Chat with us, powered by LiveChat
Kokosovo ulje

Kokosovo ulje

Masne kiseline u kokosovom ulju povećavaju koncentraciju ketona u krvi, čime sprječavaju nastanak Alzheimerove bolesti. Alzheimerova bolest je najčešći uzrok nastanka demencije u svijetu, a najčešća je kod starijih ljudi.

Kokoso ulje dobiva se od:

Ime biljke: Kokosova palma
Latinsko ime biljke: Cocos nucifera
Druga imena za ulje: /


Opći opis biljke i postupak proizvodnje:

Kokosova palma je biljka koja može narasti i do 30 metara visine. U tropskom podneblju poznajemo ju kao najvažniju kulturnu biljku koja može doseći i 100 godina života. Plod kokosove palme je kokosov orah koji može težiti do 3 kilograma.

Kokosovo ulje je jestivo ulje koje se dobiva iz središnjeg dijela ili jezgre kokosovih oraha. Proizvesti ga možemo na dva načina – suhom ili mokrom obradom. Mokra obrada kokosovog ulja nije vrlo česta jer zahtjeva upotrebu profesionalne i skupe opreme, odnosno pomagala. Češći način obrade je suha obrada kokosovog oraha kod koje meso iz kore uklanjamo upotrebom topline – na taj način možemo doći do kopre (dio kokosovog oraha koji sadrži veće količine ulja). Na učinkovitost postupka proizvodnje ulja utječe i pravilno sakupljanje kokosa. Kokosov orah mora biti star od 2 do 20 mjeseci.

Djevičansko kokosovo ulje može se proizvesti iz svježeg kokosovog mlijeka, središnjeg dijela ili ostataka. Proizvodnja iz svježeg središnjeg dijela uključuje mokro mljevenje ili sušenje ostataka. Ulje se može proizvesti i ručnim prešanjem.

Rafinirano kokosovo ulje proizvodi se od kopre koju prešaju u zagrijanoj hidrauličnoj preši za proizvodnju ulja.

Sadrži veliku količinu masti, bjelančevina i ugljikohidrata.

 

Upotreba:
Kokosovo ulje je iznimno omiljeno u kulinarstvu, posebice kao zamjena za druga, manje zdrava ulja.

Njegova upotreba je česta i u kozmetičke svrhe jer se od njega često proizvode sapuni, a kao hidratantno sredstvo prigodno je i za njegu kože.

Može nam pomoći u procesu mršavljenja, uništava bakterije, viruse i gljivice, poboljšava vrijednost zdravog kolesterola u krvi te hidratizira kožu i štiti od napada mikroorganizama.

 

Recepti:
Kokosovo ulje je idealno za uklanjanje suhe kože na rukama. Za pripremu kreme za ruke s kokosovim uljem i lavandom potrebno nam je:

●      4 žlice kokosovog ulja,

●      4 žlice bademovog ulja,

●      3 žlice pčelinjeg voska,

●      6 žlica glicerina,

●      6 kapi ulja od lavande.

Pčelinji vosak pomiješamo s kokosovim i bademovim uljem te sve zajedno stavimo u posudu i u vrelu vodu. Kada se sastojci otope, polako dodajemo glicerin. Uklonimo s vatre i miješamo sve dok ne dobijemo kremastu teksturu. Umiješamo ulje od lavande. Pripremljenu kremu čuvamo na hladnom mjestu.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:
Masne kiseline u kokosovom ulju povećavaju koncentraciju ketona u krvi, čime sprječavaju nastanak Alzheimerove bolesti. Alzheimerova bolest je najčešći uzrok nastanka demencije u svijetu, a najčešća je kod starijih ljudi.

 

Ne propustite! Posebne ponude:

109.00 KN
Kokosovo ulje – primamljivog mirisa po kokosu.    Kokosovo ulje dobiva se od p..
69.00 KN 44.00 KN
Hladno prešano kokosovo ulje - s nježnom aromom kokosa.    Mnoga ul..
99.00 KN 89.00 KN
Hladno prešano kokosovo ulje – zasićene masti koje tijelu osiguravaju odličan izvor ene..

Slični članci

Kokosov maslac

Kokosov maslac

Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu koja može povećati naš imunitet (otpornost). Laurinska kisel.."

Kokos (kokosova palma)

Kokos (kokosova palma)

Proizvodi od kokosa (ulje, mlijeko, brašno) pozitivno utječu na naše zdravlje. Sastojci u kokosu dje.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Mapa stranice