Amigdalin (vitamin B17)
Amigdalin, poznatiji i kao vitamin B 17, u našem tijelu ima važne funkcije. Istraživanja su potvrdil..
Wilsonova bolest je vrlo rijetka pojava koja pogađa približno jednog na 30,000 ljudi. Riječ je o naslijeđenom poremećaju kod kojeg se u mozgu ili jetrima sakupljaju prekomjerne količine bakra. Osoba s Wilsonovom bolešću ne smije konzumirati dodatke prehrani koji sadrže bakar te mora redovito ispitivati udio bakra u tijelu.
Opis
Prednosti konzumacije i uloga u tijelu:
Bakar je element u tragovima koji je od ključnog značaja za održavanje zdravlja svih živih bića. Riječ je o relativno maloj skupini metala koji zajedno s amino i masnim kiselinama te vitaminima sudjeluju u odvijanju metaboličkih procesa. Našem je tijelu potreban za normalan rad mozga, a koristi se i u sintezi kolagena. Čovjekovo tijelo bakar ne može proizvesti samo, zato ga moramo unositi odgovarajućom prehranom.
Bakar se u tijelu pohranjuje u jetrima i bubrezima, dok se apsorpcija odvija u tankom crijevu i želucu. U našem je tijelu pohranjena vrlo mala količina bakra (manje od 150 mg), a izlučuje se prije svega putem žuči.
Manjak i simptomi:
Manjak bakra vrlo je rijetka pojava. Najčešće se javlja u slučaju pothranjenosti odnosno kod ljudi s lošom ishranom. Simptomi manjka bakra su sljedeći:
Preporučena dnevna doza:
Preporučena dnevna doza bakra ovisi o starosti.
Nuspojave ili predoziranje:
Bakar je u većim količinama otrovan, dok je akutno otrovanje bakrom vidljivo u obliku slabosti, povraćanja i proljeva. Mogući su i problemi s bubrezima, anemija i smrt.
Wilsonova bolest je vrlo rijetka pojava koja pogađa približno jednog na 30,000 ljudi. Riječ je o naslijeđenom poremećaju kod kojeg se u mozgu ili jetrima sakupljaju prekomjerne količine bakra. Osoba s Wilsonovom bolešću ne smije konzumirati dodatke prehrani koji sadrže bakar te mora redovito ispitivati udio bakra u tijelu.
Dobar izvor hranjivih tvari:
Odličan izvor bakra su:
Jeste li znali?
Bakar je hranjiva tvar koja igra važnu ulogu u sintezi hemoglobina, mijelina, melanina i kolagena. Pomaže u zaštiti mijelinske ovojnice koja ovija živce te je aktivno uključen u proizvodnju elastina, elementa vezivnog tkiva, koji održava fleksibilnost kože. Našu kožu održava mladolikom i gipkom.
Ima važnu ulogu i u osiguravanju normalnog rada žlijezde štitnjače. Prekomjerna količina bakra jedan je od glavnih uzroka za nepravilan rad štitnjače. Zbog neuravnotežene hormonske aktivnosti mogu se pojaviti hipotiroidizam i hipertiroidizam.