Članci i enciklopedije

40. tjedan trudnoće

40. tjedan trudnoće

40. tjedan trudnoće

Teško je procijeniti koliko će dijete biti od rođenja. Kosti lubanje još nisu zarašćene, tako da će fetalni prolaz kroz rodni kanal biti lakši. Upoznajte 40.tjedan i pročitajte cijeli opis..

Opis

40. tjedan trudnoće


Što se događa u tom tjednu?

Teško je procijeniti koliko će dijete biti od rođenja. Kosti lubanje još nisu zarašćene, tako da će fetalni prolaz kroz rodni kanal biti lakši. Ako djetetova glava nema pravilan oblik nakon poroda, ne moramo se brinuti o tome.


Kako se promijeni život žene?
Nakon mjeseci i mjeseci očekivanja, datum rođenja se vrlo brzo približava. Možete li uopće vjerovati da ste već na 40. tjednu trudnoće? Razmislite o svemu što ste učinili i koliko vam lijepi trenuci čekaju za nekoliko dana! Je li vaš datum rođenja prekasno i jeste li još trudni? Ova situacija može biti vrlo frustrirajuća za trudnicu, pogotovo ako se jako oslanjamo na određeni datum. Kao što je gore spomenuto, treba obaviti ultrazvučni pregled u slučaju "kašnjenja", na temelju koje se određuje može li se trudnoća sigurno nastaviti.

 

Vrlo je važno pratiti brzinu otkucaja srca fetusa i provjeriti stanje cerviksa.


Kako možemo pokrenuti porod i kada je to potrebno?

Ako rođenje ne počne samostalno, može se potaknuti korištenjem određenih lijekova ili tehnika koje doprinose nastanku oštećenja rađanja. Obično je potrebno poticati rad kada je "produljenje trudnoće" nakon datuma rođenja bilo rizično iz bilo kojeg razloga. Ako ste još trudni tjedan ili dva nakon datuma rođenja, posteljica može postati manje učinkovita u hranjenju vašeg ploda s hranjivim tvarima.

Postoje razne metode za pokretanje pororda koje možemo odabrati, ali ovise o mnogim čimbenicima, uključujući i trenutno stanje cerviksa. Lijek koji sadrži prostaglandin može se umetnuti u vaginu. Oni pridonose otvaranju vrata maternice i mogu potaknuti grčeve koji uzrokuju rođenje.


Ako prostaglandini ne obavljaju svoje zadatke, oksitocin se može davati izravno u krvnu žilu. Koristi se za pokretanje grčeva ili za poticanje grčeva koji su inače prisutni, ali su slabi.

 

Bez uputa liječnika, ne bismo trebali ništa učiniti sami, kako bismo potaknuli rođenje. Nijedna prirodna metoda nije se pokazala učinkovitom u promicanju rađanja, iako postoje neki dokazi da spolni odnos može potaknuti rođenje. Sperma sadrži prostaglandine.
 

Moramo biti uporni. Počnimo čitati roman, razgovarari s nekim starim prijateljem, pogledajmo zanimljivu TV emisiju - vrijeme će proći brzo.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića