Članci i enciklopedije

Ulje sikavice

Ulje sikavice

Ulje sikavice

Sjemenke sikavice predstavljaju bogat izvor antioksidansa zvanog silimarin. Povezujemo ga sa smanjenim rizikom od razvoja raka jer poboljšava djelovanje imunološkog sustava, bori se protiv nastanka oštećenja DNK i usporava rast tumora. Silimarin potiče sintezu proteina i na taj način mijenja vanjski sloj zdravih stanica, čime iste štiti od ozljeda i mutacije.

Opis

Ulje sikavice dobiva se od:

Ime biljke: Sikavica
Latinsko ime biljke: Silybum marianum
Druga imena za ulje: /
Opći opis biljke i proizvodnja ulja:

 

Sikavica je biljka koju svrstavamo u porodicu glavočika. Riječ je o jednogodišnjoj ili dvogodišnjoj biljci sa značajnim ljubičasto obojanim cvjetovima i sjajnim svjetlozelenim listovima s vidljivim bijelim žilicama. Potječe iz južne Europe, no danas je raširena i u drugim predjelima svijeta.

Ulje sikavice proizvodi se od zrelih sjemenki biljke postupkom hladnog prešanja. Sadrži esencijalne masne kiseline, sterole, antioksidanse i vitamin E.

 

Upotreba:

Učinke sikavice poznavali su već u doba antike. Ulje sikavice prvenstveno se koristi za liječenje različitih bolesti jetara. Jetra su vrlo važan organ koji uvelike trpi zbog konzumacije neodgovarajuće prehrane te velikih količina nezasićenih masnih kiselina, aditiva, nitrata, alkohola i sintetičkih droga. Osim pozitivnog utjecaja na jetra, ulje sikavice pozitivno djeluje i na žuč koju ponekad nazivamo i „predstavnik jetara“ (tegobe sa žuči obično ukazuju na loše stanje jetara). Ulje sikavice može nam pomoći i u liječenju smetnji protoka krvi, uklanjanju niskog krvnog tlaka te poticanja zdravlja srca i krvožilnog sustava. Ukloniti može i česte migrene i vrtoglavice. Općenito jača organizam, uklanja različite alergije, kao što je urtikarija, pomaže olakšati astmatične napadaje i uklanja bolest putovanja.

Također se koristi za liječenje čireva na želucu i dvanaesniku te uklanja proširene vene i hemoroide.

Ulje možemo konzumirati ili ga koristiti za njegu kože (u tom slučaju ga namažemo na vlažnu kožu).

 

Recepti:

Salatu sa sirom koja sadrži i ulje sikavice možemo pripremiti upotrebom sljedećih sastojaka:

●      1 krastavac,

●      1 slatka paprika,

●      1 kukuruz iz limenke,

●      1 luk,

●      200 g gaude,

●      5 žlica ulja sikavice,

●      1 čajna žličica octa,

●      1 čajna žličica senfa,

●      sol i papar.

Sir narežemo na kocke. Pripremimo marinadu tako da pomiješamo ulje sikavice, ocat, senf, sol i papar. U marinadu dodamo i sir. Oguljeni krastavac narežemo na tanke kolute i dodamo k marinadi. Papriku, kukuruz i luk popržimo, dodamo k marinadi, dobro promiješamo i ostavimo da stoji 45 minuta.

 

Jeste li znali? Novija istraživanja:
Sjemenke sikavice predstavljaju bogat izvor antioksidansa zvanog silimarin. Povezujemo ga sa smanjenim rizikom od razvoja raka jer poboljšava djelovanje imunološkog sustava, bori se protiv nastanka oštećenja DNK i usporava rast tumora. Silimarin potiče sintezu proteina i na taj način mijenja vanjski sloj zdravih stanica, čime iste štiti od ozljeda i mutacije.
 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića