Ulje maline dobiva se od:
Ime biljke: Malina
Latinsko ime biljke: Rubus idaeus
Druga imena za ulje: /
Opći opis biljke i postupak proizvodnje:
Malina je grm iz porodice ruža kojeg prepoznajemo po plodovima ljubičasto-crvene boje. Plod biljke također se naziva malina. Riječ je o trajnici s drvenom stabljikom koja na svojoj površini ima sitne bodlje.
Ulje maline dobiva se iz sjemenki maline. Ima snažan antioksidativan učinak. Sadrži vitamine A i E te omega-3, 6 i 9 masne kiseline. Riječ je o hladno prešanom ulju koje je zbog visokog udjela esencijalnih masnih kiselina jedinstveno, a ujedno ima dugačak rok trajanja. Jedna od njegovih posebnosti u usporedbi s drugim uljima je i ta da ulje maline ima UV-A i UV-A zaštitna svojstva, zahvaljujući kojima ga možemo koristiti i kao zaštitu tijekom sunčanja. U postupku obrade hladnim prešanjem sjemenki slijedi namakanje osušenih malina u ulju.
Ulje maline prepoznajemo po blagom, ugodnom mirisu te po značajnoj blijedo zlatnoj boji.
Upotreba:
Ulje maline često se koristi u pripremi krema, losiona i seruma za njegu kože. Koristiti ga možemo kao nosivo ulje kod pripreme ulje za masažu, a iznimka nije niti njegova upotreba kod uklanjanja šminke s lica.
Hidratizira kožu i poboljšava njenu elastičnost te smanjuje nastanak bora i suhe kože. Uz njegovu pomoć možemo ublažiti nadraženu i upaljenu kožu sklonu svrbežu, a može nam služiti i kao pomoć kod rasta zdrave i snažne kose.
Recepti:
U svoj omiljeni šampon ili balzam dodajte 2-3 kapi ulja maline. Dodati ga možemo i u kreme, losione, odstranjivače šminke, gelove za tuširanje i balzame za usne.
Pripremiti možemo i kremu za sunčanje. Potrebno nam je:
● ½ šalice bademovog ili maslinovog ulja,
● ¼ šalice kokosovog ulja,
● ¼ šalice pčelinjeg voska,
● 2 žličice cinkovog oksida,
● 1 čajna žličica malinovog ulja,
● 2 žlice karite maslaca.
Sve sastojke, osim cinkovog oksida, pomiješamo u staklenoj čaši. Srednje veliki lonac napunimo s nekoliko centimetara vode, u nju stavimo staklenu čašu i zagrijemo na umjerenoj vatri. Povremeno pomiješamo sastojke, a kada se u potpunosti stope dodamo i cinkov oksid. Smjesu dobro promiješamo i premjestimo u posudu za pohranu. Čuvamo na sobnoj temperaturi.
Ulje maline ne koristi se u kulinarstvu.
Jeste li znali? Novija istraživanja:
Oksidacija je jedan od glavnih uzroka za preranu pojavu znakova starenja. Upotrebom ulja maline možemo smanjiti njen učinak i na taj način usporiti nastanak znakova starenja.
Elaginska kiselina koja se nalazi u ulju maline može nam pomoći u borbi protiv bora. Održava kožni kolagen čvrstim i postojanim.