Chat with us, powered by LiveChat
Đumbir (Rhizoma zingiberis)

Đumbir (Rhizoma zingiberis)

Uz pomoć đumbira možemo spriječiti nastanak kardiovaskularnih bolesti. Đumbir, češnjak i luk imaju sposobnost sprječavanja zgrušavanja krvi, zbog čega su odlična preventiva od pojave srčanog i moždanog udara.

Đumbir

Latinsko ime:

Rhizoma zingiberis

Upotrebljivi dio:

Korijenje

Druga imena:

Ingver

 

Opći opis i povijest:

Đumbir je cvjetnica čije se korijenje koristi kao začin i u narodnoj medicini. Zeljasta je trajnica koja može narasti i do visine jednog metra. Ima uske, zelene listove i žute cvjetove. Svrstavamo ga u porodicu Zingiberaceae u kojoj se nalaze i kurkuma i kardamom.

Biljka potječe iz tropskih kišnih šuma u Južnoj Aziji. U Europu su ga započeli uvoziti iz Indije, naime u 1. stoljeću naše ere. U velikoj su ga mjeri koristili Rimljani.

Izvor riječi "ingver" potječe iz 14. stoljeća – na starom su ga engleskom jeziku nazvali "gingifer", u srednjem su ga vijeku poznavali kao "gingiber", na latinskom kao "zingiberi", a na grčkom "zingiberis".

Indijanci su ga i drevni Kinezi koristili kao tonik za liječenje mnogih zdravstvenih tegoba. Iako đumbir potječe iz Azije, uzgajali su ga i u drugim državama.

Upotreba je đumbira narasla za vrijeme pada Rimskog carstva, zbog čega je vrijednost istog tada i narasla.

U srednjem su ga vijeku koristili za izradu bombona.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Korijenje je đumbira značajnog okusa koji često dodajemo brojnim jelima i pićima. U Aziji se prije svega koristi svježi đumbir, dok je u Indiji jedan od sastojaka u kariju, a dodaje se i pečenom mesu ili ponegdje čak i morskim plodovima.

Obično ga koristimo za postizanje pomalo pikantnog okusa.

Iz Engleske dolaze od sladokusaca vrlo omiljeni medenjaci, zvani "gingerbread" (đumbirov kruh).

Na Karibima je iznimno popularno piće pivo od đumbira.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Uz pomoć đumbira možemo spriječiti nastanak kardiovaskularnih bolesti. Đumbir, češnjak i luk imaju sposobnost sprječavanja zgrušavanja krvi, zbog čega su odlična preventiva od pojave srčanog i moždanog udara.

Već se tisućama godina koristi kao prirodno sredstvo za regulaciju probave i uklanjanje slabosti. Upotrijebiti ga možemo i u slučaju zatvora, nadutosti i drugih probavnih smetnji jer opušta glatke mišiće u crijevnoj sluznici.

Ayurvedska medicina ga već niz godina koristi za poboljšanje rada imunološkog sustava jer nam isti pomaže razgraditi nakupljene toksine u organima. Poznato je da također očisti limfni sustav.

Uz njegovu pomoć možemo ukloniti i gljivice. U tu svrhu pomiješamo nekoliko kapi eteričnog ulja đumbira s nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca, a dodati možemo i žličicu kokosovog ulja. 3x dnevno nanesemo na oboljele dijelove.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Sve od 1890. godine narodni su liječnici spominjali da đumbir može izliječiti čireve na želucu. U nedavno provedenom istraživanju utvrđeno je da je đumbir čak 6-8 puta snažniji od lijekova za liječenje čireva na želucu.

 

Ne propustite! Posebne ponude:

129.00 KN
Sok od ananasa i đumbira – osvježavajućeg i slasnog okusa.   Sok od ananasa i đumbi..
59.00 KN
Đumbir – odličan izvor biljnih antioksidanata!   Đumbir, odnosno engleski ginger (l..
39.00 KN
Tradicionalni bomboni od đumbira s pikantnom oštrinom korijena đumbira.   Đumbir j..

Slični članci

Hmelj (Humulus lupulus)

Hmelj (Humulus lupulus)

Hmelj sadrži kemikalije slične ženskom hormonu estrogenu koje mogu utjecati na zdravstvena stanja ve.."

Ginseng (Panax)

Ginseng (Panax)

Ginseng može pomoći kod poticanja tjelesne i psihičke aktivnosti kod ljudi koji su slabiji i umorni..."

Copyright © 2012 - 2020 | Be Healthy d.o.o. |
Mapa stranice