Članci i enciklopedije

Krilovo ulje

Krilovo ulje

Krilovo ulje

Protuupalna svojstva krilovog ulja također utječu na smanjenje neugodnih fizičkih simptoma predmenstrualnog sindroma. Znanstvenici još uvijek nisu posve sigurni kako i zašto omega-3 masne kiseline imaju tako velik utjecaj na olakšavanje PMS-a.

Opis

Krilovo ulje dobiva se od:

Ime životinje: Kril

Latinsko ime životinje: Euphausiacea

Druga imena za ulje: Ulje antarktičkog krila


Opći opis životinje i postupak proizvodnje:

Kril potječe iz razreda viših rakova iz koljena člankonožaca koji žive u oceanu. U razred krila svrstavamo čak 110 različitih vrsta rakova koji mogu narasti do najviše 15 centimetara duljine, a najčešće narastu samo do jednog ili dva centimetra. Nalazi se na dnu prehrambenog lanca te se hrani fitoplanktonom, pretvarajući ga tako u oblik koji je prigodan za prehranu drugih životinja iz oceana.

Krilovo ulje je ekstrakt koji je pripremljen od antarktičkog krila (na latinskom jeziku Euphausia superba). Dva najvažnija sastojka u krilovom ulju su omega-3 masne kiseline, slične onima iz ribljeg ulja, kao i masne kiseline koje se dobivaju iz fosfolipida, prije svega fosfatidilkolina kojeg nazivamo i morski lecitin.

Često se suočavamo s pitanjima o tome kakva je uopće razlika između krilovog i ribljeg ulja. Naime, oba sadrže omega-3 masne kiseline i nekoliko slobodnih masnih kiselina. No, krilovo ulje osim navedenog sadrži i bogate količine fosfolipida, između ostalog i kolin. Također sadrži i astaksantin koji mu daje značajnu crvenu boju.

 

Upotreba:
Krilovo ulje koristi se prije svega u zdravstvene svrhe. Naime, kril je prirodan izvor omega-3 masnih kiselina koje uvelike doprinose normalnom radu srca, a uz njihovu pomoć moguće je čak i izbjeći bolesti srca i krvožilnog sustava. Omega-3 masne kiseline u krilovom ulju imaju također veću sposobnost apsorpcije od onih koje se nalaze u ribljem ulju.

Poznato je da krilovo ulje doprinosi održavanju normalnog krvnog tlaka i otkucaja srca, smanjenju upala u tijelu, osiguravanju zdravih zglobova i smanjenju rizika od nastanka tromboze.

 

Recepti:

Budući da je riječ o novijem i prilično neistraženom području, trenutno još uvijek ne postoje recepti koji bi sadržavali krilovo ulje. Preporučena dnevna doza krila iznosi između 1000 i 2000 mg dnevno u bilo koje vrijeme jer ne uzrokuje pospanost ili umor. Kapsule možemo konzumirati s hranom ili bez.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:
Istraživanja su krilovo ulje povezala s neurološkim razvojem kod dojenčadi. Smatra se da trudnice koje konzumiraju krilovo ulje na taj način pozitivno utječu na neurološki razvoj ploda. Mozak, središnji živčani sustav i oči nerođenog djeteta prilikom se razvoja uvelike oslanjaju na prisutnost omega-3 masnih kiselina koje im omogućuju normalan razvoj.

Protuupalna svojstva krilovog ulja također utječu na smanjenje neugodnih fizičkih simptoma predmenstrualnog sindroma. Znanstvenici još uvijek nisu posve sigurni kako i zašto omega-3 masne kiseline imaju tako velik utjecaj na olakšavanje PMS-a.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića