Članci i enciklopedije

Vitamin E

Vitamin E

Vitamin E

Bez vitamina E stanične su membrane i DNK manje zaštićene od ozljeda koje uzrokuju slobodni radikali. Vitamin E kao antioksidans pomaže stabilizirati stanične membrane i zaštititi tjelesna tkiva.

Opis

Vitamin E

 

Prednosti konzumacije i uloga u tijelu:

Vitamin E u našem tijelu ima ulogu antioksidansa jer sprječava nastanak ozljeda zbog slobodnih radikala i usporava znakove starenja. No, to nisu jedine koristi vitamina E. Riječ je o vitaminu koji je topiv u masti te je nužno potreban za pravilno djelovanje brojnih organa, enzima i neuroloških procesa.

Konzumacijom hrane bogate vitaminom E možemo izliječiti i spriječiti bolesti srca i krvožilnog sustava te izbjeći visoki krvni tlak.

 

Manjak i simptomi:

Manjak vitamina E rijetka je pojava za koju stručnjaci tvrde da ne uzrokuje loše prehrambene navike. Veći rizik od manjka vitamina E postoji kod dojenčadi s niskom tjelesnom težinom, pojedinaca sa smetnjama u apsorpciji masti (upalna bolest crijeva) i onih s cističnom fibrozom. Kod spomenutih je stanja problem u nepravilnoj apsorpciji masti, a znamo da su masti nužno potrebne za apsorpciju vitamina E.

Simptomi manjka mogu uključivati gubitak koordinacije mišića i slabovidnost.

 

Preporučena dnevna doza:

Djeca (1-3 godina): djevojčicama je dnevno potrebno 5 mg, a dječacima 6 mg.

Djeci (4-6 godina) je dnevno potrebno 8 mg.

Djeca (7-9 godina): djevojčicama je dnevno potrebno 9 mg, a dječacima 10 mg.

Djeca (10-12 godina): djevojčicama je dnevno potrebno 11 mg, a dječacima 13 mg.

Djeca (13-14 godina): djevojčicama je dnevno potrebno 12 mg, a dječacima 14 mg.

Mladež (15-18 godina): djevojčicama je dnevno potrebno 12 mg, a dječacima 15 mg.

Odrasli: ženama je dnevno potrebno 12 mg (trudnice 13 mg, dojilje 17 mg), a muškarcima 13-15 mg.

 

Nuspojave ili predoziranje:

Stručnjaci su mišljenja da predoziranje vitaminom E može povećati rizik od razvoja hemoragijskog moždanog udara za čak 22 %. Jedna od ozbiljnih nuspojava vitamina E je povećani rizik od nastanka krvarenja.

Velike doze vitamina A mogu također uzrokovati mučninu, proljev, grčeve u želucu, umor, slabost i glavobolju.

 

Dobar izvor hranjivih tvari:

Vitamin E nalazi se samo u biljnim namirnicama, uključujući i neka ulja, orašaste plodove, voće i pšenične klice. Ako želimo zadovoljiti naše dnevne potrebe za vitaminom E, moramo konzumirati:

  • sjemenke suncokreta,
  • bademe,
  • lješnjake,
  • pšenične klice,
  • mango,
  • avokado,
  • brokulu,
  • špinat,
  • kivi,
  • rajčicu.

 

Jeste li znali?

Tvorba slobodnih radikala proizlazi iz različitih kemijskih reakcija u tijelu te je osnova za razvoj brojnih bolesti, kao što su bolesti srca, hipertenzija, senilnost, artritis i rak. Bez vitamina E stanične su membrane i DNK manje zaštićene od ozljeda koje uzrokuju slobodni radikali. Vitamin E kao antioksidans pomaže stabilizirati stanične membrane i zaštititi tjelesna tkiva.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Mapa stranice | Upotreba kolačića | Postavke kolačića