Članci i enciklopedije

Glicin

Glicin

Glicin

Glicin je osobito važan za održavanje zdravog probavnog sustava i središnjeg živčanog sustava. Upoznajte glicin i pročitajte cijeli opis ...

Opis

Glicin

Prednosti konzumiranja i uloga u tijelu:

Glicin je aminokiselina koja je bitna za mišićne, kognitivne i metaboličke funkcije. Sudjeluje u prijenosu i razgradnji hranjivih tvari kao što su glikogena i masnoća, koje stanice koriste kao izvor energije, čime potiče probavni, imunološki i živčani sustav organizma.

U ljudskom tijelu, glicin se nalazi u visokim koncentracijama, uglavnom u koži, vezivnom tkivu i mišićnom tkivu. Glicin iz koštane srži i drugih izvora proteina jedna je od ključnih aminokiselina koje čine kolagen i želatinu.

Naše tijelo ga proizvodi samo.

 

Nedostaci i simptomi:

Nedostatak glicina vrlo je rijedak kod zdravih ljudi, a često se pojavljuje kod nezrelih osoba i kod bolesnika s AIDS-om ili rakom. Pojedinci koji imaju česte gastrointestinalne poremećaje ili pate od kroničnog umora i nedostatka energije mogu također suočiti niske razine glicina u tijelu.

 

Preporučen dnevni unos:

Najniža doza znači doziranje od 1-3 g glicina dnevno. Općenito, dopušteno je koristiti do 45 g glicina dnevno (bez nuspojava), ali u slučaju konzumacije dodataka prehrani, potrebno je slijediti upute na ambalaži.

 

Strani učinci ili predoziranje:

Predoziranje s glicerinom je gotovo nemoguće jer se naše tijelo koristi u većini tjelesnih funkcija. Također bi trebao biti siguran pri uzimanju većih doza, kao što je 60 g glicina dnevno. Posebna pažnja potrebna je kod djece, trudnica, majki i majki koje boluju od jetre ili bubrega.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Glicin se pretežno nalazi u hrani bogatim bjelančevinama. Također uključuje:

  • Meso,
  • ribe,
  • mliječni proizvodi,
  • soja,
  • špinat,
  • mekinje,
  • cvjetača,
  • zelje,
  • bundeva,
  • banane,
  • kivi,
  • krastavci,
  • grah.

 

Stručnjaci procjenjuju da se od izvora hrane u tijelo dnevno unosi oko 2 g glicina. Poticanjem prehrambenih dodataka, u tijelu možete napraviti znatno veće količine glicina.

 

Dali ste znali?

S obzirom na činjenicu da je glicin jedna od najčešćih aminokiselina koje čine ljudske bjelančevine, ne iznenađuje da ovaj jednostavan spoj ima tako velik značaj za postizanje bolje opće dobrobiti. Glicin je osobito važan za održavanje zdravog probavnog sustava i središnjeg živčanog sustava.

Budući da igra važnu ulogu u proizvodnji hormona rasta i kreatina, glicerin je postao vrijedna aminokiselina za sportaše koji žele izgraditi mišićnu masu i povećati njihovu snagu.

Povećanje unosa glicina u tijelu može se primijeniti prije svega kod pacijenata koji pate od neuroloških poremećaja, dijabetesa, kroničnog umora i nekih vrsta raka. Glicin stoga ima vrlo važnu ulogu u liječenju različitih zdravstvenih stanja, čak i ozbiljnijih.

Održavanje zdrave prehrane, uključujući hranu bogatu glicinom i, ako je potrebno, uzimanje dodataka s sadržajem glicina može nam pomoći u održavanju općeg zdravlja.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića