Ulje maka

Ulje maka

Sjemenke maka sadrže velik broj ugljikohidrata i kalcija, što ga čini odličnim izvorom energije. Sportaši često konzumiraju mješavinu sjemenki maka i meda kako bi povećali tjelesnu snagu. Na jednak način možemo upotrijebiti i ulje maka.

Ulje maka dobiva se od:

Ime biljke: Vrtni mak
Latinsko ime biljke: Papaver somniferum
Druga imena za ulje: /


Opći opis biljke i postupak proizvodnje:

Mak spada u razred kritosjemenjača koje svrstavamo u porodicu makovki. Ovisno o pojedinoj vrsti, biljke mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje ili trajnice, a potječu iz umjerenih i hladnih regija Euroazije, Afrike i Sjeverne Amerike. Cvjetovi se sastoje od čaške od dva lapa te četiri do šest latica koje mogu biti crvene, ružičaste, žute, narančaste ili ljubičaste boje.

Ulje maka je biljno ulje koje se proizvodi od sjemenki vrtnog maka. Sjemenke sadrže 45-50 % ulja maka. Ulje je vrlo ukusno (slatkog je okusa) te sadrži velike količine vitamina E i esencijalnih nezasićenih masnih kiselina. Potrebno je spomenuti prije svega linolnu kiselinu, oleinsku kiselinu i palmitinsku kiselinu. Također sadrži alkaloide iz opijuma, kao što su morfin i kodein u količinama 400 mg/ml.

Spoj koji je odgovoran za okus ulja maka nazivamo 2-pentilfuran.

 

Upotreba:

Ulje maka koristi se kako u kulinarske tako i u farmaceutske svrhe. Koristi se za izradu boja, lakova i sapuna.

Ulje možemo dodati i u pripremljena jela. Zagrijavanje ulja uzrokuje propadanje aktivnih sastojaka, zbog čega se isto ne preporuča. Ulje maka odlično je u kombinaciji s tjesteninom i krumpirom.

Koristiti ga možemo i kao ulje za masažu, a konzumacijom žličice ulja maka prije spavanja možemo ukloniti nesanicu, a pomaže nam i kod bolesnika s astmom i onih koji boluju od kroničnog kašlja. Koristi se za liječenje tegoba sa želucem, dok novija istraživanja pokazuju da usporava i rast tumora.

 

Recepti:

Za pripremu voćne salate s uljem maka potrebni su nam sljedeći sastojci:

●      1 jabuka,

●      1 naranča,

●      2 žlice hladno prešanog ulja sjemenki maka,

●      1 žlica mljevenih badema,

●      1 žlica meda,

●      1 žlica limunovog soka.

Jabuku narežemo na tanke kriške, a naranču na manje dijelove. Na vrh posipamo mljevene bademe te sve zajedno prelijemo uljem od maka, meda i limunovog soka.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:

Sjemenke maka sadrže velik broj ugljikohidrata i kalcija, što ga čini odličnim izvorom energije. Sportaši često konzumiraju mješavinu sjemenki maka i meda kako bi povećali tjelesnu snagu. Na jednak način možemo upotrijebiti i ulje maka.

Jedna od zanimljivosti je ta da mak kao biljka sadrži opijum, no ulje maka nema narkotička svojstva. Tekućina u pupoljcima koja se promijeni u opijum nije prisutna u u potpunosti zrelim sjemenkama maka.

Nova istraživanja pokazuju da bi ulje maka moglo biti prirodan i cjenovno prihvatljiv lijek za liječenje neplodnosti. Na taj bi način mnogi parovi mogli izbjeći plaćanje skupih lijekova namijenjenih uklanjanju neplodnosti.

 

Ne propustite! Posebne ponude:

135,00 kn
17,92 €
Makovo ulje je istisnuto iz visokokvalitetnih sjemenki maka, bez konzervansa i bojila. Sadrži visok ..
199,00 kn 169,00 kn
26,41 €  22,43 €
Omega-3 Supra – esencijalne nezasićene masne kiseline s folnom kiselinom te vitaminima B1, B6,..

Slični članci

Laneno ulje

Laneno ulje

U potrazi ste za prirodnim načinom za smanjenje ili potpuno uklanjanje celulita? Starenjem je proizv.."

Krilovo ulje

Krilovo ulje

Protuupalna svojstva krilovog ulja također utječu na smanjenje neugodnih fizičkih simptoma predmenst.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Mapa stranice