

E200

Sorbinska kislina

Sorbic acid

Konzervans

U tijeku istraživanja.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Sorbinska kiselina je konzervans koji se često dobiva od jagoda. Sintetički se proizvodi sintetskim putem iz ketena. Blago kiselog je okusa. Jedine poznate nuspojave su tegobe s kožom.

E201

Natrijev sorbat

Sodium sorbate

Konzervans

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Nije dopuštena.

Natrijev sorbat je natrijeva sol sorbinske kiseline. Za razliku od drugih soli sorbinske kiseline, uporaba natrijevog sorbata u EU nije dozvoljena zbog genotoksičkih učinaka. Pronađen je u Jupi soku koji proizvodi Radenska.

E202

Kalijev sorbat

Potassium sorbate

Konzervans

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalijev sorbat je sredstvo koje se upotrebljava za konzerviranje namirnica. Riječ je o kalijevoj soli sorbinske kiseline. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E203

Kalcijev sorbat

Calcium sorbate

Konzervans

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalcijev sorbat se upotrebljava za konzerviranje namirnica. Riječ je o kalcijevoj soli sorbinske kiseline, odnosno više puta nezasićenoj soli masne kiseline. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E209

Heptil-parahidroksi-benzoat

Heptyl p-hidroxybenzoate

Konzervans

Štetan aditiv.

Sintetički proizveden.

Nije dopuštena.

Heptil-parahidroksi-benzoat se upotrebljava kao konzervans koji usporava rast kvasca, gljivica i bakterija. Dobiva se sintetskim putem iz toluena.

E210

Benzojeva kiselina

Benzoic acid

Konzervans

Štetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Benzojeva kiselina često se dodaje u alkoholna pića, sireve i slastice. Prirodno je prisutna u voći i medu. Kod astmatičara može uzrokovati alergijske reakcije. Često se upotrebljava i u kozmetici.

E211

Natrijev benzoat

Sodium benzoate

Konzervans

Štetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Natrijev benzoat dobiva se sintezom benzojeve kiseline. Unatoč tome što nema poznatih nuspojava, konzumacija istog se ne preporuča. Često se upotrebljava kao sredstvo za dezinfekciju.

E212

Potassium benzoate

Kalijev benzoat

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalijev benzoat je kalijeva sol benzojeve kiseline. Ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Pronalazimo ga u kiselim krastavcima, soku od ananasa i maslini. Djeca ga moraju izbjegavati.

E213

Kalcijev benzoat

Calcium benzoate

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kalcijev benzoat je kalcijeva sol benzojeve kiseline. Dobiva se sintezom benzojeve kiseline. Nema poznatih nuspojava, no upotrebu istog potrebno je izbjegavati.

E214

Etilparahidroksibenzoat

Ethyl parahydroxybenzoate

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Etilparahidroksibenzoat je sredstvo za konzerviranje koje se dobiva sintetskim putem. Pronalazimo ga u alkoholnim pićima, začinima, pecivima, preljevima za salatu i lijekovima. Njegova je upotreba zabranjena u Francuskoj i Australiji.

E215

Natrijev etilparahidroksibenzoat

Sodium ethyl parahydroxybenzoate

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Natrijev etilparahidroksibenzoat svrstavamo među parabene. Ima antigljivična svojstva te se koristi kao konzervans. Njegova je upotreba zabranjena u Francuskoj i Australiji. Djeca ga moraju izbjegavati.

E216

Propilparahidroksibenzoat

Propyl parahydroxybenzoate

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Propilparahidroksibenzoat pronalazimo u brojnim biljkama i nekim insektima. Konzervans je koji se nalazi i u kozmetičkim proizvodima. Djeca bi trebala izbjegavati njegovu upotrebu.

E217

Natrijev propilparahidroksibenzoat

Sodium propyl
parahydroxybenzoate

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Upotreba natrijevog propilparahidroksibenzoata u nekim je državama zabranjena. Sredstvo može uzrokovati alergijske reakcije kod djece.

E218

Metilparahidroksibenzoat

Methyl parahydroxybenzoate

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Metilparahidroksibenzoat svrstavamo među parabene. Često se dodaje u kozmetičke i farmaceutske proizvode. Može uzrokovati alergijske reakcije na koži.

E219

Natrijev metilparahidroksibenzoat

Sodium methyl
parahydroxybenzoate

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Natrijev metilparahidroksibenzoat dobiva se sintetskim putem iz benzojeve kiseline. Ne preporuča se upotreba istog kod djece. Uzrokuje hiperaktivnost i poremećaje u ponašanju.

E220

Sumporov dioksid

Sulfur dioxide

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Sumporov dioksid dobiva se iz ugljenovog katrana. Poznato je da uzrokuje napadaje astme te ujedno uništava vitamine B1 i E. Nalazi se u pivu, bezalkoholnim pićima, suhom voću i sokovima.

E221

Natrijev sulfit

Sodium sulfite

Konzervans

Štetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Natrijev sulfit se upotrebljava kao sredstvo za dekontaminaciju u svježem soku od naranče. Često se upotrebljava i u postupku rafiniranja šećera. Može ojačati simptome astme te uništiti vitamine B1 i E.

E222

Natrijev hidrogensulfit

Sodium hydrogen sulfite

Konzervans

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Natrijev hidrogensulfit je, kao i sve ostale tvari koje sadrže sumpor, opasan za zdravlje. Kod nekih ljudi može uzrokovati alergijske reakcije. Uništava vitamine B1 i E.

E223

Natrijev metabisulfit

Sodium metabisulfite

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Natrijev metabisulfit je konzervans koji može uzrokovati alergijske reakcije. Česte pojave su nadraženost kože, osjetljiv želudac i astma. Djeca ga moraju izbjegavati.

E224

Kalijev metabisulfit

Potassium metabisulfite

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kalijev metabisulfit je konzervans koji može uzrokovati nastanak astme, cijanoze, slabosti ili čak i nesvjestice. Proizvodi se sagorijevanjem sumpora ili sadre. Pronalazimo ga i u bezalkoholnim pićima.

E225

Kalijev sulfit

Potassium sulfite

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalijev sulfit uzrokuje napadaje astme te je teško probavljiv za ljude s bolesnim bubrezima. Konzervans je koji može uzrokovati alergijske reakcije. Djeca ga moraju nužno izbjegavati.

E226

Kalcijev sulfit

Calcium sulfite

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kalcijev sulfit je konzervans koji može potaknuti napadaje astme i nadražiti želudac. Uništava vitamine B i E. Upotreba istog zabranjena je u Australiji.

E227

Kalcijev hidrogensulfit

Calcium hydrogen sulfite

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kalcijev hidrogensulfit je umjetno proizveden konzervans koji je ujedno i antioksidans. Može uzrokovati alergijske reakcije, zbog čega se upotreba istog ne preporuča. Njegova je upotreba zabranjena u Australiji.

E228

Kalijev hidrogensulfit

Potassium hydrogen sulfite

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kalijev hidrogensulfit je konzervans koji se upotrebljava pri proizvodnji alkoholnih pića. Nastaje reakcijom sumporovog dioksida i kalijevog karbonata. Upotreba kalijevog hidrogensulfita se ne preporuča.

E230

Bifenil, difenil

Biphenyl, diphenyl

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Bifenil, difenil je konzervans koji prepoznajemo kao u vodi netopiv prašak bijele boje. Upotrebljava se za dezinfekciju posuđa i impregnaciju omota agruma. Ljudi koji su svakodnevno u doticaju s velikim količinama agruma (brodovi, kamioni) mogu imati tegobe s bubrezima.

E231

Ortofenilfenol

Orthophenyl phenol

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Ortofenilfenol je fungicid koji možemo upotrebljavati samo na citrusima nakon berbe. Upotrebljava se isključivo u poljoprivredne svrhe. Njegova je upotreba u nekim državama zabranjena.

E232

Natrijev ortofenilfenolat

Sodium orthophenyl phenol

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Natrijev ortofenilfenolat je tvar koja se upotrebljava za sprječavanje nastanka bolesti nakon žetve usjeva. Često se upotrebljava i tijekom sazrijevanja i skladištenja tj. prijevoza. Njegova je upotreba zabranjena u Australiji.

E233

Tiabendazol

Thiabendazole

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Tiabendazol je fungicid koji se upotrebljava za sprječavanje nastanka bolesti voća i povrća. U stočarstvu se upotrebljava za liječenje infekcija uzrokovanih parazitima. Njegova je upotreba u nekim državama zabranjena.

E234

Nizin

Nisin

Konzervans

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Nizin je prirodni antibiotik koji se dobiva fermentacijom bakterija Streptococcus lacti koje se nalaze u mlijeku. Pronalazimo ga u pivu i prerađenim sirevima. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E235

Natamicin

Natamycin, Pimaracin

Konzervans

Štetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Natamicin je antimikotički aditiv za namirnice. Upotrebljava se za zaštitu sira od plijesni i kvasca. U nekim se primjerima upotrebljava za liječenje kandidaze. Može uzrokovati povraćanje, anoreksiju, proljev i nadraženost kože.

E236

Mravlja kiselina

Formic acid

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Mravlja kiselina je konzervans koji se dobiva od obrambenog mehanizma mrava i osa. Upotrebljava se kao otapalo za parfeme i kao dodatak stočnoj hrani. Njena je upotreba zabranjena u Francuskoj i Australiji.

E237

Natrijev formijat

Sodium formiate

Konzervans

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Natrijev formijat je konzervans koji djeluje kao diuretik. Upotrebljava se kod bojenja, tiskanja tkanina, u papirnoj industriji i kao stabilizator enzima u deterdžentima. Može uzrokovati otekline i bolove u trbuhu.

E238

Kalcijev formijat

Calcium formiate

Konzervans

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalcijev formijat je kalcijeva sol mravlje kiseline. Komercijalno se proizvodi na kemijski način. Često se upotrebljava kao dodatak gaziranim i negaziranim pićima. Dodaje se i u hranu za piliće za sprječavanje rasti bakterija u želucu.

E239

Heksametilen-tetramin, metenamin

Hexamethylene tetramine,
Hexamine

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Heksametilen-tetramin, metenamin je konzervans koji se upotrebljava za uništavanje gljivica u prehrambenoj industriji, kao kod npr. kavijara, sira i konzervirane ribe. Djeca ga moraju izbjegavati.

E240

Formaldehid

Formaldehyde

Konzervans

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Formaldehid se upotrebljava u proizvodnji industrijskih smola (ploče iverice i premazi). Toksičnost i nestabilnost aditiva predstavlja veliku opasnost za ljude zbog njegove široke upotrebe. Uzrokuje rak.

E242

Dimetil-dikarbonat

Dimethyl dicarbonate

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Dimetil-dikarbonat je umjetno sredstvo za konzerviranje. Uništava mikroorganizme u kratkom roku u vrlo malim koncentracijama. Nema poznatih nuspojava, no upotreba istog preporuča se izbjegavati.

E249

Kalijev nitrit

Potassium nitrite

Konzervans

Štetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalijev nitrit se često dodaje u mesne proizvode. Potencijalno je kancerogen i štetan u slučaju konzumacije. Uzrokuje nadraženost, mučninu i gubitak svijesti.

E250

Natrijev nitrit

Sodium nitrite

Konzervans

Štetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Natrijev nitrit je aditiv za namirnice kao što su šunka, slanina, hrenovke i dimljene ribe. Uzrokuje razdražljivost, gubitak energije i povraćanje. Oštećenje mozga može dovesti do smrti.

E251

Natrijev nitrat

Sodium nitrate

Konzervans

Štetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Natrijev nitrat je sol koja se upotrebljava kao konzervans u mesnim proizvodima kao što kobasice i slanina. Nitrati nisu otrovni sami po sebi, no prilikom dodavanja u meso pretvaraju se u nitrite. Također se upotrebljavaju kao gnojivo.

E252

Kalijev nitrat

Potassium nitrate

Konzervans

Štetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalijev nitrat se upotrebljava pri konzerviranju mesnih proizvoda kao što su suhomesnati proizvodi, slanina, šunka i slično. Često se upotrebljava kao gnojivo za rajčicu i krumpir. Jedan je od najučinkovitijih i najstarijih konzervansa za održavanje mesa.

E260

Octena kiselina

Acetic acid

Konzervans

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Octena kiselina je kao konzervans poznata još od doba antike. U namirnicama se upotrebljava zbog svojeg antibakterijskog svojstva, kao stabilizator kiselosti i za sprječavanje stvaranja plijesni u kruhu. Također se upotrebljava u pivarskoj industriji. Na prirodan je način prisutna u tjelesnim tekućinama.

E261

Kalijev acetat

Potassium acetate

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalijev acetat je kalijeva sol octene kiseline koja je prisutna u većini voća. Acetati se upotrebljavaju kao konzervansi i puferi. Pronalazimo ih u pripremljenim umacima i kiselim krastavcima. Upotrebljavaju se i u proizvodnji penicilina.

E262

Natrijev acetat

Sodium acetate, Sodium hydrogen acetate

Konzervans

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Natrijev acetat može se dodati u hranu kao začin. Također se upotrebljava kao dodatak za poboljšanje okusa u mesu i mesnim proizvodima. Često se dodaje u čips.

E263

Kalcijev acetat

Calcium acetate

Konzervans

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalcijev acetat je regulator kiselosti. Upotrebljava se u proizvodnji octene kiseline (ocat), za regulaciju kiselosti namirnica tijekom obrade i kao sredstvo za zgušnjavanje u slasticama. Često se dodaje i u hranu za kućne ljubimce.

E264

Amonijev acetat

Ammonium acetate

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Amonijev acetat je amonijeva sol octene kiseline. Usporava i sprječava rast bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama. Upotrebljava se i kao pojačivač okusa. Može uzrokovati mučninu i povraćanje.

E265

Dehidrooctena kiselina

Dehydroacetic acid

Konzervans

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Dehidrooctena kiselina je pironski derivat koji se upotrebljava kao fungicid i baktericid. Također se upotrebljava kao konzervans u hrani. Često ga pronalazimo u pastama za zube.

E266

Natrijev dehidroacetat

Sodium dehydroacetate

Konzervans

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Natrijev dehidroacetat je natrijeva sol koja se često upotrebljava umjesto dehidrooctene kiseline zbog bolje topivosti u vodi. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E270

Mliječna kiselina

Lactic acid

Konzervans

U tijeku istraživanja.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Mliječna kiselina je prirodno prisutna u čovjekovom tijelu. Pojavljuje se i u kiselom mlijeku. Ima antioksidativna svojstva zahvaljujući kojima se često upotrebljava kao aditiv u namirnicama. Najčešći je kiseli sastojak fermentiranih mliječnih proizvoda.

E280

Propionska kiselina

Propionic acid

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Propionska kiselina je regulator kiselosti. Pojavljuje se u fermentiranim namirnicama. Obično se upotrebljava u proizvodima od brašna. Propionate povezujemo s glavoboljama i migrenama.

E281

Natrijev propionat

Sodium propionate

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Natrijev propionat je čest dodatak u proizvodima od brašna. Upotrebljava se kao inhibitor rasta plijesni i sredstvo za smanjenje udjela kvasca u kruhu. Povezujemo ga s nastankom migrena i glavobolja.

E282

Kalcijev propionat

Calcium propionate

Konzervans

U tijeku istraživanja.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalcijev propionat je čest sastojak u brašnu. Usporava rast plijesni. Riječ je o kalcijevoj soli propionske kiseline koja se također upotrebljava za regulaciju kiselosti u namirnicama.

E283

Kalijev propionat

Potassium propionate

Konzervans

U tijeku istraživanja.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalijev propionat dodaje se u proizvode od brašna jer se koristi za usporavanje rasta plijesni. Može uzrokovati glavobolju ili migrenu.

E284

Borna kiselina

Boric acid

Konzervans

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Borna kiselina je regulator kiselosti. Poznata je kao antiseptik koji se upotrebljava i u kremama i mastima. Konzumacija iste može biti štetna, pa čak i smrtonosna. Udisanje borne kiseline opasno je za zdravlje.

E285

Boraks

Sodium tetraborate (borax)

Konzervans

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Boraks je regulator kiselosti koji se u nekim državama koristi kao aditiv za namirnice. Hrani daje tvrdu, gumenu strukturu. Nadražuje oči i kožu. U slučaju konzumacije ugrožava zdravlje.

E290

Ugljikov dioksid

Carbon dioxide

Konzervans

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Ugljikov dioksid prirodno je prisutan u zraku. Proizvodi se prilikom sagorijevanja, fermentacije i razgradnje namirnica. Pronalazimo ga u gaziranim pićima, voćnim sokovima i vinu.

E296

Jabučna kiselina

Malic acid

Konzervans

U tijeku istraživanja.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Jabučna kiselina je regulator kiselosti i sredstvo za dodavanje arome. Ista se nalazi u jabukama, marelicama, breskvama, šljivama i drugom voću, kao i u nekom povrću. Za komercijalnu se uporabu dobiva sintetskim putem. Pronalazimo ju u bezalkoholnim pićima, gumama za žvakanje, želatinama i pudinzima.

E297

Fumarna kiselina

Fumaric acid

Konzervans

Neštetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Fumarna kiselina je prirodna kiselina koja je prisutna u brojnim vrstama voća i povrća. Dodaje se namirnicama kao regulator kiselosti i aromatično sredstvo. Pronalazimo je u kruhu, voćnim napicima, peradi, vinu i marmeladama.

E300

Askorbinska kiselina

Ascorbic acid (Vitamin C)

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Neštetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Askorbinsku kiselinu poznajemo i pod nazivom vitamin C. Upotrebljava se kao antioksidans u pivarskoj industriji jer produljuje rok trajanja, kao konzervans u mesnoj industriji, pojačivač okusa u pekarskoj proizvodnji i za sprječavanje dekolarizacije voća i sokova.

E301

Natrijev askorbat

Sodium ascorbate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Neštetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Natrijev askorbat je aditiv dobiven sintetskim putem. Riječ je o natrijevoj soli askorbinske kiselina koja se koristi kao antioksidans. Pronalazimo ga u smrznutim ribama, kobasicama, konzerviranom mesu i žitaricama za doručak.

E302

Kalcijev askorbat

Calcium ascorbate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kalcijev askorbat je antioksidans kojeg pronalazimo u mnogim prehrambenim proizvodima. Nastaje od vitamina C koji je prirodno prisutan u voću i povrću. Trebaju ga izbjegavati osobe koje su sklone pojavi bubrežnih kamenaca.

E303

Kalijev askorbat

Potassium ascorbate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalijev askorbat je kalijeva sol askorbinske kiseline. Djeluje kao konzervans i antoksidans. Pronalazimo ga u kondenziranom mlijeku, prerađenom siru, u sladoledima na mliječnoj bazi, u konzervama i žitaricama za doručak.

E304

Esteri askorbinske kiseline s masnim kiselinama: Askorbil-palmitat, askorbil-stearat

Fatty acid esters of ascorbic acid: Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Esteri askorbinske kiseline s masnim kiselinama nalaze se u mliječnim formulama za dojenčad, u pilećim kockama, salama i konzerviranoj dječjoj hrani. Izrađeni su na bazi vitamina C koji je ključan za zdrav rast.

E305

Askorbil stearat

Ascorbyl stearate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Askorbil stearat je ester dobiven od askorbinske kiseline i stearinske kiseline. Nuspojave uporabe aditiva nisu poznate.

E306

Ekstrakt bogat tokoferolom

Tocopherol-rich extract (natural)

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Neštetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Tokoferol je antioksidans koji poznajemo i pod imenom vitamin E. Komercijalno se dobiva od rižinih klica, sojinog ulja, pšeničnih klica i pamuka. Često ga pronalazimo u kombinaciji s E304.

E307

α-tokoferol (sintetički)

Alpha-tocopherol (synthetic)

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Neštetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

α-tokoferol (sintetički) je antioksidans koji se često dodaje u vitaminske dodatke i mesne proizvode. Dobivamo ga od vitamina E koji je od ključnog značaja za život crvenih krvnih stanica. Štiti ostale hranjive tvari u namirnicama od oksidacije.

E308

γ-tokoferol (sintetički)

Gamma-tocopherol (synthetic)

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Neštetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

γ-tokoferol (sintetički) je antioksidans dobiven sintetskim putem iz tokoferola. Upotrebljava se u ekološkoj proizvodnji namirnica. Pronalazimo ga u namirnicama kao što u žitarice, žumanjci, meso i mlijeko.

E309

δ-tokoferol (sintetički)

Delta-tocopherol (synthetic)

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Neštetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

δ-tokoferol (sintetički) je antioksidans koji se proizvodi od vitamina E. Često ga pronalazimo u margarinu i preljevima za salatu. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E310

Propil-galat

Propyl gallate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Propil-galat je antioksidans koji se upotrebljava za sprječavanje užeglosti u tvarima na uljnoj bazi. Može uzrokovati nadraženost želuca ili kože. Upotreba istog u hrani za dojenčad i malu djecu je zabranjena.

E311

Oktil-galat

Octyl gallate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Oktil-galat je ester oktanola i galne kiseline. Pronalazimo ga u uljima, margarinima i preljevima za salatu. Galna kiselina može uzrokovati nastanak ekcema, želučane tegobe i hiperaktivnost.

E312

Dodecil-galat

Dodecyl gallate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Dodecil-galat je umjetni antioksidans koji se proizvodi sintezom estera galne kiseline. Konzumacija dodecil-galata nije preporučljiva jer se u crijevima razgrađuje u galnu kiselinu koja uzrokuje nastanak ekcema i probavnih smetnji.

E313

Etil-galat

Ethyl gallate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Etil-galat je sintetični antioksidans koji se proizvodi kao ester. Bijele je ili svijetlo smeđe boje. Lagano je gorkog okusa. Sadrže ga namirnice bogate uljima ili mastima.

E314

Guaiac smola

Guaiac resin

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Guaiac smola je prirodni proizvod koji se dobiva od drveta, obično kuhanjem. Riječ je o prašku svijetlo sive boje. Dodaje se u hranu kao antioksidans.

E315

Eritorbinska kiselina (izoaskorbinska kiselina)

Erythorbic acid

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Neštetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Eritorbinska kiselina se dobiva od saharoze. Upotrebljava se kao antioksidans u prerađenim namirnicama. Pronalazimo ju u pićima na bazi mlijeka, konzerviranom povrću, žitaricama za doručak, zaslađivačima, octu i senfu.

E316

Natrijev eritorbat(natrijev izoaskorbat)

Sodium erythorbate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Natrijev eritorbat se proizvodi od šećera dobivenih iz različitih izvora, kao što su cikla, šećerna trska i kukuruz. Nuspojave uporabe nisu poznate. U kombinaciji s natrijevim nitritom E251 sprječava rast sojeva Bacillus cereus.

E318

Natrijev eritorbin

Sodium erythorbin

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Natrijev eritorbin je natrijeva sol eritorbinske kiseline. Dobiva se iz biljnih izvora. Upotrebljava se prije svega u mesnim proizvodima.

E319

Butilhidrokinon, tert-butilhidrokinon

Butylhydroxinon

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Butilhidrokinon je derivat nafte kojeg u namirnicama često pronalazimo u kombinaciji s E320. Stabilizira biljna ulja i masti životinjskog podrijetla. Nema poznatih nuspojava, no smatra se da pridonosi nastanku tumora.

E320

Butilirani hidroksianizol, tert-butilirani hidroksianizol

Butylated hydroxyanisole (BHA)

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Butilirani hidroksianizol je naftni derivat tj. sintetski dobiven aromatski organski spoj. Sprječava kvarenje hranjivih tvari zbog oksidacije u namirnicama. Pronalazimo ga u uljima, gumama za žvakanje, margarinima, orašastim plodovima i instant proizvodima od krumpira.

E321

Butilirani hidroksitoluen, tert-butilirani hidroksitoluen

Butylated hydroxytoluene (BHT)

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Butilirani hidroksitoluen je patentiran 1947. godine. Pronalazimo ga u biljnim uljima, mastima, margarinima, gaziranim pićima i sirnim namazima. EU je ograničila njegovu upotrebu zbog neželjenih nuspojava.

E322

Lecitin

Lecithins

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Lecitin je žuto-smeđa masna tvar koja je izolirana 1845. godine. Pronalazimo ga u soji, jajima, mlijeku, morskim plodovima i suncokretima. Upotrebljava se kao aditiv za namirnice i kao dodatak prehrani.

E322a

Lecitin (suncokretov)

Lecithin (sunflower)

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Neštetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Lecitin (suncokretov) je emulgator i stabilizator u mješavinama vode i ulja/masti. Može biti životinjskog podrijetla. Pronalazimo ga u brojnim životinjskim proizvodima kao što su slastice i pekarski proizvodi.

E323

Anoksomer

Anoxomer

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Anoksomer je neupijajući antioksidans koji se dobiva kondenzacijom različitih fenolnih spojeva s divinilbenzenom. Naše ga tijelo ne može probaviti.

E324

Etoksikvin

Ethoxyquin

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Etoksikvin je aromatski organski spoj. Riječ je o bezbojnoj tekućini jakog mirisa koja se koristi kao antioksidans. Pronalazimo ga u hrani za kućne ljubimce.

E325

Natrijev laktat

Sodium lactate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Natrijev laktat se proizvodi od mliječne kiseline. Upotrebljava se kao regulator kiselosti. Pronalazimo ga u konzerviranom povrću, pekarskim proizvodima i slasticama. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E326

Kalijev laktat

Potassium lactate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalijev laktat je kalijeva sol mliječne kiseline koja nastaje fermentacijom iz izvora šećera. Nastaje neutralizacijom mliječne kiseline. Upotrebljava se u mesu i mesnim proizvodima jer ima antimikrobni učinak.

E327

Kalcijev laktat

Calcium lactate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalcijev laktat je kalcijeva sol mliječne kiseline. Pronalazimo ga u konzerviranom voću i povrću jer zbog udjela pektina usporava dekolarizaciju. Također se nalazi u džemovima, želeima i marmeladama.

E328

Amonij laktat

Ammonium lactate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Amonij laktat je amonijeva sol mliječne kiseline. Čest je sastojak u losionima za kožu te se stoga često upotrebljava za liječenje suhe i osjetljive kože. Međutim, kožu čini osjetljivijom na sunčevu svjetlost.

E329

Magnezijev laktat

Magnesium lactate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Magnezijev laktat je magnezijeva sol mliječne kiseline. Djeluje kao konzervans, regulator kiselosti i antimikrobno sredstvo. Učinkovit je protiv bakterija, gljivica i kvasca.

E330

Limunska kiselina

Citric acid

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Limunska kiselina dobiva se od limuna te se nalazi i u drugim vrstama voća. Pronalazimo ju u sirutki, mastima za kuhanje, miješanom mljevenom mesu i drugim namirnicama. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E331

Natrijev citrat

Sodium citrates

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Natrijev citrat je natrijeva sol limunske kiseline. Često se upotrebljava u ekološkoj proizvodnji hrane. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E332

Kalijev citrat

Potassium citrates

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalijev citrat je kalijeva sol limunske kiseline. Upotrebljava se kao antioksidans i regulator kiselosti. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E333

Kalcij citrat

Calcium citrates

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalcij citrat je kalcijeva sol limunske kiseline. Upotrebljava se kao konzervans i pojačivač okusa. Pronalazimo ga i u dodacima prehrani koji sadrže kalcij.

E334

Vinska kiselina

Tartaric acid

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Vinska kiselina je biljna kiselina snažnog okusa. Riječ je o bezbojnoj tvari koja je topiva u vodi. Pronalazimo ju u slasticama, pićima, džemovima, konzervama i vinu.

E335

Natrijev tartarat

Sodium tartrate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Natrijev tartarat je prirodno sredstvo koje djeluje kao antioksidans i regulator kiselosti. Riječ je o natrijevoj soli vinske kiseline. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E336

Kalijev tartarat

Potassium tartrate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalijev tartarat je kalijeva sol vinske kiseline. Pronalazimo ga u pekarskim proizvodima, prašcima za pripremu pudinga, majonezi, margarinu i instant čajevima. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E337

Natrijev kalijev tartarat

Sodium potassium tartrate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Natrijev kalijev tartarat je natrijevo kalijeva sol vinske kiseline. Pronalazimo ga u koncentriranim juhama i umacima, začinima i bezalkoholnim osvježavajućim napitcima. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E338

Fosforna kiselina

Orthophosphoric acid

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Fosforna kiselina može u većim količinama onemogućiti apsorpciju kalcija, magnezija i željeza u tijelu. Velike količine fosfora mogu također uzrokovati hiperaktivnost kod djece.

E339

Natrijev fosfat

Sodium phosphates

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Neštetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Natrijev fosfat je mineralna sol. U prevelikim količinama može onemogućiti apsorpciju drugih minerala u tijelu. Često se upotrebljava u procesu bojenja tkanina.

E340

Kalijev fosfat

Potassium phosphates

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Neštetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kalijev fosfat je kalijeva sol fosforne kiseline. Može biti i životinjskog podrijetla. Preveliki unos može onemogućiti apsorpciju drugih minerala u tijelu.

E341

Kalcij fosfat

Calcium phosphates

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Neštetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kalcij fosfat je mineralna sol koja se često upotrebljava kao sredstvo za poliranje staklene opreme. Pronalazimo ga u kamenju i kostima.

E342

Amonijev fosfat

Ammonium phosphates

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Amonijev fosfat je amonijeva sol fosforne kiseline. Upotrebljava se slično kao i aditiv E338.

E343

Magnezijev fosfat

Magnesium phosphates

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

U tijeku istraživanja.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Magnezijev fosfat je mineral koji se također upotrebljava kao sredstvo protiv zgušnjavanja. Riječ je o magnezijevoj soli fosforne kiseline. Može biti životinjskog podrijetla.

E344

Lecitin citrat

Lecitin citrate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Lecitin citrat se upotrebljava kao konzervans. Sprječava kvarenje hrane. Također djeluje kao regulator kiselosti.

E345

Magnezijev citrat

Magnesium citrate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Magnezijev citrat je magnezijev pripravak u obliku soli s limunskom kiselinom u omjeru 1:1. Upotrebljava se kao laksativ i kao dodatak dodacima prehrani koji sadrže magnezij.

E349

Amonijev malat

Ammonium malate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Amonijev malat je amonijeva sol jabučne kiseline. Za komercijalnu upotrebu se upotrebljava sintetski dobiven spoj. Djeluje kao regulator kiselosti.

E350

Natrijev malat

Sodium malates

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Natrijev malat je natrijeva sol jabučne kiseline. Pronalazimo ga u džemu, želeu, marmeladi, preljevima za kolače i u drugim namirnicama. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E351

Kalijev malat

Potassium malates

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalijev malat je kalijeva sol jabučne kiseline. Često se dodaje u preljeve za slatkiše, instant čajeve i vode s okusom. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E352

Kalcijevi malati

Calcium malates

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalcijevi malati su prirodni antioksidansi. Upotrebljavaju se kao sredstva za regulaciju kiselosti. Riječ je o kalcijevim solima jabučne kiseline. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E353

Metavinska kiselina

Metatartaric acid

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Metavinska kiselina se često upotrebljava za stabiliziranje vina. Dobiva se od vinske kiseline. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E354

Kalcijev tartarat

Calcium tartrate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalcijev tartarat je prirodno sredstvo. Riječ je o kalcijevoj soli vinske kiseline. Često se dodaje u začine. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E355

Adipinska kiselina

Adipic acid

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Adipinska kiselina se nalazi u šećernoj repi. Za komercijalnu se uporabu dobiva sintetskim putem. Dodaje se proizvodima u prahu koji imaju vrlo dugačak rok trajanja.

E356

Natrijev adipat

Sodium adipate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Natrijev adipat je natrijeva sol adipinske kiseline. Često se upotrebljava kao zamjena za kuhinjsku sol. Slanog je okusa. Česta upotreba se ne preporuča.

E357

Kalijev adipat

Potassium adipate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kalijev adipat je kalijeva sol adipinske kiseline. Slanog je okusa. Česta upotreba se ne preporuča. Međutim, nuspojave u slučaju konzumacije nisu poznate.

E359

Amonijev adipat

Ammonium adipate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Amonijev adipat je amonijeva sol adipinske kiseline. Riječ je o prirodnoj organskoj kiselini koju pronalazimo u šećernoj repi i šećernoj trski. Aditiv se upotrebljava kao regulator kiselosti.

E363

Sukcinska (jantarna) kiselina

Succinic acid

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Sukcinska ili jantarna kiselina je na prirodan način prisutna u gljivama, fosilima i lišajevima. Komercijalno se dobiva od octene kiseline. Prevelike doze povezujemo sa želučanim tegobama. Njena je upotreba zabranjena u Australiji.

E365

Natrijev fumarat

Sodium fumarate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Natrijev fumarat je natrijeva sol fumarne kiseline. Upotrebljava se kao dodatak u prerađenim namirnicama. Bez mirisa je i topiv je u vodi.

E366

Kalijev fumarat

Potassium fumarate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalijev fumarat je kalijeva sol fumarne kiseline. Upotrebljava se kao regulator kiselosti. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E367

Kalcijev fumarat

Calcium fumarate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalcijev fumarat je kalcijeva sol fumarne kiseline. Upotrebljava se kao regulator kiselosti. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E368

Amonijev fumarat

Ammonium fumarate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Amonijev fumarat je amonijeva sol fumarne kiseline. Za više informacija pogledajte E297.

E370

1,4-heptonolakton

1,4-Heptonolactone

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

1,4-heptonolakton je gama lakton koji se dobiva od hidroksikarboksilne kiseline. Upotrebljava se kao regulator kiselosti i umjetna aromatska tvar.

E375

Nikotinska kiselina, niacin

Nicotinic acid, vitamin B3

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Nikotinska kiselina ili niacin nalaze se u povrću, mlijeku, jajima i mesu. U prekomjernim količinama može biti štetna za jetra. Također može uzrokovati gastritis ili upalu želuca. Uporaba u obliku aditiva za namirnice u EU nije dopuštena.

E380

Triamonijev citrat

Triammonium citrate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Triamonijev citrat je amonijeva sol limunske kiseline. Visoke doze mogu uzrokovati zakiseljenost organizma. Često se javljaju želučane tegobe te tegobe s gušteračom i jetrima.

E381

Amonijev željezov citrat

Ammoniumferrocitrate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Amonijev željezov citrat je amonijevo željezova sol limunske kiseline. Dobiva se od limunske kiseline. Često ga pronalazimo u proizvodima za mršavljenje.

E383

Kalcij gliceril fosfat

Calcium glycerylphosphate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalcij gliceril fosfat se upotrebljava kao mineralni dodatak. Također se upotrebljava kao regulator kiselosti u namirnicama. Pronalazimo ga u mliječnim proizvodima.

E384

Izopropil citrat

Isopropyl citrate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Izopropil citrat se proizvodi od limunske kiseline. Riječ je o viskoznom i bezbojnom sirupu koji je topiv u uljima. Upotrebljava se kao regulator kiselosti i antioksidans.

E385

Kalcijev dinatrijev etilendiamintetraacetat (kalcijev dinatrijev EDTA)

Calcium disodium ethylene
diamine tetra-acetate (Calcium
disodium EDTA)

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kalcijev dinatrijev EDTA je u nekim državama zabranjen. Može izazvati alergijske reakcije te djeluje citotoksično i genotoksično. Može imati negativan utjecaj na reproduktivni razvoj.

E386

Dinatrijev etilen diamin tetra-acetat

Disodium ethylene diamine tetraacetate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Dinatrijev etilen diamin tetra-acetat je poznat i kao EDTA. Riječ je o bezbojnoj tvari topivoj u vodi koja se upotrebljava kao antioksidans, konzervans i stabilizator.

E387

Oksistearin

Oxystearin

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Oksistearin je mješavina glicerida stearinskih i drugih masnih kiselina. Upotrebljava se kao inhibitor kristalizacije u biljnim uljima i preljevima za salate. Tijelo ga tretira kao mast.

E388

Tiodipropionska kiselina

Thiodipropionic acid

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Tiodipropionska kiselina je bijelo obojen kristalni prah. Značajnog je mirisa te topiva u vrućoj vodi, acetonu i alkoholu. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E389

Dilauril tiodipropionat

Dilauryl thyodipropionate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Dilauril tiodipropionat je bijelo obojen kristalni prah. Slatkog je mirisa i nije topiv u vodi. Topiv je u većini organskih otapala. Upotrebljava se u mastima i uljima.

E390

Distearil tiodipropionat

Distearyl thiodipropionate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Distearil tiodipropionat je bijeli kristalni prah značajnog slatkog mirisa. Upotrebljava se kao antioksidans koji sprječava oksidaciju masti i ulja.

E391

Fitinska kiselina

Phytic acid

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Nije dopuštena.

Fitinska kiselina se izolira iz biljaka koje svrstavamo u skupinu organskih fosfata. Pronalazimo je u pšeničnim mekinjama i sjemenkama lana. Upotrebljava se kao antioksidans u namirnicama i vinu.

E392

Ekstrakti ružmarina

Extracts of rosemary

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Ekstrakti ružmarina produljuju rok trajanja i toplinsku stabilnost ulja koja su sklona užeglosti. Mogu oslabiti apsorpciju željeza. Pojedinci koji pate od anemije moraju izbjegavati ovaj aditiv.

E399

Kalcijev laktobionat

Calcium lactobionate

Antioksidans/kiselina/mineralna sol

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalcijev laktobionat je kalcijeva sol laktobionske kiseline. Riječ je o sivo-bijelom prahu bez mirisa koji je topiv u vodi. Upotrebljava se kao antioksidans (sredstvo protiv oksidacije).

E400

Alginska kiselina

Alginic acid

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Alginska kiselina je sredstvo za zgušnjavanje. Riječ je o biljnoj smoli koju pronalazimo u marmeladama, želeima, džemovima, majonezi, bombonima i drugim namirnicama. Nuspojave nisu poznate.

E401

Natrijev alginat

Sodium alginate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Natrijev alginat je natrijeva sol alginske kiseline. Dobiva se od smeđih morskih algi. Upotrebljava se kao stabilizator u sladoledima, jogurtima, vrhnju i sirevima. Djeluje kao zgušnjivač i emulgator u pudinzima, marmeladama i konzerviranim proizvodima.

E402

Kalijev alginat

Potassium alginate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalijev alginat je kalijeva sol alginske kiseline. Upotrebljava se kao sredstvo za želiranje i zgušnjavanje. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E403

Amonijev alginat

Ammonium alginate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Amonijev alginat je sredstvo za zgušnjavanje i želiranje. Dobiva se od morske trave. U manjim količinama ne uzrokuje nikakve nuspojave.

E404

Kalcijev alginat

Calcium alginate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalcjev alginat je kalcijeva sol alginske kiseline. Dobiva se od morske trave. Pronalazimo ga prije svega u džemovima, marmeladama i želeima. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E405

Propilen glikol alginat

Propan-1,2-diol alginate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Propilen glikol alginat je umjetno sredstvo za zgušnjavanje. Dobiva se od nafte. Može onemogućiti apsorpciju minerala u tijelu. Redovita konzumacija se ne preporuča.

E406

Agar

Agar

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Agar se dobiva od morskih algi. U hrani se upotrebljava kao sredstvo za želiranje, iako je koagulacija vrlo krhka. Ne predstavlja rizik za zdravlje.

E407

Karagenan

Carrageenan

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Karagenan se dobiva od crvenih morskih algi. U prehrambenoj se industriji upotrebljava zbog želirajućih i zgušnjavajućih svojstava. Može uzrokovati nastanak čireva na probavnim organima.

E407a

Prerađena morska alga eucheuma

Processed eucheuma seaweed

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Prerađena morska alga eucheuma dobiva se ekstrakcijom pročišćene morske alge Eucheume. Po kemijskom je sastavu polisaharid. Upotrebu iste bolje je izbjegavati.

E408

Pekarski kvasac glikan

Bakers yeast glycan

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Pekarski kvasac glikan je aditiv prirodnog izvora koji se upotrebljava u pekarskoj industriji. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E409

Arabinogalaktan

Arabinogalactan

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Arabinogalaktan je prirodni polisaharid koji se dobiva od drva ariša. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje u namirnicama. Pronalazimo ga i u smrznutim ribama i senfu.

E410

Brašno sjemenki rogača (Karuba guma)

Locust bean gum (Carob gum)

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Brašno sjemenki rogača je bez mirisa i okusa. Nema energetsku vrijednost, no ima prehrambenu vrijednost. Djeluje kao vlakna koja olašavaju rad crijeva.

E411

Zobena guma

Oat gum

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Zobena guma je prirodni polisaharid koji se proizvodi od zobi. Upotrebljava se kao stabilizator i sredstvo za zgušnjavanje u namirnicama. Visoke koncentracije istog uzrokuju nadutost.

E412

Guar guma

Guar gumi

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Guar guma je učinkovito vezivo i stabilizator. Često se upotrebljava u pekarama i obradi mesa. Ima visoku hranjivu vrijednost. Može uzrokovati nadutost i proljev.

E413

Tragakant guma

Tragacanth

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Tragakant guma je u vodi topiva tvar koja nabubri i stvori snažan gel. Sastavni je dio tableta i losiona za njegu ruku. Pronalazimo je u preljevima za salatu, prerađenom siru, krem siru, svježem siru i sladoledu.

E414

Guma arabika

Acacia gum (gum arabic)

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Guma arabika je sredstvo za zgušnjavanje, stabiliztor i emulgator. Pronalazimo je u gumama za žvakanje, slatkišima, želeima, pivu i bezalkoholnim pićima. Kod nekih pojedinaca uzrokuje blagu alergijsku reakciju.

E415

Ksantan guma

Xanthan gum

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Ksantan guma je prirodni ugljikovodik proizveden fermentacijom glukoze s odgovarajućim mikroorganizmima. Ne sadrži gluten. Pronalazimo je u preljevima za salatu, stočnoj hrani i u industrijskim proizvodima.

E416

Karaja guma

Karaya gum

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Karaja guma je biljna guma koja se prvobitno upotrebljavala kao stabilizator u tučenom vrhnju. Produljuje rok trajanja kruha i poboljšava toleranciju tijesta na prekomjerno miješanje.

E417

Tara guma

Tara gum

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Tara guma je endosperma sjemenki tare. Sadrži oko 25 % galaktoze i djelomično je topiva u hladnoj vodi. U kombinaciji s ksantanom povećava želirajuća svojstva agara.

E418

Gelan guma

Gellan gum

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Gelan guma je prirodni polisaharid koji proizvodi bakterija Pseudomonas elodea od škroba. Nema poznatih nuspojava kada se upotrebljava u uobičajenim dozama. Visoke koncentracije uzrokuju napetost i nadutost.

E419

Ghatti guma

Gum ghatti

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Ghatti guma je prirodni polisaharid. Bijele je ili narančaste boje i nije u potpunosti topiva u vodi. Odlično je sredstvo za emulgiranje.

E420

Sorbitol

Sorbitol

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Sorbitol je sredstvo za zadržavanje vlage i emulgator. Dobiva se ekstrakcijom iz voća. Također se nalazi u smrznutim slasticama, džemovima, želeima i marmeladama.

E421

Manitol

Mannitol

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Manitol je sladilo koje se dobiva od više vrsta voća. Budući da ne povisuje razinu glukoze u krvi, mogu ga konzumirati i dijabetičari. Poznati su primjeri kada je manitol uzrokovao nastanak alergijske reakcije.

E422

Glicerol

Glycerol

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetičkog porijekla.

Dopuštena.

Glicerol je stabilizator te sredstvo za zadržavanje vlage i zgušnjavanje. Ne utječe na povećanje razine glukoze u krvi. U prehrambenoj se industriji upotrebljava kao premaz za mesne proizvode i sireve.

E423

Guma arabika modificirana oktenilsukcinskom kiselinom

Modified accacia gum

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Guma arabika modificirana oktenilsukcinskom kiselinom predstavlja štetan aditiv, zbog čega je upotrebu istog potrebno izbjegavati. Za više informacije provjerite aditiv E414.

E424

Kurdlan

Curdlan

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kurdlan je prirodni polisaharid. Također je bez okusa. Upotrebljava se za poboljšanje teksture obrađene hrane te kao sredstvo za zgušnjavanje i želiranje.

E425

Konjak guma

Konjac gum

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Konjak se dobiva od gomolja biljke koja potječe iz Azije. Često se upotrebljava u kombinaciji s E412 i E415. Veće količine konjaka mogu uzrokovati nadraženost želuca.

E426

Hemiceluloza iz soje

Soybean hemicellulose

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Hemiceluloza iz soje je stabilizator koji se dobiva iz soje pomoću vruće vode. Budući da je soja alergen, E426 može uzrokovati nastanak alergijske reakcije. Ostale nuspojave uporabe nisu poznate.

E427

Kasija guma

Cassia gum

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kasija guma se upotrebljava kao sredstvo za zgušnjavanje i želiranje. Upotrebljava se prije svega kao dodatak u hrani za kućne ljubimce.

E429

Peptoni

Peptones

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Peptoni su mješavina polipeptida, oligopeptida i aminokiselina. Dobivaju se upotrebom enzima ili kiselina. Pronalazimo ih prije svega u pićima.

E430

Polioksietilen (8) stearat

Polyoxyethylene (8) stearate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Polioksietilen (8) stearat je sintetički spoj dobiven od etilen-oksida i stearinske kiseline. Riječ je o emulgatoru kojeg pronalazimo u unaprijed pripremljenim umacima i kozmetičkim proizvodima.

E431

Polioksietilen (40) stearat

Polyoxyethylene (40) stearate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Polioksietilen (40) stearat je emulgator kojeg prije svega pronalazimo u kozmetičkim proizvodima. Pojavljuje se kao bijela, voskasta tvar. Sadrži stearinsku kiselinu.

E432

Polisorbat 20

Polyoxyethylene (20) sorbitan monolaurate (polysorbate 20)

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Polisorbat 20 se često upotrebljava u kombinaciji s drugim emulgatorima. Pronalazimo ga u mnogim namirnicama kao što su pekarski proizvodi,  a i u kozmetičkim pripravcima. Veće količine mogu uzrokovati napetost.

E433

Polisorbat 80

Polyoxyethylene (20) sorbitan monooleate (polysorbate 80)

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Polisorbat 80 se često upotrebljava za čišćenje eteričnih ulja i vitamina. Koristi se kao sredstvo za zgušnjavanje u pekarskim proizvodima. Pronalazimo ga i u kozmetičkim pripravcima.

E434

Polisorbat 40

Polyoxyethylene (20) sorbitan monopalmitate (polysorbate 40)

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Polisorbat 40 je sintetička tvar proizvedena od etilen-oksida, sorbitola i palmitinske kiseline koja je prirodno masna kiselina. Upotrebljava se kao sredstvo protiv pjenjenja. Pronalazimo ga u slasticama.

E435

Polisorbat 60

Polyoxyethylene (20) sorbitan monostearate (polysorbate 60)

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Polisorbat 60 pronalazimo u brojnim namirnicama i dodacima prehrani. Svrstavamo ga među emulgatore. Često se upotrebljava u kombinaciji s drugim emulgatorima.

E436

Polisorbat 65

Polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate (polysorbate 65)

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Polisorbat 60 se primarno upotrebljava kao emulgator. Možemo ga upotrijebiti i kao stabilizator i površinsko aktivno sredstvo. Pronalazimo ga u slasticama i smrznutim kremama.

E440

Pektini

Pectins

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

U tijeku istraživanja.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Pektini se nalaze u zrelom voću kao što su jabuke i šljive. Većinom se dobivaju od kore citrusa. Upotrebljavaju se kao sredstvo za želiranje, vezivo za vodu i stabilizator.

E440a

Pektin

Pectin

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Pektin je heteropolisaharid koji se dobiva iz ekstrakta jabuka i citrusa. Njegova je upotreba česta u farmaciji, a uz to se upotrebljava i u kozmetičkoj i prehrambenoj industriji.

E440b

Amidirani pektin

Amidated Pectin

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Amidirani pektin je aditiv koji se dobiva od običnog pektina upotrebom amonijaka. Riječ je o bijelo obojenom prahu koji je topiv u vodi. Upotrebljava se prije svega u proizvodnji marmelade.

E441

Želatina

Gelatine

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Želatina je bezbojna tvar životinjskog podrijetla. Upotrebljava se kao sredstvo za želiranje u hrani, farmaceutskim lijekovima, vitaminskim kapsulama i u kozmetičkoj industriji. Sastojak je gumenih slatkiša.

E442

Amonijevi fosfatidi

Ammonium phosphatides

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Amonijevi fosfatidi su emulgatori koji smanjuju površinsku napetost vode. Pronalazimo ih u proizvodima od kakaa i čokolade. Mogu biti životinjskog ili biljnog podrijetla.

E443

Bromirano biljno ulje

Brominated vegetable oil

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Bromirano biljno ulje se upotrebljava kao emulgator koji pomaže održati prirodne i umjetne arome citrusa. Možemo ga pronaći i u pasteriziranim proizvodima.

E444

Saharoza-acetat-izobutirat

Sucrose acetate isobutyrate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Saharoza-acetat-izobutirat je sintetički spoj koji se dobiva od šećerne trske. Upotrebljava se u pićima, a možemo ga pronaći i u kozmetičkim proizvodima. Čest je sastojak proizvoda  za njegu kose.

E445

Glicerolni esteri iz smola drveta

Glycerol esters of wood rosin

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeni.

Dopuštena.

Glicerolni esteri iz smole drveta dobiveni su ekstrakcijom otapala iz čistog drveta. Visoke vrijednosti mogu uzrokovati promjene na jetrima. Vrlo visoke doze mogu biti smrtonosne.

E446

Sukcistearin

Succistearin

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Sukcistearin se upotrebljava kao emulgator. Pronalazimo ga u pekarskim proizvodima. Nalazi se i u pićima proizvedenim na bazi mlijeka, u obrađenim sirevima i masnim namazima.

E450

Difosfati

Diphosphates

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Difosfati mogu u većim količinama otežati apsorpciju kalcija, magnezija i željeza u organizmu. Također može doći do smanjenja gustoće kostiju i osteoporoze. Povezujemo ih s hiperaktivnošću kod djece.

E451

Trifosfati

Triphosphates

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Trifosfati su umjetna sredstva za regulaciju kiselosti. Dobivaju se sintezom iz fosforne kiseline (kao natrijeve i kalijeve soli). Konzumacija istih se ne preporuča.

E452

Polifosfati

Polyphosphates

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Polifosfati se upotrebljavaju na jednak način kao i trifosfati. Također se dobivaju na jednak način kao i trifosfati. Dijelimo ih na natrijeve, kalijeve, kalcijeve i kalcijevo-natrijeve polifosfate.

E459

Beta-ciklodekstrin

Beta-cyclodextrine

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Beta-ciklodekstrin je oligosaharid koji se dobiva postupkom fermentacije iz škroba. Često se upotrebljava u prehrambenoj industriji. Iz tijela se izlučuje u prvobitnom obliku te nema poznatih nuspojava.

E460

Celuloza

Cellulose

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Celuloza je prirodno sredstvo protiv zgušnjavanja. U većini slučajeva obrađena je od drvene celuloze. Često se nalazi u ljekovitim pripravcima (mikrokristalična celuloza u tabletama).

E461

Metil celuloza

Methyl cellulose

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Metil celuloza se često dodaje u šampone za kosu, paste za zube i tekuće sapune. Njezina je svrha stvaranje željene gustoće sredstva. U prehrambenoj industriji često se dodaje steriliziranim i pasteriziranim namirnicama.

E462

Etil celuloza

Ethyl cellulose

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Etil celuloza proizvodi se sintezom od prirodne celuloze. Njezine su uloge zgušnjavanje, emulgiranje i stabiliziranje. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E463

Hidroksipropilirana celuloza

Hydroxy propyl cellulose

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Hidroksipropilirana celuloza prisutna je u steriliziranim i pasteriziranim namirnicama s niskim udjelom masti. Upotrebljava se kao laksativ i dodatak duhanskim proizvodima. U kozmetici se upotrebljava kao vezivno sredstvo.

E464

Hidroksipropilmetilceluloza, hipromeloza

Hydroxy propyl methyl cellulose

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Hidroksipropilmetilceluloza, hipromeloza je spoj koji se dobiva od celuloze. Pronalazimo je u steriliziranim i pasteriziranim namirnicama, pekarskim proizvodima i proizvodima sa smanjenim udjelom masti.

E465

Etilmetilirana celuloza

Ethyl methyl cellulose

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Etilmetilirana celuloza je sredstvo za zgušnjavanje, emulgator i prehrambeno vlakno. Pronalazimo je u brojnim namirnicama kao što su sladoled, namazi, žitarice za doručak, pekarski proizvodi td. U velikim dozama uzrokuje probavne smetnje.

E466

Karboksimetilirana celuloza

Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Karboksimetilirana celuloza se često nalazi u sladoledu. Sastavni je dio zubnih pasta, laksativa, dijetetskih tableta, boja na vodnoj bazi, deterdženata i drugih proizvoda. Možemo je pronaći i u instant tjesteninama i umacima.

E467

Etilhidroksietil celuloza

Ethyl hydroxyethyl cellulose

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Etilhidroksietil celuloza je vezivno sredstvo i sredstvo za zgušnjavanje, a može se upotrebljavati i kao emulgator. Pronalazimo je u duhanu i deterdžentima. Njezina upotreba u obliku aditiva u namirnicama je zabranjena.

E468

Umrežena natrijeva metilirana celuloza

Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

U tijeku istraživanja.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Umrežena natrijeva metilirana celuloza je polisaharid koji se upotrebljava kao emulgator u hrani. Pronalazimo je u pasteriziranim proizvodima, sladoledima, sirevima, mliječnim proizvodima, namazima i žitaricama za doručak.

E469

Enzimatski hidrolizirana karboksimetilirana celuloza

Enzymically hydrolysed carboxy methyl cellulose

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Enzimatski hidrolizirana karboksimetilirana celuloza najprije se upotrebljavala kao stabilizator, a danas se upotrebljava i kao sredstvo za zgušnjavanje. Sprječava razgradnju emulzija u hrani. Pronalazimo je u bezalkoholnim pićima, vrhnju, sirevima, slasticama na bazi mlijeka i u kavi.

E470

Soli masnih kiselina

Salts of fatty acids

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Soli masnih kiselina upotrebljavaju se kao emulgatori tj. sredstva protiv zgušnjavanja. Mogu biti i životinjskog podrijetla. Podatak je prije svega važan za vegetarijance.

E470a

Natrijeve, kalijeve i kalcijeve soli masnih kiselina

Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Natrijeve, kalijeve i kalcijeve soli masnih kiselina prirodni su sastojci masti i ulja. Većinom su biljnog izvora, no mogu biti i životinjskog. U većim količinama mogu ometati rad crijeva.

E470b

Magnezijeve soli masnih kiselina

Magnesium salts of fatty acids

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Magnezijeve soli masnih kiselina mogu biti biljnog izvora ili pak se proizvoditi upotrebom životinjskih masti. Pronalazimo ih u kolačima i čipsu. Često se nalaze i u kozmetičkim proizvodima.

E471

Mono- i digliceridi masnih kiselina

Mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Mono- i digliceridi masnih kiselina proizvedeni su od glicerina. Mogu biti genetski izmijenjeni. Pronalazimo ih u mješavinama za pripremu vruće čokolade, čipsevima, niskokaloričnom vrhnju i pudinzima.

E472a

 Acetatni esteri mono- i diglicerida masnih kiselina

Acetic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

 Acetatni esteri mono- i diglicerida masnih kiselina poboljšavaju zračna svojstva recepata s visokim udjelom masti. Upotrebljavaju se kao premazi za mesne proizvode, orašaste plodove i voće. Poboljšavaju izgled namirnica i produljuju rok trajanja.

E472b

Laktatni esteri mono- i diglicerida masnih kiselina

Lactic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Laktatni esteri mono- i diglicerida masnih kiselina često se upotrebljavaju kao dodatak namirnicama s visokim udjelom masti. Pronalazimo ih u maslacu od kikirikija, sladoledu, tjestenini, rezancima i proizvodima od krumpira.

E472c

Citratni esteri mono- i diglicerida masnih kiselina

Citric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Citratni esteri mono- i diglicerida masnih kiselina upotrebljavaju se kao emulgatori. U brojnim se primjerima upotrebljavaju kao zamjena za lecitin. Upotreba istih u formulama za dojenčad je dopuštena.

E472d

Esteri vinske kiseline mono- i diglicerida masnih kiselina

Tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Esteri vinske kiseline mono- i diglicerida masnih kiselina dobiveni su od octene, mliječne, vinske i limunske kiseline. Masne kiseline su većinom biljnog izvora, no mogu biti i životinjskog.

E472e

Mono– i diacetil esteri vinske kiseline mono- i diglicerida masnih kiselina

Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Mono– i diacetil esteri vinske kiseline mono- i diglicerida masnih kiselina su emulgatori koji se često upotrebljavaju pri pečenju. Pronalazimo ih u kruhu (prije svega od riže), keksima i preljevima za salatu. Upotrebljavaju se za jačanje tijesta.

E472f

Smjesa estera vinske i octene kiseline mono- i diglicerida masnih kiselina

Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Smjesa estera vinske i octene kiseline mono- i diglicerida masnih kiselina sastoji se od estera glicerola s masnim kiselinama životinjskih masti te octene i vinske kiseline. Može sadržavati manje količine slobodnog glicerola. Pronalazimo je u prerađenom kruhu.

E472g

Sukcinilirani monogliceridi

Succinylated monoglycerides

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Sukcinilirani monogliceridi su mješavina estera jantarne kiseline mono- i diglicerida dobivenih sukcinilacijom proizvoda.

E473

Saharozni esteri masnih kiselina

Sucrose esters of fatty acids

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Saharozni esteri masnih kiselina proizvedeni su od glicerola i prirodnih masnih kiselina. Većinom su biljnog podrijetla. Pronalazimo ih u margarinima, majonezama, juhama i mliječnim desertima. Također se upotrebljavaju kao premazi za voće.

E474

Saharozni gliceridi

Sucroglycerides

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Saharozni gliceridi često se nalaze u napitcima na bazi mlijeka i u mliječnim proizvodima. Djeluju kao emulgator, stabilizator i sredstvo za zgušnjavanje. Dodani su i u alkoholna pića.

E475

Poliglicerolni esteri masnih kiselina

Polyglycerol esters of fatty acids

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Poliglicerolni esteri masnih kiselina kombinacija su poliglicerola i prirodnih masti. Često se dodaju u lijekove. Zbog viskoznosti se mogu miješati s biljnim uljima.

E476

Poliglicerol - poliricinoleat

Polyglycerol polyricinoleate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Poliglicerol - poliricinoleat često se upotrebljava u kombinaciji s lecitinom. Vegetarijanci moraju uzeti u obzir činjenicu da E476 često sadrži i životinjske masti. Upotrebljava se za poboljšanje svojstva protoka tekuće čokolade.

E476

Propilenglikolni esteri masnih kiselina

Propane-1,2-diol esters of fatty acids, propylene glycol esters of fatty acids

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Propilenglikolni esteri masnih kiselina kombinacija su propandiola i prirodnih masti. Većinom su biljnog podrijetla. Upotrebljavaju se u pripremi pekarskih proizvoda.

E478

Laktilizirani esteri masne kiseline glicerola i propana-1

Lactylated fatty acid esters of glycerol and propane-1

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Laktilizirani esteri masne kiseline glicerola i propana-1 obično su biljnog podrijetla, no mogu biti i životinjskog. Upotrebljavaju se u pekarskim proizvodima.

E479b

Termooksidirano sojino ulje s monogliceridima i digliceridima masnih kiselina

Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Termooksidirano sojino ulje s monogliceridima i digliceridima masnih kiselina pronalazimo u margarinu i uljima za prženje. Može uzrokovati promjene na jetrima i štitnjači. Može biti genetski izmijenjeno.

E480

Dioktil-natrijev sulfosukcinat

Dioctyl sodium sulphosuccinate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Dioktil-natrijev sulfosukcinat je bijela, voskasta čvrsta tvar koja je topiva u mnogim tekućinama te se upotrebljava kao emulgator.

E481

Natrijev stearoil-2-laktilat

Sodium stearoyl-2-lactylate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Natrijev stearoil-2-laktilat nalazi se u kvascu proizvedenom u pekarama. Pronalazimo ga u kruhu i brojnim drugim proizvodima kao što su palačinke, vafli, žitarice i tjestenine.

E482

Kalcijev stearoil-2-laktilat

Calcium stearoyl-2-lactylate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalcijev stearoil-2-laktilat pronalazimo u dehidriranom krumpiru (pripravak za pire). Siguran je i za pojedince koji ne podnose mlijeko. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E483

Stearil-tartarat

Stearyl tartrate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Stearil-tartarat se sudeći po studijama obavljenim na životinjama loše apsorbira u tijelu. Ne taloži se u tkivima. Upotreba istog zabranjena je u Australiji jer postoje sumnje da uzrokuje rak.

E484

Stearil-citrat

Stearyl citrate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Stearil-citrat dobiva se od biljne ili životinjske masti. Kremasta je i masna tvar koja se upotrebljava kao emulgator. Pronalazimo ga i u mješavinama za pečenje torti.

E485

Natrijev stearoil-fumarat

Sodium stearoyl fumarate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Natrijev stearoil-fumarat je organski spoj koji nastaje kombinacijom stearinske kiseline i fumarne kiseline s natrijevim hidroksidom. Upotrebljava se kao emulgator.

E486

Kalcijev stearoil-fumarat

Calcium stearoyl fumarate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalcijev stearoil-fumarat je organski spoj kojeg prepoznajemo kao prah bijele ili lagano žute boje. Upotrebljava se kao emulgator i sredstvo za obradu brašna.

E487

Natrij lauril sulfat

Sodium laurylsulphate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Natrij lauril sulfat je površinski aktivna tvar kremaste boje. Riječ je o gustoj tekućini koja se upotrebljava kao emulgator. Pronalazimo ju u sladoledu.

E488

Etoksilirani mono-i digliceridi

Ethoxylated Mono-and Di-Glycerides

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Etoksilirani mono-i digliceridi su površinski aktivne tvari koje su topive u mastima te se koriste kao emulgatori. Pronalazimo ih u brojnim proizvodima.

E489

Metil glukozid, ester kokosovog ulja

Methyl-glucoside-coconut oil ester

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Metil glukozid, ester kokosovog ulja organski je spoj koji se dobiva od kokosovog ulja. Upotrebljava se kao deterdžent, emulgator i aromatična tvar u namirnicama.

E490

Propan-1,2-diol

Propane-1,2-diol

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Propan-1,2-diol je organski spoj kojeg prepoznajemo kao viskoznu tekućinu bez okusa. Ima antimikrobna svojstva.

E491

 Sorbitan-monostearat

Sorbitan monostearate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Neštetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Sorbitan-monostearat topiv je u većini organskih otapala. Upotrebljavaju se u finim pekarskim proizvodima. Može djelovati nadražujuće, dok ostale nuspojave nisu poznate.

E492

Sorbitan-tristearat

Sorbitan tristearate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Sorbitan-tristearat pronalazimo u pekarskim proizvodima, preljevima i premazima. Čest je sastojak u gumama za žvakanje i čokoladi. Nalazi se u keksima Sara proizvođača Kraš i išlerima s eurokremom.

E493

Sorbitan-monolaurat

Sorbitan monolaurate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Sorbitan-monolaurat se upotrebljava za mijenjanje kristalizacije masti. Pronalazimo ga u pekarskim proizvodima, preljevima i premazima. Čest je dodatak u voćnim i biljnim koncentratima.

E494

Sorbitan-monooleat

Sorbitan monooleate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Sorbitan-monooleat je lipofilno površinsko aktivno sredstvo. Upotrebljava se kao emulgator u kombinaciji s polisorbatima. Pronalazimo ga u gumama za žvakanje, koncentriranim tekućim čajevima i emulgiranim umacima.

E495

Sorbitan-monopalmitat

Sorbitan monopalmitate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Sorbitan-monopalmitat je polisorbat koji se upotrebljava kao emulgator. Pronalazimo ga u pekarskim proizvodima i premazima kao što su marmelade. Stavlja se i u bjelančevine koje se dodaju u napitke.

E496

Sorbitan-trioleat

Sorbitan trioleate

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Sorbitan-trioleat se upotrebljava kao aditiv u prerađenim sirevima, masnim namazima, slasticama, obrađenom voću, osušenom povrću i drugim proizvodima.

E497

Polimeri polioksipropilen-polioksietilena

Polyoxypropylene-polyoxyethylene polymers

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Polimeri polioksipropilen-polioksietilena neionske su površinsko aktivne tvari koje se upotrebljavaju kao emulgatori, sredstva za zgušnjavanje, sredstva za želiranje i stabilizatori u namirnicama.

E498

Djelomični poliglicerolni esteri polikondenziranih masnih kiselina ricinusovog ulja

Partial polyglycerol esters of polycondensed fatty acids of castor oil

Emulgator/stabilizator/sredstvo za zgušnjavanje

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Djelomični poliglicerolni esteri polikondenziranih masnih kiselina ricinusovog ulja kombinacija su poliglicerola i ricinusovog ulja. Upotrebljavaju se kao emulgatori u čokoladi, a uz to se dodaju i u preljeve za salatu.

E500

Natrijev karbonat

Sodium carbonate:

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Natrijev karbonat je natrijeva sol ugljične kiseline. Poznajemo ga i pod imenom soda za pranje. Upotrebljava se u proizvodnji piva, bezalkoholnih pića, gaziranih pića i rezanca.

E501

Kalijev karbonat

Potassium carbonate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalijev karbonat upotrebljava se u pekarskim proizvodima, bezalkoholnim pićima, kakau, medu i vinu. Komercijalno se dobiva elektrolizom kalijevog klorida. Regulator je kiselosti.

E503

Amonijev karbonat

Ammonium carbonates

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Amonijev karbonat je poznat i kao pekarski amonijak. Za komercijalnu se upotrebu proizvodi zagrijavanjem mješavine amonijevog klorida i krede. Pronalazimo ga u siru, želeu, konzerviranom voću i povrću.

E504

Magnezijev karbonat

Magnesium carbonate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Magnezijev karbonat je prirodni materijal koji se za komercijalnu upotrebu dobiva sintetskim putem. Pronalazimo ga u brašnu, kruhu i drugim pekarskim proizvodima. U visokim dozama djeluje kao laksativ.

E505

Željezov karbonat

Ferrous carbonate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Željezov karbonat je smeđi ili crvenkasti prah koji se upotrebljava za jačanje namirnica koje sadrže željezo te kao regulator kiselosti.

E507

Klorovodična kiselina

Hydrochloric acid

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Klorovodična kiselina se dobiva dodavanjem plinovitog vodikovog klorida u vodu. Riječ je o vrlo nagrizajućoj i snažnoj mineralnoj kiselini. U prirodnom se obliku nalazi u želucu, stoga ju poznajemo i pod nazivom želučana kiselina.

E508

Kalijev klorid

Potassium chloride

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Štetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalijev klorid je prirodna mineralna sol sastavljena od klora i kalija. Komercijalno se proizvodi od slane vode. U velikim je dozama otrovan jer može uzrokovati zastoj srca.

E509

Kalcijev klorid

Calcium chloride

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalcijev klorid se može proizvesti od vapnenca ili morske i kamene soli. Upotrebljava se kao elektrolit u sportskim napitcima te često i kao konzervans u namirnicama. Pronalazimo ga i u obrađenim sirevima.

E510

Amonijev klorid

Ammonium chloride, ammonia solution

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Amonijev klorid je prirodna mineralna sol. Upotrebljava se kao regulator kiselosti i za dodavanje okusa namirnicama. Pronalazimo ga u pivu i namirnicama s niskim udjelom soli.

E511

Magnezijev klorid

Magnesium chloride

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Magnezijev klorid je prirodna mineralna sol. Komercijalno se proizvodi od morske vode. Upotrebljava se kao stabilizator i sredstvo za zadržavanje boje u namirnicama. Može djelovati kao laksativ.

E512

Kositrov(II)klorid

Stannous chloride

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kositrov(II)klorid proizveden je od kalcijevog klorida. Upotrebljava se kao redukcijsko sredstvo i sredstvo za zadržavanje boje u namirnicama. Pronalazimo ga u juhama, želeima, sladoledima, vrhnju, mlijeku, jogurtu i laksativima.

E513

Sumporna kiselina

Sulfuric acid

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Sumporna kiselina je prirodna i snažna mineralna kiselina. Komercijalno se dobiva oksidacijom sumporovog dioksida u prisustvu vode. Upotrebljava se kao regulator kiselosti u prehrambenoj industriji. Pronalazimo je u pivu.

E514

Natrijevi sulfati

Sodium sulfates:

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Natrijevi sulfati su natrijeve soli sumpore kiseline, snažne prirodne mineralne kiseline. Upotrebljavaju se kao sredstva protiv zgušnjavanja u namirnicama. Pronalazimo ih u pekarskim proizvodima i u slastičarskoj industriji.

E515

Kalijevi sulfati

Potassium sulfates:

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalijevi sulfati su mineralne tvari koje su rijetke u prirodi. Komercijalno se proizvode miješanjem kalijevog klorida sumpornom kiselinom. Upotrebljavaju se kao regulator kiselosti u pivarskoj industriji.

E516

Kalcijev sulfat

Calcium sulfate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalcijev sulfat je čvrsta bijela tvar koja se nalazi i u gipsu. Upotrebljava se kao hranjiva tvar za kvasac u kruhu i kao dodatak kalcija. Pronalazimo ga u mesu, žitaricama i povrću.

E517

Amonijev sulfat

Ammonium sulfate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Amonijev sulfat je anorganski kemijski spoj. Prepoznajemo ga kao sitne granule koje su topive u vodi. Pronalazimo ga u kruhu, pivu i bjelančevinama.

E518

Magnezijev sulfat

Magnesium sulfate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Magnezijev sulfat je kemijski spoj kojeg prepoznajemo kao bijelu kristalnu čvrstu tvar. Poznajemo ga kao Epsom sol. Upotrebljava se u medicinske svrhe. Može se upotrebljavati i kao dodatak prehrani.

E519

Bakrov sulfat

Copper sulfate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Nije dopuštena.

Bakrov sulfat je mineralna sol koja se prirodno nalazi u mesu, žitaricama i povrću. Upotrebljava se u poljoprivredi i stočarstvu. Može se upotrebljavati i kao mineralni dodatak u početnim formulama za dojenčad.

E520

Aluminijev sulfat

Aluminium sulfate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Aluminijev sulfat se upotrebljava za čišćenje pitke vode i uređaja za čišćenje te kao regulator kiselosti u nekim namirnicama. Pronalazimo ga u morskim algama, brašnu i škrobu. Usporava apsorpciju vitamina B.

E521

Aluminijev natrijev sulfat

Aluminium sodium sulfate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Aluminijev natrijev sulfat dobiva se od aluminijevog sulfata. Upotrebljava se kao regulator kiselosti i sredstvo za izbjeljivanje u namirnicama. Pronalazimo ga u proizvodima s kakaom, kiselom vrhnju, konzerviranom povrću i džemovima. Usporava apsorpciju vitamina B.

E522

Aluminijev kalijev sulfat

Aluminium potassium sulfate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Aluminijev kalijev sulfat se upotrebljava kao regulator kiselosti u namirnicama. Pronalazimo ga u prašku za pečenje. Usporava apsorpciju vitamina B u tijelu. U visokim udjelima može utjecati na normalan rad jetara.

E523

Aluminijev amonijev sulfat

Aluminium ammonium sulfate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Aluminijev amonijev sulfat dobiva se reakcijom amonijevog sulfata s aluminijevim sulfatom. Pronalazimo ga u kiselom povrću, morskim algama, slasticama na osnovi jaja i u drugim namirnicama. Može utjecati na rad jetara.

E524

Natrijev hidroksid

Sodium hydroxide

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Natrijev hidroksid je bijela, čvrsta tvar koja se u prehrambenoj industriji upotrebljava kao regulator kiselosti. Pronalazimo ga u proizvodima od kakaa, kiselom vrhnju, džemovima, želeima i konzerviranom voću.

E525

Kalijev hidroksid

Potassium hydroxide

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kalijev hidroksid je čvrsta, bijela tvar koja se komercijalno dobiva elektrolizom kalijevog klorida. Snažna je lužina koja se upotrebljava kao regulator kiselosti u namirnicama. Pronalazimo ga u sirevima.

E526

Kalcijev hidroksid

Calcium hydroxide

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalcijev hidroksid je bijeli prah ili bezbojna tekućina. Snažna je lužina koja se upotrebljava kao regulator kiselosti u namirnicama. Upotrebljavaju se u pekarskim proizvodima i proizvodima od kakaa.

E527

Amonijev hidroksid

Ammonium hydroxide

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Amonijev hidroksid je otopina amonijaka u vodi. Snažna je lužina koja se u namirnicama upotrebljava kao regulator kiselosti. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E528

Magnezijev hidroksid

Magnesium hydroxide

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Magnezijev hidroksid je anorganski spoj kojeg prepoznajemo kao bijelo obojeni čvrsti prah. Bez mirisa je i nije topiv u vodi. Upotrebljava se kao regulator kiselosti.

E529

Kalcijev oksid

Calcium oxid

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalcijev oksid je regulator kiselosti u nekim namirnicama. Pronalazimo ga u konzerviranim mesnim proizvodima, dječjoj hrani na bazi žitarica, piću na bazi mlijeka, voćnim sokovima i dodacima prehrani.

E530

Magnezijev oksid

Magnesium oxide

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Magnezijev oksid se upotrebljava kao regulator kiselosti u namirnicama. Često se upotrebljava i kao vitaminski dodatak. Pronalazimo ga u pekarskim proizvodima, mliječnim proizvodima i konzerviranom grašku. U visokim dozama djeluje kao laksativ.

E535

Natrijev ferocijanid

Sodium ferrocyanide

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Natrijev ferocijanid se upotrebljava kao sredstvo protiv zgušnjavanja. Snažne je žute boje. Upotreba istog ograničena je na do 25 mg/kg tjelesne mase.

E536

Kalijev ferocijanid

Potassium ferrocyanide

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

U tijeku istraživanja.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kalijev ferocijanid se upotrebljava kao sredstvo protiv zgušnjavanja. Plave je boje. Upotrebljava se u vinu sa svrhom uklanjanja bakra iz grožđa. Promjenjiv dnevni unos iznosi do 25 mg/kg tjelesne težine.

E537

Željezov heksacianomanganat

Ferrous hexacyanomanganate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Željezov heksacianomanganat se upotrebljava kao aditiv za namirnice u obliku sredstva protiv zgušnjavanja. Upotrebljava se u šećernom prahu.

E538

Kalcijev ferocijanid

Calcium ferrocyanide

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Kalcijev ferocijanid je žute boje. Upotrebljava se kao sredstvo protiv zgušnjavanja. Promjenjiv dnevni unos iznosi do 25 mg/kg tjelesne težine.

E539

Natrijev tiosulfat

Sodium thiosulphate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Natrijev tiosulfat se proizvodi od tekućih otpadnih produkata natrijevog sulfida. Pronađen je u krumpiru i proizvodima od krumpira. Ima mnoge neželjene nuspojave.

E540

Dikalcijev difosfat

Dicalcium diphosphate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Dikalcijev difosfat je mineralna sol koja se upotrebljava kao stabilizator, regulator kiselosti i emulgator. Upotrebljava se u brojnim proizvodima, između ostalog i u sojinom mlijeku.

E541

Aluminijev natrijev fosfat

Sodium aluminium phosphate, acidic

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Aluminijev natrijev fosfat dobiva se od aluminija, fosforne kiseline i natrijevog hidroksida. Može umanjiti apsorpciju kalcija i fosfora u tijelu. Promjenjiv dnevni unos iznosi do 0, 6mg/kg tjelesne težine.

E542

Fosfati dobiveni iz kostiju

Bone phosphate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Fosfati dobiveni iz kostiju prirodan su spoj koji se dobiva iz ostataka kostiju. Upotrebljavaju se kao izvor fosfora u vitaminskim dodacima. Nalaze se i u obliku punila u tabletama.

E543

Kalcij-natrijev polifosfat

Calcium sodium polyphosphate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalcij-natrijev polifosfat je heterogena smjesa kalcija i natrijevih soli polifosfornih kiselina. Nije topiv u vodi, no topiv je u kiselom mediju. Nalazi se u sojinom mlijeku, paštetama, prerađenim mesnim proizvodima, sladoledima i pivu.

E544

Kalcijev polifosfat

Calcium polyphosphate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalcijev polifosfat je heterogena smjesa kalcijevih soli polifosfornih kiselina. Bez mirisa je, nije topiv u vodi, no topiv je u kiselom mediju. Nalazi se u sojinom mlijeku, pašteti, pivu i drugim proizvodima.

E545

Amonijev polifosfat

Ammonium polyphosphate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Amonijev polifosfat je anorganska sol polifosforne kiseline i amonijaka. Nije topiv u vodi, no topiv je u kiselom mediju. Pronalazimo ga u eteričnim uljima, slasticama i mješavinama za pripremu pudinga.

E550

Natrijev silikat

Sodium silicates

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Natrijev silikat je bezbojni spoj ili spoj bijele boje. U prošlosti se upotrebljavao kao sredstvo za održavanje jaja. Jaja su time mogla zadržati svježinu do pet mjeseci.

E551

Silicijev dioksid

Silicon dioxide

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Silicijev dioksid je najbogatiji mineral u zemljinoj kori. Upotrebljava se kao sredstvo protiv zgušnjavanja i kao vitaminski dodatak. Pronalazimo ga u pivu i slasticama.

E552

Kalcijev silikat

Calcium silicate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalcijev silikat je kemijski spoj koji nastaje reakcijom kalcijevog oksida i silicijevog dioksida. Prepoznajemo ga kao bijeli prah koji se upotrebljava kao sredstvo protiv zgušnjavanja.

E553a

Magnezijev silikat

Magnesium silicate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Magnezijev silikat je proizveden od magnezijevog sulfata i natrijevog silikata. Upotrebljava se u brojnim suhim proizvodima. Najčešće se upotrebljava u kozmetičkoj industriji.

E553b

Talk

Talc

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti

Štetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Talk je spoj koji nastaje od silikatnih soli magnezija. Jedan je od najsnažnijih zemljanih minerala. Upotrebljava se kao sredstvo protiv zgušnjavanja u namirnicama. Pronalazimo ga i u lijekovima.

E554

Aluminijev natrijev silikat

Sodium aluminium silicate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti

Štetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Aluminijev natrijev silikat je prirodni spoj koji može biti bezbojne, bijele, plave, žute ili narančaste boje. Upotrebljava se kao sredstvo protiv zgušnjavanja u namirnicama. Pronalazimo ga u proizvodima sa šećerom.

E555

Aluminijev kalijev silikat

Potassium aluminium silicate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Aluminijev kalijev silikat je prirodni spoj koji može sadržavati i vodu. Upotrebljava se kao sredstvo protiv zgušnjavanja u namirnicama. Pronalazimo ga i u soli.

E556

Aluminijev kalcijev silikat

Calcium aluminium silicate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Štetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Aluminijev kalcijev silikat je bijeli ili bezbojni spoj koji može sadržavati i vodu. Upotrebljava se kao sredstvo protiv zgušnjavanja u namirnicama. Pronalazimo ga u soli i proizvodima koji sadrže šećer.

E557

Cinkov silikat

Zinc sillicate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Cinkov silikat se upotrebljava kao sredstvo protiv zgušnjavanja u namirnicama. Njegova je upotreba vrlo ograničena. Najčešće se dodaje u suhe proizvode.

E558

Bentonit

Bentonite

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Bentonit je nečista glina. Upotrebljava se kao sredstvo protiv zgušnjavanja i kao emulgator u prehrani. Pronalazimo ga u šećeru, medu, pivu, vinu i mineralnoj vodi.

E559

Aluminijev silikat

Aluminium silicate (Kaolin)

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Aluminijev silikat je mineral koji prepoznajemo kao bijelo obojen prah. Upotrebljava se kao sredstvo protiv zgušnjavanja u namirnicama. Često se upotrebljava kao antacid.

E560

Kalijev silikat

Potassium silicate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalijev silikat je kalijeva sol silicijeve kiseline. Topiv je u vodi te se upotrebljava kao sredstvo protiv zgušnjavanja u namirnicama.

E561

Vermikulit

Vermiculite

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Vermikulit je mineral koji se širi upotrebom topline. U nekim slučajevima može biti kontaminiran azbestom jer se dobiva od rude.

E562

Sepiolit

Sepiolite

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Sepiolit je glineni mineral, kompleksan magnezijev silikat. Može sadržavati azbest. Čak i ako azbest nije prisutan, sepiolit možemo zamijeniti azbestom.

E563

Sepiolitska glina

Sepiolitic clay

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Sepiolitska glina je hidratizirani magnezijev silikat sedimentnog izvora koji sadrže minimalno 40 % sepiolita. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E565

Lignosulfonat

Lignosulphonates

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Lignosulfonat se dobiva od drveta. Upotrebljava se kao vezivo i koagulant. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E566

Natrolit-fonolit

Natrolite-phonolite

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Natrolit-fonolit je prirodna mješavina aluminijevih silikata, alkalija, natrolita i drugih tvari. Upotrebljava se kao vezivo i koagulant.

E570

Masne kiseline

Fatty acids

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Masne kiseline su prirodne zasićene masne kiseline. U prehrani se upotrebljavaju kao sredstva protiv zgušnjavanja i pjenjenja. Pronalazimo ih i u gumama za žvakanje.

E572

Magnezijev stearat, kalcijev stearat

Magnesium stearate, Calcium stearate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Magnezijev stearat i kalcijev stearat su magnezijeve i kalcijeve soli stearinske kiseline. Upotrebljavaju se kao razrjeđivači u pripremi lijekova, sredstva protiv zgušnjavanja i emulgatori. Pronalazimo ih u kapsulama i tabletama.

E574

Glukonska kislina

Gluconic acid

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Glukonska kiselina se prirodno pojavljuje u voću, medu i vinu. Dobiva se bakterijskom fermentacijom izvora ugljikohidrata. Promjenljiv dnevni unos iznosi do 50 mg/kg tjelesne mase.

E575

Glukono-delta-lakton

Glucono-delta-lactone

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Glukono-delta-lakton je prirodni ester glukonske kiseline koja nastaje fermentacijom glukoze. Upotrebljava se kao regulator kiseline, kao i za dodavanje okusa namirnicama.

E576

Natrijev glukonat

Sodium gluconate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Natrijev glukonat je natrijeva sol glukonske kiseline. Također se upotrebljava kao hranjiva tvar za kvasac. Promjenljiv dnevni unos iznosi do 50 mg/kg tjelesne mase.

E577

Kalijev glukonat

Potassium gluconate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalijev glukonat kalijeva je sol glukonske kiseline. Pronalazimo je u voću, medu, čaju i vinu. Također se upotrebljava kao dodatak željezu.

E578

Kalcijev glukonat

Calcium gluconate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Kalcijev glukonat je kalcijeva sol glukonske kiseline. Topiv je u vodi. Upotrebljava se kao regulator kiselosti, osnova umjetnog sladila i dodatak mineralima u prehrani.

E579

Željezov glukonat

Ferrous gluconate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Željezov glukonat željezova je sol glukonske kiseline. Također se upotrebljava kao bojilo i dodatak željeza u namirnicama. U dodacima prehrani se upotrebljava kao izvor željeza.

E580

Magnezijev glukonat

Magnessium gluconate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Magnezijev glukonat je magnezijeva sol glukonske kiseline koju pronalazimo u voću, medu, čaju i vinu. Upotrebljava se kao regulator kiselosti i sastojak mliječnih formula za dojenčad.

E585

Željezov laktat

Ferrous lactate

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Željezov laktat je željezova sol mliječne kiseline koja je prirodna kiselina. Upotrebljava se kao regulator kiselosti. Promjenljiv dnevni unos iznosi do 0,8 mg/kg tjelesne mase.

E586

4-heksilrezorcinol

4-Hexylresorcinol

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

4-heksilrezorcinol kemijski je spoj s anestetičkim, antiseptičkim i drugim učincima. Često se dodaje u sredstva za osobnu higijenu i njegu kože.

E598

Sintetički kalcijevi aluminati

Synthetic calcium aluminates

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Sintetički kalcijevi aluminati sintetiziraju se u sušioniku. Upotrebljavaju se samo kao dodatak stočnoj hrani.

E599

Perlit

Perlite

Sredstvo protiv zgušnjavanja/regulator kiselosti.

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Perlit je mineralni prašak bijele boje. Upotrebljava se za filtriranje tekućina u farmaceutskoj industriji, a prisutan je i u industriji namirnica i pića.

E620

Glutaminska kiselina

Glutamic acid

Pojačivač okusa

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Glutaminska kiselina je pojačivač okusa, a često se upotrebljava i kao zamjena za sol. Prisutna je u životinjskim i biljnim bjelančevinama. Djeca ju moraju izbjegavati.

E621

Natrijev glutamat

Monosodium glutamate

Pojačivač okusa

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Natrijev glutamat je pojačivač okusa dobiven fermentacijom od melase. Česta je zamjena za sol. Kod astmatičara može uzrokovati neželjene učinke.

E622

Kalijev glutamat

Monopotassium glutamate

Pojačivač okusa

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalijev glutamat je pojačivač okusa i zamjena za sol. U većim količinama može uzrokovati mučninu, nagon na povraćanje, proljev i grčeve u trbuhu. Pronalazimo ga u namirnicama koje ne sadrže puno natrija.

E623

Kalcijev diglutamat

Calcium diglutamate

Pojačivač okusa

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalcijev diglutamat je zamjena za sol i pojačivač okusa. Riječ je o kalcijevoj soli glutaminske kiseline, zbog čega može biti biljnog ili životinjskog podrijetla.

E624

Amonijev glutamat

Monoammonium glutamate

Pojačivač okusa

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Amonijev glutamat je amonijeva sol glutaminske kiseline. Može biti životinjskog ili biljnog podrijetla. Upotrebljava se kao pojačivač okusa i kao zamjena za sol.

E625

Magnezijev diglutamat

Magnesium diglutamate

Pojačivač okusa

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Magnezijev diglutamat je magnezijeva sol glutaminske kiseline. Može biti biljnog ili životinjskog podrijetla. Upotrebljava se kao pojačivač okusa i kao zamjena za sol.

E626

Gvanilna kiselina

Guanylic acid

Pojačivač okusa

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Gvanilna kiselina je sastavni dio svakog živog bića. Nema poznatih nuspojava, no upotrebu iste preporuča se izbjegavati. Pronalazimo je prije svega u mesnim proizvodima i konzervansima.

E627

Natrijev gvanilat

Disodium guanylate, sodium guanylate

Pojačivač okusa

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Natrijev gvanilat je prirodni pojačivač okusa. Riječ je o natrijevoj soli gvanilne kiseline. Upotreba istog se ne preporuča jer ne postoji dovoljno podataka o njegovoj sigurnosti.

E628

Kalijev gvanilat

Dipotassium guanylate

Pojačivač okusa

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalijev gvanilat je kalijeva sol gvanilne kiseline. Upotrebljava se kao prirodni pojačivač okusa. Upotreba istog se ne preporuča jer ne postoji dovoljno podataka o njegovoj sigurnosti.

E629

Kalcijev gvanilat

Calcium guanylate

Pojačivač okusa

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalcijev gvanilat je kalcijeva sol gvanilne kiseline. Prirodni je pojačivač okusa. Nema dovoljno podataka o njegovoj sigurnosti zbog čega se upotreba istog ne preporuča.

E630

Inozinska kiselina

Inosinic acid

Pojačivač okusa

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Inozinska kiselina može biti biljnog ili životinjskog podrijetla. Sastavni je dio svakog živog bića. Osobe koje pate od gihta moraju izbjegavati unos ovog aditiva.

E631

Natrijev inozinat

Disodium inosinate

Pojačivač okusa

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Natrijev inozinat je prirodni pojačivač okusa biljnog podrijetla. Riječ je o natrijevoj soli inozinske kiseline. Upotreba istog se ne preporuča.

E632

Kalijev inozinat

Dipotassium inosinate

Pojačivač okusa

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalijev inozinat je kalijeva sol inozinske kiseline. Prirodni je pojačivač okusa. Upotreba istog se ne preporuča zbog manjka podataka.

E633

Kalcijev inozinat

Calcium inosinate

Pojačivač okusa

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalcijev inozinat je kalcijeva sol inozinske kiseline. Riječ je o kalcijevoj soli inozinske kiseline. Upotreba istog se ne preporuča zbog manjka podataka.

E634

Kalcijevi 5’-ribonukleotidi

Calcium 5'-ribonucleotides

Pojačivač okusa

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kalcijevi 5’-ribonukleotidi se dobivaju iz biljaka ili životinja. Osobe koje boluju od gihta moraju izbjegavati upotrebu istog. Međutim, nuspojave uporabe nisu poznate.

E635

Natrijevi 5'-ribonukleotidi

Disodium 5'-ribonucleotides

Pojačivač okusa

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Natrijevi 5-ribonukleotidi se dobivaju iz biljaka ili životinja. Osobe koje boluju od gihta moraju izbjegavati upotrebu ovog aditiva. Uporaba aditiva se ne preporuča zbog manjka podataka.

E636

Maltol

Maltol

Pojačivač okusa

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Malton se dobiva od kore ariša, kore bora ili cikorije. Može se dobiti i sintetskim putem.

E637

Etil-maltol

Ethyl maltol

Pojačivač okusa

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Etil-maltol se dobiva od maltola. Riječ je o aditivu koji je zabranjen u EU. Ostali podaci nisu poznati.

E640

Glicin i njegova natrijeva sol

Glycine and its sodium salt

Pojačivač okusa

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Glicin i njegova natrijeva sol mogu biti biljnog ili životinjskog podrijetla. Riječ je o neesencijalnoj aminokiselini koja je sastavni dio svakog živog organizma. Slatkastog je okusa.

E641

L-leucin

L-Leucine

Pojačivač okusa

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

L-leucin je aminokiselina koja se upotrebljava kao pojačivač okusa. Pronalazimo ga u dodacima prehrani za bodybuildere.

E642

Lizin hidroklorid

Lysine hydrochloride

Pojačivač okusa

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Lizin hidroklorid je esencijalna aminokiselina koja je nužno potrebna tijelu za rast i obnovu tkiva. Nalazi se u obliku praha. Upotrebljava se kao pojačivač okusa i kao dodatak prehrani.

E650

Cinkov acetat

Zinc acetate

Pojačivač okusa

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Cinkov acetat je umjetni regulator kiselosti i pojačivač okusa. Nuspojave uporabe nisu poznate. Pronalazimo ga u gumama za žvakanje.

E900

Dimetil-polisiloksan

Dimethyl polysiloxane

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Dimetil-polisiloksan je poznat po viskoznosti i elastičnim svojstvima. Nuspojave uporabe nisu poznate. Pronalazimo ga u slasticama, bezalkoholnim pićima, bombonima i juhama.

E901

Pčelinji vosak, bijeli i žuti

Beeswax, white and yellow

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Pčelinji vosak je prirodno sredstvo koje omogućuje osiguravanje glatke i sjajne površine namirnica. Nuspojave uporabe nisu poznate. Pronalazimo ga u čokoladi, pekarskim proizvodima i drugim namirnicama.

E902

Kandelila vosak

Candelilla wax

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kandelila vosak se upotrebljava za stvaranje glatke površine namirnica. Prirodno je sredstvo protiv sljepljivanja tvari. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E903

Karnauba vosak

Carnauba wax

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Karnauba vosak je prirodno sredstvo koje na namirnicama ostavlja glatku i sjajnu površinu. Ne može se probaviti. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E904

Šelak

Shellac

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Šelak je prirodna smola koja se upotrebljava kao glazura. Izgledom je slična jantaru. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E905

Mikrokristalični vosak

Microcrystalline wax

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Sintetički proizvedeno.

Mikrokristalični vosak se dodaje namirnicama kao što su kvasac, suho voće i slastice, a pronalazimo ga i u vitaminskim pripravcima. Djeluje kao laksativ.

E905a

Mineralno ulje

Mineral oil

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Mineralno ulje je poznato i kao tekući parafin. Bez boje je i bez okusa. Upotrebljava se kao zaštitni premaz na svježem voću i povrću.

E905b

Petrolatum

Petrolatum

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Petrolatum je poznat kao meki parafin. Bezbojna je ili žuto-bijela mješavina ugljikohidrata. Upotrebljava se prije svega u proizvodima za osobnu njegu.

E905c

Naftni vosak

Petroleum wax

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Naftni vosak je parafinski vosak kojeg pronalazimo u površinski obrađenom voću i povrću, gumama za žvakanje i kori zrelog sira.

E906

Benzoin guma

Gum benzoic

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Benzoin guma je polimer od prirodnih smola. Upotrebljava se kao bjelilo u prehrambenoj industriji. Više informacija možete pročitati pod E210.

E907

Hidrogenirani poli-1-decen

Hydrogenated poly-1-decene

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Hidrogenirani poli-1-decen je u nekim državama zabranjen. Upotrebljava se kao glazura za namirnice, a često i za zadržavanje vlage. Pronalazimo ga u bombonima.

E908

Rižin vosak

Rice bran wax

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Rižin vosak se dobiva od rižinih klica. Upotrebljava se kao sredstvo za glaziranje te kao aroma i premaz.

E909

Spermaceti vosak

Spermaceti wax

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Spermaceti vosak se nalazi u određenim vrstama kitova. Nije više u prodaji.

E910

Monoalkilni esteri masnih kiselina, s volumnim udjelom estera

Wax esters

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Nije dopuštena.

Monoalkilni esteri masnih kiselina, s volumnim udjelom estera prirodno su prisutni sumpor. Sadrže aminokiseline. Prirodni izvori su žumanjak, meso, crvena paprika, češnjak, luk i brokoli.

E911

Metilni esteri masnih kiselina

Methyl esters of fatty acids

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Metilni esteri masnih kiselina organski su esteri pripremljeni od karboksilne kiseline. Pronalazimo ih u sredstvima za glaziranje, aromama i premazima.

E912

Esteri montanske kiseline

Montanic acid esters

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Esteri montanske kiseline se prirodna tvar koja se upotrebljava kao glazura. Dobivaju se ekstrakcijom biljnog voska. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E913

Lanolin

Lanolin, sheep wool grease

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Lanolin se dobiva iz ovčje vune. Riječ je o masnom i žuto obojenom vosku neugodnog mirisa. Često se dodaje u kozmetičke pripravke.

E914

Oksidirani polietilenski vosak

Oxidized polyethylene wax

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Oksidirani polietilenski vosak je  umjetna tvar koja se upotrebljava kao glazura. Dobiva se kemijskom sintezom. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E915

Esteri kolofana

Esters of Colophane

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Esteri kolofana se često dodaju u gume za žvakanje. Također se upotrebljavaju za dodavanje okusa namirnicama. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E916

Kalcijev jodat

Calcium iodate

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalcijev jodat je aditiv čija je upotreba u EU zabranjena. Nuspojave aditiva nisu poznate.

E917

Kalijev jodat

Potassium iodate

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalijev jodat je zabranjen u EU. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E918

Dušikov oksid

Nitrogen oxides

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Dušikov oksid je plin koji prilikom otapanja u vodi tvori kiseline. Uporaba u obliku aditiva nije dopuštena u EU.

E920

L-cistein

L-cysteine

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

L-cistein je sredstvo koje se upotrebljava u postupku obrade brašna. Neesencijalna je aminokiselina koja se sastoji od keratina. Poboljšava elastičnost i kvalitetu tijesta.

E921

L-cistin

L-cystine

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Nije dopuštena.

L cistin se razgrađuje u L-cistein iz kojeg se može sintetizirati glutation, jedan od glavnih antioksidanata u tijelu. Upotrebljava se kao sredstvo za čišćenje brašna.

E922

Kalijev persulfat

Potassium persulphate

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalijev persulfat je snažna, sintetskim putem proizvedena kemikalija koja se upotrebljava kao sredstvo za izbjeljivanje brašna i jačanje tijesta. Upotrebljava se pri proizvodnji piva.

E923

Amonijev persulfat

Amonnium persulphate

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Amonijev persulfat je snažna kemikalija koja se upotrebljava kao sredstvo za izbjeljivanje. Pronalazimo ga u pekarskim proizvodima i bezalkoholnim pićima. Jedan je od sastojaka meda.

E924

Kalijev bromat

Potassium bromate

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalijev bromat je u velikim količinama otrovan. Nuspojave pretjerane upotrebe su mučnina, povraćanje i proljev. Često se dodaje u proizvode od brašna.

E924b

Kalcijev bromat

Calcium bromate

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalcijev bromat je snažna oksidativna, sintetskim putem proizvedena kemikalija koja se upotrebljava kao sredstvo za izbjeljivanje brašna. Omogućuje brže dizanje tijesta.

E925

Klor

Chlorine

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetička i prirodna.

Nije dopuštena.

Klor često povezujemo s vodom. U bazenske se vode dodaje zato jer uništava mikroorganizme. Uzrokuje rak, zbog čega se upotreba istog ne preporuča.

E926

Klorov dioksid

Chlorine dioxide

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Za klorov dioksid vrijedi isto kao i za klor. Riječ je o tvari za koju postoje sumnje da uzrokuje rak. Upotreba istog u obliku aditiva se ne preporuča te je u nekim državama i zabranjena.

E927a

Azodikarbonamid

Azodicarbonomide

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Azodikarbonamid se dobiva od karbonamida. Upotrebljava se za površinski obrađeno voće i povrće, gume za žvakanje, bombone, čokolade i zreli sir.

E927b

Karbamid

Carbamide

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Karbamid je tvar koja se komercijalno dobiva od amonijaka i ugljikova dioksida. Dodaje se u gume za žvakanje.

E928

Benzoilperoksid

Benzole peroxide

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Benzoilperoksid se upotrebljava za izbjeljivanje karotenida. Preporuča se da upotrebu istog izbjegavaju astmatičari. Međutim, nuspojave uporabe nisu poznate.

E929

Acetonov peroksid

Acetone peroxide

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Acetonov peroksid je snažna kemikalija koja se upotrebljava kao sredstvo za izbjeljivanje. Proizvodi se od vodikovog peroksida i acetona. Pronalazimo ga u kruhu.

E930

Kalcijev peroksid

Calcium peroxide

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kalcijev peroksid je snažna kemikalija koja se upotrebljava kao sredstvo za izbjeljivanje brašna. Omogućuje dizanje tijesta. Pronalazimo ga u zrelom siru.

E938

Argon

Argon

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Argon je prirodni plin koji se često upotrebljava za pakiranje. Upotrebljava se u ekološkoj proizvodnji hrane. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E939

Helij

Helium

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Helij je prirodni plin koji se upotrebljava za pakiranje namirnica. Nuspojave uporabe nisu poznate. Sprječava gubitak boje i arome namirnica.

E940

Diklorodifluorometan

Dichloroddifluoromethane

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Diklorodifluorometan je sintetskim putem dobiven plin koji nije reaktivan. Nije toksičan. Djeluje kao sredstvo za raspršivanje aerosola i sredstvo za smrzavanje tekućina.

E941

Dušik

Nitrogen

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Dušik je prirodni plin koji se upotrebljava za pakiranje namirnica. Upotrebljava se u ekološkoj proizvodnji hrane. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E942

Dušikov(I) oksid

Nitrous oxide

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Dušikov(I) oksid je plin slatkastog mirisa koji djeluje opojno. Nuspojave uporabe nisu poznate. Upotrebljava se u raspršivačima sa slatkim vrhnjem.

E943a

Butan

Butane

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Butan je prirodni plin bez mirisa. Dobiva se od prirodnog plina i nafte. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E943b

Izobutan

Iso-butane

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Izobutan je prirodni plin čije nuspojave još uvijek nisu poznate. Upotrebljava se na sličan način kao i butan.

E944

Propan

Propane

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Propan je prirodni plin. Dobiva se od prirodnog plina i nafte. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E945

Kloropentafluormetan

Chloropentafluoromethane

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kloropentafluprmetan se nekada upotrebljavao kao rashladno sredstvo. U mnogim je državama bio zabranjen zbog tankog ozonskog plašta. Upotrebljava se u sirevima i želeima.

E946

Oktafluorciklobutan

Octafluorocyclobutane

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Oktafluorciklobutan se upotrebljava kao rashladno sredstvo za sredstvo za glaziranje. Pronalazimo ga u želeu, sirovom mesu i umjesto zašećerenim konzervama.

E948

Kisik

Oxygen

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Neštetan aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kisik se upotrebljava kao prirodni plin za pakiranje namirnica. Nuspojave uporabe nisu poznate. Često se nalazi u kombinaciji s ugljikovim dioksidom.

E949

Vodik

Hydrogen

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Vodik je eksplozivan plin koji se u prehrambenoj industriji upotrebljava kao pomoćno sredstvo – u postupku hidrogeniranja masti.

E950

Acesulfam-K

Acesulfame K

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Acesulfam-K je umjetno sladilo i pojačivač okusa. Pronalazimo ga u svakodnevnoj hrani i lijekovima. U velikim količinama može uzrokovati pretilost.

E951

Aspartam

Aspartame

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Aspartam je umjetno sladilo i pojačivač okusa. Može uzrokovati ubrzane otkucaje srca, ošamućenost, vrtoglavicu i povraćanje. Može dovesti do pretilosti.

E952

Ciklaminska kiselina i njezine natrijeve i kalcijeve soli

Cyclamic acid and its Na and Ca salts

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Ciklaminska kiselina je umjetno sladilo koje je puno slađe od saharoze. Smatra se da uzrokuje nastanak raka. Pronalazimo je u sladoledima, bezalkoholnim pićima i niskokaloričnim bombonima.

E953

Izomalt

Isomalt

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Izomalt je umjetno sladilo koje je u velikoj mjeri manje slađe od saharoze. Proizvodi se od saharoze. Prekomjerna upotreba može dovesti do laksativnog učinka.

E954

Saharin i njegove natrijeve, kalijeve i kalcijeve soli

Saccharin and its Na, K and Ca salts

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Saharin je umjetno sladilo koje se dobiva od toluena. Riječ je o tvari za koju postoje sumnje da uzrokuje rak. Njegova je upotreba u prošlosti bila zabranjena.

E955

Sukraloza

Sucralose

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Sukraloza je umjetno sladilo koje je puno slađe od saharoze. Dobiva se od saharoze. Može uzrokovati migrenu ili alergijsku reakciju.

E956

Alitam

Alitame

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Alitam je nekalorično umjetno sladilo koje je 2000x slađe od saharoze. Derivat je dipeptida. Čistog je i slatkog okusa.

E957

Taumatin

Thaumatin

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Taumatn je prirodno sladilo i pojačivač okusa. Slađi je od saharoze. Nuspojave uporabe nisu poznate. Pronalazimo ga u bombonima, vitaminskim dodacima i bezalkoholnim napitcima.

E958

Glicirizin

Glycyrrhizin

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Glicirizin je saponinski glikozid, ekstrahiran iz korijena kukuruza šećerca. Prepoznajemo ga kao bezbojan prašak koji je topiv u tekućoj vodi. Upotrebljava se kao nekalorično sladilo.

E959

Neohesperidin DC

Neohesperidine DC

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Neohesperidin je umjetno sladilo i pojačivač okusa. Slađi je od saharoze. Njegov okus podsjeća na mentol. Može uzrokovati migrenu.

E960

Steviozid

Steviol glycosides

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Steviozid je sladilo dobiveno od biljke zvane stevija. Slađi je od saharoze. Ne utječe na razinu šećera u krvi.

E961

Neotam

Neotame

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Neotam je visoko kalorično umjetno sladilo koje je puno slađe od saharoze. Čistog je i slatkog okusa. Upotrebljava se kao pojačivač arome, posebice u proizvodima s aromom metvice.

E962

Sol aspartama i acesulfama

Salt of aspartame and acesulfame

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Sol aspartama i acesulfama je umjetno sladilo koje je slađe od saharoze. Mješavina je aspartama i acesulfama. Osobe s fenilketonurijom moraju izbjegavati upotrebu ovog aditiva.

E964

Sirup poliglicitola

Polyglycitol syrup

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Sirup poliglicitola je aditiv koji je u EU dozvoljen za upotrebu u prehrambenoj industriji. Riječ je o umjetnom zaslađivaču.

E965

Maltitol

Maltitol

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Maltitol je umjetno sladilo, stabilizator i emulgator. Dobiva se enzimskom razgradnjom škroba. Ima manju energetsku vrijednost od saharoze.

E966

Laktitol

Lactitol

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Laktitol je umjetno sladilo koje se upotrebljava kao zamjena za šećer i kao regulator vlažnosti. Proizvodi se od laktoze. Može biti biljnog ili životinjskog podrijetla.

E967

Ksilitol

Xylitol

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Ksilitol je prirodno sladilo koje se upotrebljava kao zamjena za šećer i kao regulator vlažnosti. Prekomjerna konzumacija može imati laksativni učinak.

E968

Eritritol

Erythritol

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Eritritol je prirodno sladilo i pojačivač okusa. Dobiva se od fruktoze ili saharoze. Prekomjerna konzumacija može imati laksativni učinak.

E999

Kvilaja ekstrakt

Quilllaia extract

Zaslađivač/sredstvo za glaziranje/dodatno

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kvilaja ekstrakt  je prirodno sredstvo za pjenjenje, a uz to djeluje i kao emulgator. Sadrži saponine i druge korisne sastojke. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E1000

Kolna kiselina

Cholic acid

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kolna kiselina je žučna kiselina koja se nalazi i u ljudima i u životinjama. Bezbojna je i gorkog okusa. Nije topiva u vodi.

E1001

Kolin

Choline salts

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Kolin je važna hranjiva tvar koja je važna za rad mozga. Pronalazimo ga i u žumanjcima. Upotrebljava se kao emulgator.

E1100

Amilaza

Amylase

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Amilaza se dobiva od plijesni ili svinjske gušterače. Često se dodaje u pekarske proizvode, zbog čega je pronalazimo i u kruhu.

E1101

Proteaza

Proteases

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Proteaza je enzim koji hidrolizira bjelančevine u aminokiseline. Upotrebljava se u pripremi kruha. Poboljšava elastičnost tijesta i jača strukturu kruha.

E1102

Glukoza-oksidaza

Glucose oxidase

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Glukoza-oksidaza je enzim kojeg proizvode neke vrste insekata. Upotrebljava se na području dijagnostike, a često i u prehrambenoj industriji.

E1103

Invertaza

Invertase

Drugo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Invertaza je enzim koji hidrolizira saharozu iz šećerne trske ili šećerne repe u fruktozu i glukozu. Komercijalno se dobiva od sojeva kvasca.

E1104

Lipaza

Lipases

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Lipaza je enzim koji hidrolizira lipide, posebice trigliceride u masne kiseline. Možemo ju pripremiti od različitih vrsta gljiva. Upotrebljava se kao emulgator.

E1105

Lizozim

Lyzosyme

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Lizozim je enzim kojeg pronalazimo u suzama, slini, krvi i mlijeku. Komercijalno se dobiva od bjelanjka. Upotrebljava se u proizvodnji sira.

E1200

Polidekstroza

Polydextrose

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetička i prirodna.

Dopuštena.

Polidekstroza se dobiva od glukoze. Upotrebljava se kao zamjena za šećer i mast. Također djeluje kao stabilizator i sredstvo za zgušnjavanje.

E1201

Polivinilpirolidon

Polyvinylpyrrolidone

Drugo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Polivinilpirolidon je sintetski polimer koji je topiv u vodi. Upotrebljava se kao emulgator te sredstvo za stabiliziranje, glaziranje i zgušnjavanje.

E1202

Polivinilpolipirolidon

Polyvinylpolypyrrolidone

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Polivinilpolipirolidon je bez mirisa i nije topiv u vodi. Brzo apsorbira vodu. Upotrebljava se kao stabilizator i pročišćivač vina, piva, jabučnog vina i octa.

E1203

Polivinil alkohol

Polyvinyl alcohol

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Polivinil alkohol je sintetski polimer koji je topiv u vodi. Upotrebljava se kao emulgator. Otporan je na ulja, masti i otapala. Bez mirisa je i nije toksičan.

E1204

Pululan

Pullulan

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Pululan je prirodni polisaharid koji se dobiva od škroba. Bez mirisa je i bez okusa. Pronalazimo ga u slastičarskim i pekarskim proizvodima. Produljuje rok trajanja namirnica.

E1205

Osnovni kopolimer metakrilata

Basic methacrylate copolymer

 

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Osnovni kopolimer metakrilata je sintetski dobiveno sredstvo koje se upotrebljava kao aditiv. Nuspojave uporabe nisu poznate.

E1400

Dekstrin

Dextrin

Drugo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Dekstrin je hidratizirani polisaharid. Prepoznajemo ga kao bijeli ili žuti prašak topiv u vodi koji se upotrebljava kao stabilizator te vezivno sredstvo i sredstvo za zgušnjavanje.

E1401

Modificirani škrob

Modified starch

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Modificirani škrob je polimer ugljikohidrata koji se dobiva obradom škroba ili granula škroba. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje, stabilizator i vezivno sredstvo u namirnicama.

E1402

Škrob modificiran lužinama

Alkaline modified starch

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Škrob modificiran lužinama je polimer ugljikohidrata. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje, stabilizator i vezivno sredstvo.

E1403

Bijeljeni škrob

Bleached starch

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Bijeljeni škrob se priprema obradom škroba laganim oksidacijama, pri čemu se upotrebljavaju različite kiseline. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje, stabilizator i vezivno sredstvo.

E1404

Oksidirani škrob

Oxidized starch

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Oksidirani škrob se priprema obradom škroba hipokloritom. Djelomično je degradiran i oksidiran. Visoke doze uzrokuju proljev i oštećenje bubrega.

E1405

Škrob tretiran amilolitičkim enzimima

 

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Škrob tretiran amilolitičkim enzimima je škrob koji se dobiva upotrebom enzima. Djelomično je hidroliziran. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje i stabilizator u namirnicama.

E1410

Monoškrobni fosfat

Monostarch phosphate

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Monoškrobni fosfat se dobiva obradom škroba fosfornom kiselinom. Djelomično je hidroliziran.

E1411

Diškrob glicerol

Distarch glycerol

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Diškrob glicerol pripremamo obradom škroba glicerolom. Djelomično je hidroliziran. Nastali škrob je otporniji na toplinu, kiseline i lužine.

E1412

Diškrobni fosfat

Distarch phosphate

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Diškrobni fosfat je bijeli prašak ili zrnca. Stabilan je na toplinu i kiseline te se upotrebljava kao sredstvo za zgušnjavanje, stabiliziranje i vezanje.

E1413

Fosfatizirani diškrobni fosfat

Phosphated distarch phosphate

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Fosfatizirani diškrobni fosfat je škrob obrađen fosfornom kiselinom. Otporan je škrob koji se upotrebljava kao prehrambena vlakna. Nalazi se u nekim smrznutim namirnicama.

E1414

Acetilirani diškrobni fosfat

Acetylated distarch phosphate

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Acetilirani diškrobni fosfat se dobiva obradom škroba fosforovim oksikloridom i octenom kiselinom. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje i vezivno sredstvo u juhama.

E1420

Acetilirani škrob

Acetylated starch

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Acetilirani škrob se dobiva obradom škroba octenom kiselinom. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje, stabilizator, emulgator i vezivno sredstvo u namirnicama. Uzrokuje proljev.

E1421

Acetilirani škrob, mono-saharidni acetat

Starch acetate esterified with vinyl acetate

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Acetilirani škrob, mono-saharidni acetat se dobiva obradom škroba vinil-acetatom. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje, stabilizator, emulgator i vezivno sredstvo. Može uzrokovati proljev.

E1422

Acetiliran diškrob adipat

Acetylated distarch adipate

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Acetilirani diškrob adipat se dobiva obradom škroba octenom kiselinom. Djeluje kao sredstvo za zgušnjavanje, stabilizator, emulgator i vezivno sredstvo u namirnicama.

E1423

Acetilirani diškrob glicerol

 

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Acetilirani diškrob glicerol priprema se obradom škroba octenom kiselinom i glicerolom kako bi se poboljšala stabilnost na visokim temperaturama. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje, stabilizator, emulgator i vezivno sredstvo.

E1430

Diškrob glicerin

Distarch glycerine

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Diškrob glicerin pripremamo obradom škroba glicerolom. Djelomično je hidroliziran. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje, stabilizator i emulgator u namirnicama.

E1440

Hidroksipropilškrob

Hydroxy propyl starch

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Hidroksipropilškrob se dobiva obradom škroba propilenoksidom. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje, stabilizator i emulgator u namirnicama.

E1441

Hidroksipropilirani diškrobni glicerin

Hydroxy propyl distarch gylcerine

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Hidroksipropilirani diškrobni glicerin je otporan na toplinu, kiseline, lužine i enzime. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje, stabilizator i emulgator. Može uzrokovati proljev.

E1442

Hidroksipropilirani diškrobni fosfat

Hydroxy propyl distarch phosphate

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Hidroksipropilirani diškrobni fosfat se dobiva obradom škroba propilenoksidom i fosfornom kiselinom. Djeluje kao sredstvo za zgušnjavanje, stabilizator i emulgator.

E1443

Hidroksipropilirani diškrobni glicerol

Hydroxy propyl distarch glycerol

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Hidroksipropilirani diškrobni glicerol pripremamo obradom škroba. Otporan je na toplinu, kiseline, lužine i enzime. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje i stabilizator.

E1450

Natrijev škrobni oktenil-sukcinat

Starch sodium octenyl succinate

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Natrijev škrobni oktenil-sukcinat se dobiva čišćenjem škroba jantarnom kiselinom. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje i emulgator.

E1451

Acetilirani oksidirani škrob

Acetylated oxidised starch

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Acetilirani oksidirani škrob se dobiva obradom škroba natrijevim hipokloritom i octenom kiselinom. Upotrebljava se kao sredstvo za zgušnjavanje, stabilizator, emulgator i vezivno sredstvo.

E1452

Aluminijev škrobni oktenil-sukcinat

Starch Aluminium

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Aluminijev škrobni oktenil-sukcinat je prilično nepoznat aditiv, zbog čega nije moguće zabilježiti podatke o njemu.

E1501

Benzilirani hidrokarbon

Benzylated hydrocarbons

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Benzilirani hidrokarbon je spoj koji je dio arome i mirisa brojnih biljaka. Za komercijalnu se uporabu dobiva kemijskim putem.

E1502

Butan-1,3-diol

Butane-1,3-diol

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Nije dopuštena.

Butan-1,3-diol je organski spoj koji je djelomično alkohol. Bezbojna je tekućina koja je vrlo topiva te se upotrebljava kao otapalo za sredstva za aromatiziranje hrane.

E1503

Kastor ulje

Castor oil

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Prirodnog podrijetla.

Dopuštena.

Kastor ulje je prirodno trigliceridno ulje dobiveno od sjemenki biljke ricinus. Poznajemo ga i kao ricinusovo ulje. Riječ je o blijedo žutoj tekućini koja se upotrebljava za sprječavanje plijesni.

E1504

Etil acetat

Ethyl acetate

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Etil acetat je organski spoj koji nastaje sintezom etanola i octene kiseline. Slatkastog je mirisa i cjenovno vrlo pristupačan. Upotrebljava se kao otapalo.

E1505

Trietil citrat

Triethyl citrate

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Trietil citrat je ester limunske kiseline koji se komercijalno proizvodi kao bezbojna tekućina bez mirisa. Upotrebljava se kao stabilizator i plastifikator u hrani.

E1510

Etanol

Ethanol

Drugo

Štetan aditiv. Ne konzumirajte.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Etanol je bistra i bezbojna tekućina koja nastaje fermentacijom šećera. Upotrebljava se za razrjeđivanje, raspršivanje i otapanje aditiva.

E1516

Gliceril monoacetat

Glyceryl monoacetate

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Gliceril monoacetat se proizvodi od octene kiseline i glicerola. Radi se o bistroj, zapaljivoj i uljanoj tekućini. Upotrebljava se u čokoladi i kakau.

E1517

Glicerildiacetat (diacetin)

Glyceryl diacetate (diacetin)

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Glicerildiacetat (diacetin) se komercijalno proizvodi od octene kiseline i glicerola. Riječ je o bistroj i zapaljivoj uljanoj tekućini gorkog okusa.

E1518

Glicerin-triacetat (triacetin)

Glyceryl triacetate (triacetin)

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Glicerin-triacetat (triacetin) je triester glicerola i octene kiseline. Sintetički je spoj koji se također upotrebljava kao aditiv za namirnice. Djelomično je topiv u vodi.

E1519

Benzil-alkohol

Benzyl alcohol

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Benzil-alkohol je organski spoj koji nastaje hidrolizom benzil-klorida upotrebom natrijevog hidroksida. Bezbojna je tekućina.

E1520

Propilen glikol

Propan-1,2-diol (propylene glycol)

Drugo

Štetan aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Propilen glikol je organski spoj koji se komercijalno proizvodi hidratacijom propilenoksida, a možemo ga dobiti i iz glicerola. Upotrebljava se kao stabilizator za otapala.

E1521

Polietilen glikol

Polyethylene glycol 8000

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Dopuštena.

Polietilen glikol je organski spoj koji nastaje hidratacijom propilen oksida. Topiv je u vodi, alkoholu i kloroformu. Upotrebljava se kao otapalo.

vE1525

Hidroksietil celuloza

Hydroxyethyl cellulose

Drugo

Nema podataka za aditiv.

Sintetički proizvedeno.

Nije dopuštena.

Hidroksietil celuloza je polisaharid koji se dobiva od celuloze koja je bila obrađena lužinama. Dostupna je u granulama, prahu ili kao vlaknasta masa.

 

Copyright © 2012 - 2023 | Be Healthy d.o.o. |
Mapa stranice