Chat with us, powered by LiveChat
Zašto djeca moraju unositi vitamin D3?

Zašto djeca moraju unositi vitamin D3?

Uzimanje se savjetuje već u prvim mjesecima nakon rođenja, jer je vitamin D važan za jačanje imunološkog sustava i očuvanju normalne razine kalcija u krvi.

Zašto djeca moraju unositi vitamin D3?

 

Vitamin D je hranjiva tvar koja pomaže tijelu da iz hrane koju pojedemo apsorbira kalcij, koji s vitaminom D tvori kosti i čuva ih moćnima. Vitamin D, k tomu, ima vrlo važnu ulogu pri očuvanju zdravlja srca te borbi protiv infekcija.

Vitamin D3 je jedan od oblika vitamina D, i to učinkovitiji od uobičajenog oblika jer je njegova apsorpcija u tijelu značajno brža, zbog čega se često dodaje u dodatke prehrani.

Djeca trebaju vitamin D za izgradnju snažnih kosti i brže cijeljenje istih nakon ozljeda kao što su lomovi. Unos ovog vitamina preporučuje se već u prvim mjesecima nakon rođenja zbog važnosti istog u jačanju imunološkog sustava, očuvanju normalne razine kalcija u krvi, očuvanju zdravih zubi i mišića, sprječavanju zubnog karijesa te osiguranju normalnog zgušnjavanja krvi.

 

Gdje se nalazi vitamin D?

Tijelo samo proizvodi vitamin D kada je koža izložena sunčevim zrakama. Budući da odrasli puno vremena proživimo na radnom mjestu, a djeca u školi, može se dogoditi da dođe do manjka vitamina D. U manjim količinama nalazi se u nekim namirnicama, posebno u masnim ribama i ribljem ulju. S obzirom da ne postoji puno namirnica koje ga sadrži, u prehrambenoj industriji često se dodaje namirnicama kao što su jogurti, žitarice, mlijeko, dječji sokovi.

 
Možemo si pomoći s dodacima prehrani

Organizam dojenčadi u prvim mjesecima nakon rođenja ne proizvodi dovoljno vitamina D, zato je potrebno uzimati multivitaminske pripravke s vitaminom D ili dodatkom vitamina D. Najkvalitetniji su oni dodaci prehrani koji sadrže poseban oblik vitamina D – vitamin D3.

 

Koliko vitamin D djeca trebaju?

Dojenčad (djeca mlađa od 1 godine) trebaju 400 I. E. vitamina D dnevno. Djeca starija od 1 godine trebaju 600 I.E. ili više vitamina D na dan. Veće količine vitamina D trebaju djeca koja:

  • Imaju određene zdravstvene probleme (npr. debljina, celijakija, cistična fibroza, višestruki prijelomi ili bolovi u kostima).
  • se oporavljaju nakon kirurškog zahvata,
  • uzimaju lijekove, primjerice za epilepsiju, koji sprječavaju uporabu vitamina D u tijelu.
 

Kako djetetu osigurati dovoljne količine vitamin D?

Zbog toga što je vitamin D iznimno važan za dijete u razvoju najjednostavnije je posegnuti za dodatkom prehrani u primjerenom obliku. Ako sumnjate da vaše dijete ne dobiva dovoljno vitamina D posavjetujte se s pedijatrom. 
 

Ne propustite! Posebne ponude:

114.00 KN
D3 kapi neutralnog okusa – primjerene i za dojenčad i mališane.   Vitamin D ..
89.00 KN 69.00 KN
Vitamin D - podupire ne samo kosti, već i imunološki sustav.   Vitamin D3 u n..
104.00 KN
Dodatak prehrani za djecu sa 100% prirodnim vitaminom D3   Kolekalciferol je potpuno prir..

Slični članci

Prehlada kod djece

Prehlada kod djece

Prehladu uzrokuju virusi koji zahvaćaju nos, grlo i sinuse. Oboljenja su najčešća u jesen i na zimu .."

Prva pomoć kod začepljenog nosa

Prva pomoć kod začepljenog nosa

Ako dođe do začepljenog nosa kod djeteta mlađeg od tri godine čišćenje može predstavljati pravi izaz.."

Copyright © 2012 - 2020 | Be Healthy d.o.o. |
Mapa stranice