Članci i enciklopedije

Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma ima protuupalna svojstva te ju možemo koristiti za liječenje osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Budući da djeluje kao antioksidans, uništava slobodne radikale koji uzrokuju oštećenja tjelesnih stanica.

Opis

Kurkuma

Latinsko ime:

Curcuma longa

Upotrebljivi dio:

Korijenje, listovi

Druga imena:

Indijski šafran

 

Opći opis i povijest:

Kurkuma je biljka slična đumbiru čije osušene i samljevene korijene koristimo kao začin. Biljka je zeljasta trajnica koja potječe iz južne Azije. Njezini rast i razvoj zahtijevaju temperaturu između 20 i 30 °C te veliku količinu ljetnih padavina. Može narasti i do tri metara visine.

Prašak koji se koristi kao začin žute je boje i snažnog okusa. Njezinu živu boju pripisujemo glavnom sastojku začina, zvanom kurkumin, koji ima važna protuupalna svojstva i snažan je antioksidans.

Kurkuma je poznata još od davnina. Kao lijek se koristila više od 4500 godina. Analize lonaca koji su pronađeni u blizini glavnog grada Indije, poznatog kao New Delhi, potvrdile su prisutnost ostataka kurkume, đumbira i češnjaka koji navodno potječu iz 2500. godine prije Krista.

500. godine prije Krista kurkuma je bila važan dio ayurvedske medicine, drevnog indijskog sustava prirodnog liječenja koji se prakticira još i danas.

 

Korištenje u prehrani i upotreba:

Ako ne koristimo svježe dijelove biljke, korijenje kuhamo približno 30-45 minuta te ih zatim osušimo u vrućim pećima i samlijemo u prah. Kurkuma se obično koristi kao bojilo i aroma u kuhinjama Bangladeša, Indije, Indonezije, Irana i Pakistana.

Koristimo ju za pripremu pikantnih jela, a upotrijebiti ju možemo i u pripremi deserta (prije svega listove biljke). U nekim se mjestima listovi biljke koriste i za umatanje i kuhanje hrane.

 

Upotreba u zdravstvene svrhe:

Kurkuma ima protuupalna svojstva te ju možemo koristiti za liječenje osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Budući da djeluje kao antioksidans, uništava slobodne radikale koji uzrokuju oštećenja tjelesnih stanica.

Možemo ju koristiti za liječenje šećerne bolesti jer regulira razinu inzulina. Također poboljšava kontrolu glukoze i povećava učinak lijekova koji se koriste za liječenje šećerne bolesti. U kombinaciji sa snažnim lijekovima može uzrokovati hipoglikemiju (nizak udio šećera u krvi).

Uz njezinu pomoć možemo smanjiti razinu serumskog kolesterola. Visoka razina kolesterola dovodi do mnogih komplikacija – održavanjem pravilne razine kolesterola možemo spriječiti nastanak bolesti srca i krvožilnog sustava.

Kurkuma sadrži tvar koju nazivamo lipopolisaharid, a koja potiče rad imunološkog sustava. Imunološki sustav pomaže ojačati i antibakterijska, antivirusna i antigljivična sredstva u kurkumi.

Kurkuma je prirodni antiseptik kojeg možemo koristiti kao učinkovito sredstvo za dezinfekciju – ubrzava i zacjeljivanje rana.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Kurkuma može pomoći i u sprječavanju razvoja raka prostate, zaustaviti rast postojećeg raka prostate te čak i uništiti stanice raka. Aktivni sastojci u kurkumi mogu nas zaštititi od stvaranja tumora uzrokovanog zračenjem.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića