Chat with us, powered by LiveChat
Prvi zubići i problemi kod nicanja

Prvi zubići i problemi kod nicanja

Do treće godine dijete može imati 20 mliječnih zubi, koji ne smiju početi ispadati dokle stalni zubi nisu pripremljeni na to da ih nadomjeste.

Prvi zubići i problemi kod nicanja

Zubi se počinju razvijati još u razdoblju kada je plod u maternici. Kod većine dojenčadi prvi zubić izraste između 10. i 12. mjeseca starosti. Moguće je da kod nekih prvi zubić izraste već oko trećeg mjeseca života, a vrlo rijetko se događa da je zubić vidljiv već pri rođenju. U svakom slučaju, riječ je o važnom danu u djetetovom razvoju, koji roditelji vole obilježite fotografijom ili zapisivanjem tog datuma u djetetov dnevnik.

Uobičajeno, najprije izbiju dva donja centralna sjekutića, zatim dva gornja lateralna sjekutića, a nakon toga ostali. Kao posljednji izrastu kutnjaci, i to oko djetetovog drugog rođendana. Do treće godine dijete može imati 20 mliječnih zubi, koji ne smiju početi ispadati dokle stalni zubi nisu pripremljeni na to da ih nadomjeste (obično oko šeste godine).

 

Kako možemo prepoznati da djeci rastu zubići?

Kod nekih dojenčeta tipični znakovi nicanja i rasta zubi nisu vidljivi, dok se kod većine, ističu roditelji, pojavljuje nelagodnost koja se može opaziti kroz:

  • Razdražljivost.
  • Madež na licu.
  • Otekle i osjetljive desni.
  • Grizenje.
  • Odbijanje hrane.
  • Probleme sa spavanjem.
  • Često dodirivanje lica i uši.


Prate li nicanje zubi proljev, temperatura i iscjedak iz nosa?

Nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili da rast zubi kod dojenčadi prouzrokuje proljev, povišenu tjelesnu temperaturu ili iscjedak iz nosa. Iako tjelesna temperatura može ponešto narasti kod dojenčeta tijekom razdoblja rasta zubi, visoka temperatura i proljev nisu simptomi koji bi išli ruku pod ruku s rastom zubi. Ako dijete ima temperaturu u kombinaciji s drugim simptomima, poput pomanjkanja apetita, kašljanja, letargije ili proljeva, tada posjetite liječnika.

 

Kako možemo pomoći djetetu u razdoblju rasta zubi?

Kako bismo smanjili neugodu koja je povezana s rastom zubi djetetu možemo masirati desni. Problemi obično nestaju kada zubić prodre kroz desni. Potrebno je djetetu u tom razdoblju omogućiti da grize tvrđu hrane ili se to može učiniti tako da mu se daju pomagala za žvakanje (gumene igračke). Za masiranje možemo koristiti gel koji je namijenjen ublažavanju problema s rastom zubi. Gel je potrebno redovito nanositi jer ga slina u ustima rastopi.

Ako nemamo igračke namijenjene za to, dijete može gristi i mokri ručnik. Kada je riječ o tvrđoj hrani koja može poslužiti u tu svrhu, najbolji odabir je voće voće, korjenasto povrće i banana iz hladnjaka, ali pri tome moramo paziti da se hrana djetetu »ne zaleti«.

Puno puta pomaže već i to da dijete uzmemo sebi u naručje i utješimo ga.

 

Koja pomagala je najbolje izbjegavati tijekom nicanja zubi?

Ne preporučuje se uporaba gelova koji sadrže lokalni anestetik, kao ni homeopatskih lijekova, namakanje dude u med, trljanje alkohola u desni i uporaba opojnih analgetika. Umjesto toga djetetu možemo pomoći koristeći gel za desni koji nije proizveden na bazi lokalnih anestetika, već sadrži isključivo prirodno bilje.  

 

Ne propustite! Posebne ponude:

109.00 KN
Kapi za probavu - za dobro raspoloženje dojenčadi, djece i odraslih.   Grčevi u trbu..
74.00 KN
Gel za desni za dojenčad – intenzivna njega usta u razdoblju rasta zuba.   Izm..

Slični članci

Fluor ima važnu ulogu u dječjoj prehrani

Fluor ima važnu ulogu u dječjoj prehrani

Više od 25% djece stare od dvije do pet godina ima jednu ili više rupa u zubima. Jednako vrijedi za .."

Kako pomoći djetetu pri iskašljavanju?

Kako pomoći djetetu pri iskašljavanju?

Uzroka za kašalj je puno. Obično se vezuju uz starost djeteta. Najčešći uzrok su virusna infekcije..."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Mapa stranice